In de aanloop naar XTerra Ameland, de XTerra-races van voorbije weken in Europa en Amerika; Preview Ameland – WTJ 2554

WOENSDAG – In de aanloop naar de enige Nederlandse XTerra-wedstrijd (die op Ameland) waren er in dit offroad-circuit de voorbije weken heel wat wedstrijdjes. We zetten ze nog even op een rijtje alvorens de voorbeschouwing met XTerra Ameland te plaatsen.

XTerra Dominicaanse Republiek en Sumava

De meest recente was de XTerra in Samana, Dominicaanse Republiek van afgelopen zaterdag. Kleine kans dat er van daaruit nog triatleten naar Ameland vliegen, maar goed. We vermelden de winnaars de Mexicaan Paco Serano, die de gedoodverfde favoriet Branden Rakita en de Brit Steven Croucher versloeg en als enige pro bij de vrouwen, maar ook snelste van alle female-agegroup included: de Amerikaanse Suzanne Snyder.

Ook datzelfde weekend de lange afstands XTerra in het Tsjechische Sumava/Horni Plana. De Tsjechen Miroslav Richter en Michaela Gerychova wonnen. Bij de mannen gingen de resterende medailles naar Duitsland met Jonas Rabenstein en Sebastian Kuefner. En dat gold ook voor de vrouwen: zilver voor Eva Dengler, brons voor Christina Herbst, beiden oosterburen. Prima race voor Tibor Gijssen, die vierde eindigt.

XTerra Zittau en de Europese kampioenschappen

Gaan we terug in de tijd met op 19/20 augstus XTerra Zittau, de bekende Duitse klassieker. We hadden de short-track op 19 augustus al wel meegenomen, de langere afstand daags erna nog niet helemaal. Arthur Serrieres herpakte zich en won voor de andere Arthur Forissier. De Deen Jens Emil Sloth Nielsen, vrijdag nog tweede was nu derde. Sandra Mairhofer zette het short-track foutje ook recht en klopte nu wel Alizees Paties. Voor Carina Wasle was brons weg gelegd. Koen de Leeuw was snelste Nederlander op een 23e plaats. Wouter Dijkshoorn volgde als 32e, Quirijn Waaijenberg als 33e en Ralph van Dijk als 77e en 7e M45.

Weer een week eerder. Het EK in het Tsjechische Prachatice. Belangrijke race natuurlijk en toch weer Arthur Serrieres, die toeslaat. Felix Forissier – jongere broer van – maakte het Franse succes compleet en brons ging naar de Spaanse ouwe rot in het vak Ruben Ruzafa Cueto. Ook daar was de rangorde bij de vrouwen gelijk aan Zittau dat wil zeggen: Europese XTerra-titel voor Sandra Mairhofer, zilver voor Alizee Paties. Brons ging hier dan wel naar iemand anders n.l. de Zwitserse Loanne Duvoisin. Nederlanders deden het opvallend goed. Vier medailles. Beste Nederlander: Wouter Dijkshoorn, verrassende deelname van Rina Zijgers.  Zie het overzichtje:

13 AUGUSTUS: EK XTERRA PRACHATICE (CZE)
M:
26.Wouter Dijkshoorn
70.Tibor Gijssen (3e M35)
73.Ferdinand Oldeman (2e M40)
76.Joost Christiaans (4e M40)
118.Marcel Molendijk (2e M55)
147.Joeri van Egmond (15e M35)
203.Leo van Egmond (11e)
V:
20.Rina Zijgers (3e F40)

XTerra Ardennes

Ook op 13 augustus werd in de Ardennen de zogeheten XTerra Ardennes gehouden. Plaats van handeling is Jalhay La Gileppe, diep in de Waalse Ardennen. Feitelijk in de achtertuin van Sebastien Carabin, die dan ook de wedstrijd wist te winnen. Hij klopte niemand minder dan Seppe Odeyn in deze zware en lange XTerra-race. Brons ging naar Xavier Diepart. Beste prestatie van de vele Nederlanders kwamen op naam van Eline Thijssen. Zij klasseerde zich als derde achter de Belgische specialisten Chariel de Cock en Debbie Sanders. Margriet de Beus boekte een F40-zege.

13 AUGUSTUS: JALHAY LA GILEPPE
M:
29.Ruben van Zeijl (7e M40)
32.Annejan Alberts
34.Ronny Angelier
35.Bram van Rijt
67.Olaf Vlak (3e M45)
V:
3.Eline Thijssen (NED)
5.Debbie Ammerlaan
6.Margriet de Beus (1e F40)
8.Jolien de Gruijter (2e F40)
11.Femke Tabak
12.Yolanda Witteveen (2e F50)
15.Helga van Hamersveld (3e F50)

XTerra Nouevelle-Acquitaine

Op 6 augustus was dezelfde Sebastien Carabin in de Bordeaux-streek van Frankrijk, mee specifiek Nouvelle-Acquitaine voor een XTerra-race. Hij werd tweede achter opnieuw de ‘kannibaal onder de crosstriathlons’ Arthur Serrieres. Het brons ging ook hier naar drievoudig wereldkampioen Ruben Ruzafa Cueto. Het vrouwenveld was minder prominent. Winst voor Juliette Duquesne, tweede Solene Marnoni allebei Frankrijk en derde de Spaanse Maria Calleja Aguayo.

Wouter derde op Super Besse

Ook de week daarvoor – op 30 juli – konden crosstriatleten hun hart ophalen in een Franse race. Het ging om Super Besse, het fameuze ski-oord in Centraal Massif tevens enkele keren aankomstplaats van een Tour-etappe. Nu ging het fietsen vooral op de MTB. Daar is Sebastien Carabin bedreven in. Drie weken onderweg zou hem twee zeges en een tweede plaats opleveren. Een Belgische dubbelslag want na Carabin volgde de verrassende Joeri Hofman als tweede. Voor Wouter Dijkshoorn een bijzonder moment, want voor het eerst haalde de Amsterdammer op een XTerra (lange afstand in dit geval) een podiumplaats: derde. Keurig gedaan. Tweede en enige andere Nederlander Thijs de Blaeij werd 44e. Geen Fransen bij de mannen op het podium, dan maar alle troeven op de vrouwen. Het lukte met Lelia le Coquet, Gaelle Leduc en Helene Pietrenko voortreffelijk. In die volgorde kwamen ze binnen. Lelia in 6.47.11 uur als winnende tijd, zegt veel over de zwaarte van het parcours.

Koen ook derde maar dan in Schalkenmehren

Veel meer Nederlanders wipten op die 30e juli even de grens over voor de XTerra Vulkan-triathlon aan de Schalkenmehren. Het was Duitser Jens Roth die won voor landgenoot Nick Emde, maar direct daarna volgde Koen de Leeuw, die toch wel uit het juiste crosstri-hout is gesneden. Verrassend was de deelname plus vierde plaats van Evert Scheltinga, die even buiten de geijkte paden meedeed. Als serieus kanshebber op de Europese titel in Almere hadden we niet op een uitstapje van Evert gerekend. Het ging hem goed af en eigenlijk wel verklaarbaar, want in het begin van zijn carriere, viel Evert regelmatig in de prijzen op crosstriathlons, zowel nationaal als internationaal. Het zal nog niet structureel zijn, maar de Team4Talent-man zal vast vaker crosstri’s of XTerra’s gaan doen. Quirijn Waaijenberg was der derde Nederlander in de top tien.

De vrouwenrace was volledig in Duitse handen: Marie Miroslaw, Birgit Jungst-Dauber en Sophia Engel kwamen in deze volgorde over de finishlijn. Beste Nederlandse was Debbie Ammerlaan.

30 JULI: XTERRA SCHALKENMEHREN (DUI)
M:
3.Koen de Leeuw
4.Evert Scheltinga
8.Quirijn Waaijenberg
11.Ferdinand Oldeman
12.Sybe van den Bos
13.Tibor Gijssen
17.Joost Christiaans
19.Bart van der Kruk
32.Gert-Jan Liefers
33.Peter Bloemendal
V:
7.Debbie Ammerlaan
9.Djoeke Donkers

Nisraman met winst voor Angelique Wammes

Nog een offroad-race in het laatste juliweekend, maar niet gekoppeld aan XTerra. De Nisraman. Dit jaar zowel een offroad- als een roadversie. In het bos won Lucas van Deynze voor Joeri Deleebeeck en David Filbiche. Podium bij de vrouwen bestond uit Birgit Wauters, Eline Soen en Katlheen Sterckx. De Nederlanders bleven buiten de podiumplaatsen, maar deden het nog zo slecht niet.

30 JULI: NISRAMAN
M:
12.Martijn van Gemerden
19.Leo van Egmond (1e M60)
24.Leroy Schnieders
V:
4.Liza van der Haar
5.Yolanda Witteveen
6.Lize Roosma

Op de weg won de Belg Lennert Cappan voor Nederlander Yentel Bakker en Belg Theo Mahy. Tjeerd Bruijn op een achtste en Michiel Lancee op een tiende plaats zaten ook kort van voren. Bij de vrouwen een fraaie Nederlandse dubbelslag met Angelique Wammes-Bouman en Rianne Snel. Op drie dan Julie Rogge uit Belgie (familie van de vorig jaar overleden oud-IOC baas?). Hanneke de Boer op een negende en Wenda Stoffel op een tiende plaats zien hun namen ook terug dankzij goed optreden.

Tenslote nog twee Noord-Amerikaanse XTerra’s op 23 juli j.l. De Conquer the Crater in Canada leverde winste op voor de Canadezen Luka Senk en Sara McIlraith. De North Liberty XTerra in USA was ene prooi voor de Zuidafrikaan Carel Lamprecht en de Amerikaanse Jordan Fullan.

Ook nog even naar de weg met The Canadian 113 in de omgeving van Montreal, gewonnen door Xavier Plouffe en Margaret Dunn. Klein startveld en toch een Nederlander op deze halve.

3 SEPTEMBER: THE CANADIAN 113, MONTREAL
M:
21.Alex Jasperse 6.52.12

Midnight Man: een hele afleggen in de nachtelijke uren

Twee klassiekers half augustus, die we jullie niet onthouden. De Midnight Man in het Britse Dartford (zou mooie plek zijn voor Van Gerwen, Barney c.s.). Aparte hele trouwens. De deelnemers starten om zes uur. ’s Aonds wel te verstaan en gaan dus de hele nacht door. Tien dapperen hadden geen last van nachtblindheid en gingen van start. De Brit Anthony Gerundini hakt vaker met dit bijltje. Hij won in 11.06.25 uur. Tweede was Andy Green en derde Joe Izod. Allen binnen de twaalf uur. Enige vrouw en winnares, want ze haalde de finish: Laura Finch in 15.24.47 uur. Een week na de Midnight Man werd Gerundini overigens al weer derde in de Jurassicman, nog zo’n pittige. De halve afstand in Dartford was voor Dan Benson en Claire Shea-Simonds. Totaal over beide afstanden: amper 80 deelnemers. Maar groot enthousiasme als bij het krieken van de ochtend de eerste deelnemers binnen komen na 3,8/180/42.

Mi Tiatnium is in het Amerikaanse Versluis Park te Michigan een klassieker. Ryan Rau en Holly Smith winnen de lange afstand in nette tijden van 8.49.29 resp. 10.03.42. Ralph Buckingham finishte tweede in 9.15, Craig Hoogerwerf derde in 9.31 uur. Bij de vrouwen grotere verschillen: Elizabeth Callison in 11.14 en Aaron Velting in 11.53 uur. De hele trok 99 atleten, de halve 165. Winst daar voor Andrew Benkovsky en Courtney Kistler. En met een Nederlandse M55-zege sluiten we deze WTJ af.

13 AUGUSTUS: MI TITANIUM (USA)
M:
7.Jon Luurtsema 4.53.18 (1e M55)

Preview XTerra Netherlands/Ameland

Rest ons in deze ‘XTerra-special’ alvast een blik te werpen op de startlijst van zaterdag op Ameland. Van Nederlandse zijde een puik veld met Wouter Dijkshoorn, Koen de Leeuw, Joep Staps, Bart Cooymans en Quirijn Waaijenberg. De Belgische inbreng komt van Tim van Daele. Wellicht komt ook Gert-Jan Liefers goed voor de dag. Van Friese zijde doen Hugo Jan en Olaf Jan Bosscher mee. Verrassend is ook de inschrijving van de Syrische Nederlander Mohamed Maso, deelnemer aan de Olympische Spelen van Tokyo op de triathlon. In het vrouwenveld zijn Anne Zijderveld, Trudy Veenstra, Romy Spoelder en meervoudig winnares Ingrid van Lubek favoriet. Daarnaast doen Bonnie van Wilgenburg en Lizzie Orchard mee. Ook Telma van der Kamp en Dieske Kruisselbrink zijn kansrijk. In totaal doen 900 deelnemers uit 16 landen mee. Het is twintig jaar crosstriathlon op Ameland. Een mooie mijlpaal voor het altijd zeer gezellige en sfeervolle sportweekend op deze Waddendiamant.

Stefan lost startschot en spreekt deelnemers toe

Prachtig is ook dat de grootste sportheld van Friesland van dit jaar en wat ons betreft van de eeuw, Stefan van der Pal naar Ameland komt. Deze enige echte Elfstedentriathlonbedwinger spreekt de deelnemers toe bij de start en zal aan de finish atleten feliciteren en medailles uitreiken. De XTerra Netherlands begon in 2002 met 36 deelnemers onder de naam Tri-Ambla en is uitgegroeid tot het grootste sportevenement op Ameland. Zaterdag beginnen de races om 10.10 uur, zondag is de XTerra junior vanaf 9.45 uur. Spektakel gegarandeerd en bovendien het ideale sportieve uitje voor het hele gezin. Ik kan het na 19 edities weten….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.