NK paratriathlon hoofdtitels voor Jetze Plat en Margret IJdema; Goud voor Niels, Luna, Ties en Loesha op NK jeugd/junioren – WTJ 2573

ZONDAG – We gaan het blokje Nederlandse wedstrijden doen. De hoofdwedstrijd was dit weekend in Roermond. de City Triathlon Roermond. De Midden-Limburgse bisschopstad had zowel het NK paratriathlon als NK boor jeugd/junioren in huis. Maar daarnaast ook divisiewedstrijden en ‘gewone’ races. Het speelde zich allemaal af aan de Grindmeren en na zo’n mooie zomer was het doodzonde dat juist deze twee dagen Pluvius aan een inhaalslag begon. Het mocht de pret niet drukken, alle triatleten maakten er het beste van en dat leverde mooie prestaties op.

Jetze Plat en Geert Schipper domineren als vanouds op NK

Te beginnen met het NK paratriathlon. Jetze Plat prolongeerde met verve zijn titel, die hij vorig jaar ook in Roermond ophaalde. Op 3.25 minuut was het vaste rivaal en trainingsmaat Geert Schipper die het zilver pakte. In die volgorde kwamen de mannen ook al uit het water en in de handbike was het snel een uitgemaakte zaak dat Jetze en Geert aan de streep de nummers 1 en 2 zouden worden. Voorlopig komt aan de hegemonie van het tweetal dus nog geen eind. Mooi is wel dat ondanks het stevige wedstrijdprogramma van het duo (naast triathlons ook heel veel handbike-wedstrijden in binnen- en buitenland), ze altijd tijd maken voor dit NK. Iets wat de valide triatleten niet altijd meer lukt, maar het heeft natuurlijk alles te maken met de internationale wedstrijdkalender.

Op de kop af vijf jaar na de wereldtitel in Rotterdam, nu dus weer een nationale in Roermond. Derde werd de Japanner Tetsuki Kaji. Vorige week nog uitgevallen in Almere, blijft ie nog wat langer in Nederland en traint mee met de paratriathlonploeg van coach Bas de Bruin. Zijn achterstand op Jetze was 11.25 minuten.

Vierde totaal en landskampioen bij de PTVI werd Sander Koomen met zijn guide Davy Heijsteeg. Twaalf minuten later was Edwin van Geenen met zijn guide de nummer twee. Brons ging naar Roel Scheij, al kun je ook daar weer het onderscheid in B1 en B2 in maken. De bronzen plak bij de PTWC ging naar Brendan Bischoff, die 25 minuten na Jetze de finish bereikte.

Andere titels

In de PTS4 werd de nieuwe titelhouder Kaj van Diemen. Raf Bouwman werd kampioen PS2. Bij de vrouwen won Margret IJdema het PTWC-klassement wederom. Net als Jetze en Geert was zij erbij op de Spelen van Tokyo. Joleen Hakker kwam als tweede paratriatlete over de meet, zij won daarmee in de PTVI-klasse. Joleen nam niet in Tokyo, maar wel in Rio 2016 deel aan de Paralympics. Nicoletta Roggen-Post haalde zilver, maar wel weer de beste in de B2. Sanne Koopman de nummer drie aan de finish, werd Nederlands kampioene PTS3 en Ingrid de Oude die vijfde vrouw werd was ’s lands beste in de PTS2.  In totaal namen 21 paratriatleten deel aan dit NK, weer ietsje meer dan andere jaren. En dan ontbraken er nog enkele ‘internationals’ vanwege een World Cup in het Italiaanse Bari. Drie atleten proefden van de sfeer in de zogeheten open klasse, maar wie weet, zien we ook hen binnenkort in de wedstrijdseries terug. Met name Jolein Boom maakte indruk.

NK Jeugd en junioren: Niels, Luna, Ties en Loesha de kampioenen

Dan het NK jeugd en junioren. Bij de jongens was Niels van Lanen na 57.25 uur terug bij de finishlijn aan de Grindmeren. Niemand deed beter, zodat de man uit Elst opnieuw een nationale titel in de wacht sleepte. Zilver en brons waren er voor Tymon Horsten (half Pools/half Nederlands) en voor Rick van der Knaap.

Bij de juniores maakte topfavoriete Luna de Bruin die status helemaal waar. Wie Holten kan winnen, komt ook ver op een nationaal kampioenschap. Ze versloeg met een krappe minuut Aniek Mars, die goed partij bood. Het tweetal was veruit het sterkst, want met een achterstand van 7.37 minuut werd pas de winnares van het brons Kyanie Blom verwelkomd. We tekenen erbij aan dat een aantal juniores in het Franse La Baule actief was op de European Youth Championships.

Luna reikte trouwens bij het NK paratriathlon de prijzen uit. Het gebeurt niet wekelijks dat pa Bas en dochter Luna bij elkaars wedstrijden zijn, dus in dit geval kwam dat mooi uit.

Veel internationale deelnemers bij de jeugd

De nieuwe jeugdkampioen van Nederland heet Ties Geraedts. De Limburger doet zijn meeste wedstrijden in België, maar voor deze titelstrijd bleef hij graag in eigen land. Josh Garrone was hem overigens wel te vlug af. Hoewel Josh in Nederland woont heeft hij wel de Italiaanse nationaliteit en dat maakt het lastig hem tot Nederlands kampioen uit te roepen. Ook na Ties kwam eerst een batterij aan Belgische talenten binnen alvorens Bjorn Engel op de zevende plaats als zilveren medaillewinnaar kon worden gepresenteerd. Xander Boets werd negende, dat was goed voor brons op dit open NK.

Bij de meisjes bestond het NK-podium uit Loesha Loos, Florence Koole en Anne Freij. Ook hier buitenlandse inmenging want nog beter dan het Nederlands drietal deed de Belgische Lucie Philippe het. Zij behaalde de dagzege, maar kwam uiteraard niet voor een Nederlandse titel in aanmerking.

In totaal deden 77 junioren en jeugd-triatleten mee aan dit NK. Dat aantal verhoudt zich aardig ten opzichte van voorgaande jaren. Een aantal atleten hebben al internationale ervaring. Het gat ten opzichte van de triatleten, die dat minder meemaken, is helaas nog best groot. Kwestie van blijven volhouden, trainen en plezier houden in de sport, dan komt de aansluiting vast wel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.