Nog meer races: crosstri Zeewolde; Sione wint Balen; WK Swimrun Uto; GP Quiberon; Gerardmer XL; Podersdorf; Hannover Bundesliga – WTJ 2553

DINSDAG – Duatleten kwamen aan hun trekken in Amersfoort Keistad, zwembadtriatleten in De Wijk, Abbekerk en Bodegraven en crosstriatleten hadden ook een wedstrijd: die van Zeewolde. Hete is de tiende (en laatste?) nationale wedstrijd, die we uit het voorbije septemberweekend opdissen.

Willemijn en Wouter besten in crosstri Zeewolde

Wouter Dijkshoorn besloot zich met het oog op de belangrijke XTerra-race op Ameland van komend weekend te testen in Zeewolde. Jammer dat hij in de ochtendserie niet Joost Christiaans trof, dan was er wellicht nog een klein beetje strijd geweest. Nu was de Amsterdammer vele maten te groot voor de rest. Joost realiseerde feitelijk de tweede snelste tijd en daarna volgend Ramon Hogemans, Ivar Schenk en Thijs Geerse. Bij de vrouwen ook een expert op het gebied van crosstriathlon: voormalig juniorwereldkampioene Willemijn Fuite uit Berkel-Enschot. Ook zij was vele malen sterker dan de rest, waarvan Nathalie Rozeboom nog enigszins in de buurt bleef en Joanne Scherpbier in de ochtendserie de derde tijd neerzette. Maar goed, verliezen van Wouter en Willemijn is geen schande in deze discipline. Snelste trio werden de M&M-tjes, een fractie langzamer dan Willemijn.

Sione wint in Balen

Bij onze zuiderburen was het qua wedstrijdaanbod een stuk rustiger. Een enkele zwemloop en de oorspronkelijk als triathlon bedoelde race in Balen. Ook hier gooide blauwalg roet in het eten en dus een RBR. Thuiswedstrijd voor Ruben Geys en Birgit Massage. Toch wonnen ze niet. Ruben moest zijn meerdere erkennen in de rappe Belg Jasper Philippe, die ondanks een penalt toch nog voorbij de voormalig Frysman/Hoorn-winnaar geraakte. Tim Baelus greep de derde plek. Bij de vrouwen een podium bestaande uit Helga Sibick, Kaat Vermeulen en Marlies de Nul. Het Nederlands succes kwam op de sprint duathlon van Sione Jongstra, winnares bij de vrouwen. Haar mannelijke evenknie was Laurens Verluyten.

WK Swimrun Zweden met Pieter en Jetse

Nog niet zo ingeburgerd in ons Nederlands wedstrijdsysteem, maar het was maandag ook de dag van het WK Swimrun/Otillo. Plaats van handeling is steevast Uto, Zweden. De bakermat van de zwemloop. De wereldtitel ging naar het Zweeds/Franse koppel Max Anderson en Hugo Tormento. Weergaloos sterk in iets meer dan 7 uur. Als je nagaat dat het zilver voor de Fransen Maxime Picaut en William Even 42 minuten later uitgedeeld werd, dan begrijp je de klasse van Max en Hugo. Brons was voor het Zweedse koppel Lars Ekman en Kenny Meijer.

Op 82 mannelijke koppels slechts 1 Nederlands team: Pieter Wolbers en Jetse Scholma. Op 82 teams eindigden zij op een 74e plaats in 12.15.42 uur. Dat is 5 uur en een kwartier minder snel dan de winnaars. Dat zegt – behalve over de krachtverschillen – ook veel over de zwaarte van zo’n swimrun. Wereldkampioenen bij de vrouwen werd het Zweedse koppel Helena Sivertsson en Ulrika Eriksson. Zij waren 15 minuten sneller dan landgenotes Evelina Jarvinen/Therese Bergling. Brons ging naar het Franse koppel Aline Tavernier/Julia Moustakir. Zweedse wereldtitel ook bij de mixed met Alexander Berggren/Desiree Anderson. Zilver voor Adrie Young/Amanda Nilsson uit Australië en Zweden en brons voor het Frans/Zwitsers duo Alexis Charrier/Sabina Rapelli. Zo zie je maar dat nationaliteiten elkaar weten te vinden in deze duursportvariant.

Anna Witteveen in de Franse Grand Prix; winst Jelle Geens

Zaterdag was het trouwens ook de beurt aan de Grand Prix. Nee niet Zandvoort, in Frankrijk hebben de topwedstrijden, die naam gekregen. Het is de Eredivisie, de Bundesliga van Frankrijk. Plaats van handeling Quiberon, schiereiland onder Bretagne. De sprint-race werd gewonnen door Jelle Geens. In het hol van de leeuw en met de grote Franse mannen present, reuze knap en weer op het peil zoals Jelle het wil. World Cup Bergen winnaar Leo Bergere eindigde tweede, Samorin-wereldkampioen Pierre le Corre finishte als derde. Spektakel dus en alles op hoge snelheid. Bij de vrouwen kaapte de Deense Alberte Kjaer Pedersen de zege weg voor de neus van twee Francaises: Sandra Dodet en Emma Lombardi. Twee Nederlandse vrouwen aan de start: Anna Witteveen knap 22e, Sonja de Koning 51e. In de tweede divisie wonnen duatleet Arthur Forissier en Charline Cornec. Dorian Horsten was daar 23e. Gelijk maar even meenemen dat we een vorige GP vergeten waren. Die van Duinkerken in dit geval. Winst voor Matthew Hauser en Emma Lombardi, een 30e plaats voor Anna Witteveen en een 46e voor Marit van den Berg. In de door Pol le Bot gewonnen 2e divisierace was Dorian Horsten goed voor plaats 36. Beste vrouw Celine Kaiser, de Duitse.

Gerardmer XL: Mignon en Derron prolongeren; merkwaardige Mexicaan

We blijven in Frankrijk, maar dan het langere werk. De Gerardmer XL. Weer zo’n wedstrijd, die het makkelijk zonder commercieel label kan. Korte tijd was in dit schitterend gebied in de Jura de Ironman France, maar de organisatie ging al gauw weer op eigen voet verder. En terecht, want als je 1500 atleten met veel topatleten voor je halve race weet te binden, dan gaat het goed. Heb je ook geen label nodig. Van die 1500 hebben er een kleine 1000 de Franse nationaliteit. Gerardmer is echter ook enorm populair bij de Belgen. Liefst 441 deden er aan mee, waarvan Tim van Hemel op een achtste plaats de beste was. Hij schoof een plekje op nadat geconstateerd was dat de Mexicaan David Mendoza doodleuk over een hek sprong en een flink stuk vanuit de wisselzone afstak. De reputatie van de Mexicaan is toch al bijzonder, daar hij in 2018 bij de World Series Bermuda werd betrapt op het gebruik van verboden middelen. Zijn schorsing van 3,5 jaar is voorbij, maar zijn come-back in Gerardmer maakt de man niet bepaald populair.

Goed, vooraan veranderde de uitslag niet. Clement Mignon en de Zwitserse Julie Derron prolongeerden allebei hun zeges. Daarbij ging Clement 7 minuten harder dan vorig jaar en Julie 16 seconden. De voorsprong van de Zwitserse op concurrente Barbara Riveros was echter zo groot dat ze niet voluit hoefde te gaan in het laatste gedeelte. Tweede plaats dus voor de Chileense, die deze zomer veel in de Franse Alpen traint en wedstrijden doet. Marjolaine Pierre eindigde als derde.

Bij de mannen was de eerste achtervolger op Mignon de Italiaan Gregory Barnaby. Die duelleerde met de Brit James Teagle voor het zilver.  Het aandeel Nederlanders was niet zo gek groot: vier vrouwen en 1 man. Twee vijfde plaatsen waren er voor Kristel van Asselt en Marion Hoogeveen Hommes. Op de Olympische afstand, die ook sterk bezet was, deed Bjorn van Vliet mee. Hij eindigde zo rond de 150e plek. Een paar dagen na de races arriveerde de familie De Haan. En jullie weten het he: als Ruud op vakantie is, dan denkt ie absoluut niet aan triathlons….. Hij is er vooral om in alle rust zijn verjaardag te vieren. Proficat kerel!

4 SEPTEMBER: GERARDMER XL
M:
717.Elmer Evers 6.38.40
V:
42.Kristel van Asselt 6.20.48 (5e F45)
114.Anneke de Joode 7.29.57 (19e F45)
128.Emelie Papenburg 7.48.33 (8e F50)
139.Marion Hoogeveen Hommes 8.12.36 (5e F55)

Paul Ruttmann wint iu supersnelle tijd Podersdorf

Nog zo’n populaire – op zichzelf staande – triathlon is de Austria Tri in Podersdorf. Al 35 jaar op de kalender en ondanks de komst van Ironman Klagenfurt later nog altijd in trek. Bovendien een hele snelle race. Nederlandse successen waren er in het verleden ook. Dit keer – zo kort voor Almere – stonden er geen landgenoten aan de start. De hele werd gewonnen door Oostenrijker Paul Ruttmann in een zeer snelle tijd: 7.47.53 uur. Het is niet voor het eerst dat Podersdorf sub-8 uur tijden haalt, altijd voor wat het waard is natuurlijk. De in Dubai woonachtige Luxemburger Olivier Godart werd tweede i 8.04 en de Let Edgars Cimermanis derde in 8.12 uur.

Thomas Steger in aanloop naar Almere: winst in Podersdorf

Snel ging het ook bij de vrouwen. Gabriele Obmann maakte er een Oostenrijkse dubbelslag van: 8.48.35 uur. Vervolgens twee Duitse triatletes: Marie Hielscher in 9.16 en Steffi Jansen in 9.19 uur. Steffi startte in het verleden ook wel eens naar Almere. Dat doet nu Thomas Steger als de gedoodverfde favoriet voor de Europese titel. In de aanloop daar naartoe, deed Steger ‘nog even’ de halve van Podersdorf. Hij won met de Duitser Stefan Betz en zijn illustere landgenoot Michael Weiss op de plaatsen twee en drie. Topveld ook bij de vrouwen met hier wel Duitse winst voor Laura Zimmermann. Gabriela Zelinka zorgde met zilver voor de vijfde Oostenrijkse podiumplaats en de Duitse Kristin Liepold mocht ook aansluiten bij de prijsuitreiking. Totaal bijna 800 deelnemers op beide afstanden.

Stefan Leijdekkers negende in Amerikaanse race

Veel Britten omarmen de Outlaw-races, die alleen in het Verenigd Koninkrijk worden gehouden. Zondag weer en wel in Bowood. De winst voor Nick Drabble in 4.12.58 en voor Rebecca Duxbury in 4.23.13 uur. De laatste herhaalde daarmee haar overwinning van vorig jaar. De Amerikanen hadden voorheen de HITS Series, dat is inmiddels Alpha Win gaan heten. Een reeks kleinere halve en hele triathlons. Afgelopen zaterdag was het de beurt aan Lake George. Voor 123 triatleten een ideaal wedstrijdje. Even O’Connor was de Amerikaanse winnaar in 4.27.26 en Claire Eckert boekte in 5.17.12 uur eveneens een overwinning. En er was zowaar Nederlands succes, want Stefan Leijdekkers won het M50-klassement met zijn negende plaats overall.

3 SEPTEMBER: LAKE GEORGE ALPHA WIN (USA)
M:
9.Stefan Leijdekkers 4.54.58 (1e M50)

Hannover Bundesliga

Voor de laatste in deze bonte verzameling wedstrijden wereldwijd gaan we naar Duitsland, naar Hannover meer specifiek. De Bundesliga had daar weer een wedstrijd op het hoogste niveau. In dit geval de formule van de Team Relay. De zege ging bij de mannen naar het altijd sterke EJOT Buschhutten (Lasse Luhrs/Jonas Schomburg/Maximilian Sperl/Justus Nieschlag). De rode brigade (waar bij de vrouwen ook Rachel voor uitkomt) klopte AST Sussen en voor de derde plaats deden (buiten de Bundesliga om) de Belgen van KTT (Peter Denteneer/Tuur Lemmens/Antonio Hernaert/Oliver Sahlberg) een keer mee. Nederlanders waren er ook. Niels van Lanen kwam met zijn Potsdam-team tot een negende plaats, Simon den Braber en Joey van ’t Verlaat sloten met Team Munster de rij als 15e.

Potsdam was wel winnaar in de vrouwencompetitiei. Verantwoordelijk daarvoor warn Selina Klamt/Julia Brocker/Laura Lindemann/Julie Berhrens. Berlijn en Witten waren de twee andere teams op het podium. Luna de Bruin versterkte haar team Luneburg. Gevieren waren ze goed voor een achtste plaats.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.