Super League Triathlon Series: Hayden Wilde en Taylor Spivey winnen Malibu en staan op kop in ranking – WTJ 2572

ZONDAG – Voor wie vanmiddag Eurosport wil kijken en de derde wedstrijd Super League Triathlons wil volgen, gelieve hier niet verder te lezen. We verklappen namelijk het wedstrijdverloop en de uitslag, terwijl de sportzender pas om 14.30 uur de beelden vanuit Malibu uitzendt. Commentator Ruud de Haan zal de spanning gewoon opbouwen, zodat het lijkt of we er live bij aanwezig zijn.

Hayden Wilde doet het opnieuw; Matthew Hauser valt en uitgeschakeld

Winst in Londen, derde in Munchen en zaterdagnacht (Nederlandse tijd) trok Hayden Wilde de boel weer recht met een overtuigende zege op de fraaie stranden in Surf City USA aan de Amerikaanse westkust. Dat de Israëliet Shachar Sagiv tweede werd was een verrassing. De bizarre aanloop van Vasco Vilaca in ogenschouw nemend, was het ook verrassend dat de Portugees derde werd. Inclusief dus de beet van een zeeleeuw, of is het: dankzij?

Na de Triple Mix in Londen en de Enduro in Munchen werd in Malibu de derde format gehanteerd, de Eliminator. Twee korte triathlons achter elkaar, wie anderhalve minuut achterstand oploopt ligt eruit. De laatste ronde is een achtervolging (pursuit) in de volgorde van de tussenstand. De koploper mag dan dus als eerste aan de laatste keer 300/4/1,6 beginnen.

Matthew Hauser leek de winnende lijn van Munchen door te trekken. Hij kwam als eerste uit het water met Tayler Reid, maar kam op de fiets ten val, waardoor hij kostbare tijd verloor o de groep vooraan. Ook ‘vreemde eend in de bijt’ Cameron Wurf had moeite om het hoge tempo bij te houden; na het zwemmen lag hij driekwart minuut achter, maakte het fietsend ook niet goed en liep daarna een te grote achterstand op bij het lopen: exit Wurf. Ook Richard Murray kende een stroeve start, maar hij baande zich langzaam een weg naar voren.

Terwijl vooraan Hayden Wilde en Shachar Sagiv samen kwamen, was het Richard die als veertiende op 20 seconden finishte. Behalve Cameron Wurf werd ook zijn landgenoot en grootste pechvogel Matthew Hauser uitgeschakeld omdat hij meer dan anderhalve minuut aan de broek kreeg. Wilde won de eerste heat.

In de tweede heat was Wilde wederom de sterkste met Sagiv opnieuw als sterke tweede en de snel gezwommen Jamie Riddle uit Zuid-Afrika als derde. Richard herpakte zich en werd achtste in die heat. Na die twee ultrakorte triathlons begon de achtervolgingsrace tevens finale. Acht seconden eerder dan Sahiv mocht Wilde aan het slot beginnen. Maar al na het zwemonderdeel, waarin Hayden de laatste weken wisselend presteert, kwamen Vilaca, Riddle en Daniel Dixon bijna aan zijn voeten te liggen. Een halve minuut daarna volgde Richard Murray op de elfde plaats.

De kopgroep werd nog groter met de Amerikaan Chase McQueen, kleinzoon van de vermaarde topacteur/filmproducent Steve McQueen. Zo ging de loopfinale in met zes man vooraan. Werd Hayden Wilde vorige week nog verrast door Hauser en Vilaca, dit keer liet ie zich de kaas niet van het brood eten. Drie tellen later was de in topvorm verkerende Shachar Sagiv de nummer twee en Vasco Vilaco moest dit keer 9 seconden toestaan op de nummer drie van de Spelen in Tokyo. Richard Murray finishte als achtste op driekwart minuut, zijn beste resultaat tot nu in de drie Super League Triathlons. Hayden Wilde neemt de leiding in het klassement weer over. Hij heeft 43 punten. Vasco Vilaca – specialist in SLT-races – staat tweede met 32 punten. Pechvogel Matthew Hauser volgt op een derde plaats met 29 punten. Tayler Reid is de nummer vier en Shachar Sagiv stijgt met stip naar een vijfde plek. Ook ten koste van Jonathan Brownlee, die zich in Malibu ziek afmeldde. Richard Murray staat 13e met 14 punten (3-3-8). Alex Yee laat de SLT-series grotendeels lopen al is hij wel bij de volgende confrontatie in Toulouse.

Taylor Spivey draait de rollen om: winst Super League Malibu

Vorige week nog tweede achter Georgia Taylor-Brown, nu was het Taylor Spivey die voor eigen publiek de derde SLT Championship Series won. Wellicht had de valpartij van GTB tot een andere uitslag geleid, nu werd de Britse alsnog derde. Tussen hen in verraste de Spaanse Miriam Casillas Garcia uit het team van Rachel Klamer, de Cheetas. Rachel zelf werd twaalfde in deze derde wedstrijd.

De eerste heat werd eenvoudig gewonnen door Georgia Taylor-Brown, die de lijn van vorige week in Munchen doortrok. Taylor Spivey was wederom haar eerste achtervolgster en Beth Potter snelde na een sterk eindschot naar een derde plaats. De verschillen waren klein, want Rachel verloor 21 seconden maar daarmee moest ze toch al elf atletes voor zich dulden. Het zeezwemmen ligt ook niet elke triatleet even goed.

Bij dat onderdeel ontstonden dan ook de meeste verschillen. Summer Rappaport kwam er in de tweede heat als eerste uit met GTB vlakbij. Dramatisch was de valpartij in de tweede heat van topfavoriete Georgia Taylor-Brown niet, maar ze verloor wel tijd op de concurrentie, waarvan er trouwens op het technische, bochtige parcours meer ten val kwamen. Vooraan kon Rappaport het zelfs bij het lopen afmaken. De Spaanse Casillas Garcia bolde als tweede binnen vlak voor Spivey. Voor Rachel was een zevende plaats weg gelegd en Taylor-Brown wist na een sterke achtervolging al weer heel wat plaatsen op te schuiven.

In de achtervolgingsrace opende Taylor Spivey de finale met na het zwemonderdeel Casillas Garcia achter haar aan. Daar al had Georgia Taylor-Brown zich opgewerkt naar een vierde plaats. Rachel vertoefde tussen de posities acht en tien. De apotheose op het lopen was een duel USA-Spanje met vier atletes in de achtervolging. Taylor Spivey redde het voor Casillas Garcia en Taylor-Brown kwam in extremis toch nog op brons uit. Rachel finishte als twaalfde.

In de tussenstand na drie wedstrijden neemt Taylor Spivey met 42 punten de leiding over van Georgia Taylor Brown (41 pt.), derde staat inmiddels Miriam Casillas Garcia maar wel op behoorlijke puntenachterstand: 27. Verena Steinhauser heeft hetzelfde puntental en vervolgens staat Sophie Coldwell, die in Malibu ontbrak op een vijfde plek. Rachel Klamer is de nummer 13 met een puntentotaal van 14 (2-8-4). De volgende afspraak is in Toulouse op 2 oktober.

Onderaan nog de tussenstand van de teams. Sharks (Wilde) op kop met Cheetahs (van Rachel en Richard, Shagiv en Miriam) op een tweede plaats en de Scorpions (Taylor-Brown) op een derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.