PTO US Open triathlon: sterrenfestival met toch weer Ashleigh Gentle als winnares; Lotte Wilms sterk elfde; Sarissa de Vries valt terug naar 22e plaats – WTJ 2571

ZONDAG – Ashleigh Gentle is in korte tijd een aardig fortuin bij elkaar aan het sporten. De Australische won na de PTO Canadian Open in Edmonton dit weekend ook de PTO US Open in Dallas. Da’s toch twee keer 100.000 dollar, lekker. Dankzij de Professional Triathletes Organisation (PTO) is er gelukkig veel meer geld beschikbaar, dat recht doet aan de sportieve prestaties van triatleten. De jaren van semi-professionals zijn voorbij al is het nog steeds geen voetbal, tennis of golf.

Gentle was op basis van haar eerdere zege in Edmonton overigens nog niet meteen torenhoog favoriete. Met een startveld, waarin de regerend Olympisch- wereld- en Commonwealth kampioene Flora Duffy, de sub8-uur triatlete Kat Matthews en – terug van weggeweest – Lucy Charles-Barclay, was het lang niet zeker dat Ashleigh voor de dubbel kon gaan. Bovendien was ook Taylor Knibb terug van een hardnekkige blessure, die haar sinds Yokohama in mei uit competitie hield.

Lotte en Sarissa randje top tien na zwemmen

Gentle hield zich koest gedurende het fietsen, maar sloeg genadeloos hard toe bij het lopen, waarop ze zowel Charles-Barclay als Knibb voorbij stak. Met een ongekend hoge watertemperatuur van 26 graden bleven de wetsuits in de onderste lade. Het was toen als het Brits-Amerikaanse duo Charles-Barclay en Knibb, die de 2 km. het snelst aflegden. In de achtervolgende groep een minuut later bevonden zich Rebecca Clarke, Flora Duffy, Holly Lawrence, Ella Salthouse en Ashleigh Gentle. Als achtste en negende stapten Lotte Wilms en Sarissa de Vries het dampende water uit.

Op het heen-en-weer fietsparcours van zeven rondjes waren de onderlinge verschillen goed zichbaar. Taylor Knibb nam vlot de leiding over van Lucy Charles-Barclay en reed zo vier minuten bij haar weg. Ook al omdat de Britse een drinkbidon verloor en problemen met haar fietscomputertje had. In de strijd daarachter mengde Lotte zich minder, maar Sarissa des te meer. Met de vijfde fietstijd zat de voormalige wereldkampioene goed in de race met Holly Lawrence, Flora Duffy, Lisa Norden en Paula Findlay nog voor zich wisselde ze als zevende. Achterstand zes minuten.

Hitte speelt triatletes parten: Sarissa zakt ver terug

Knibb nam in de tweede wissel meteen de benen, waar Charles-Barclay eerst veel dronk alvorens de 18 km. in de verzengende hitte aan te vangen. De als derde vertrokken Flora Duffy leek het snelst tijd goed te maken, maar die kreeg tot haar eigen verbazing snel te maken met Ashleigh Gentle. De Bermudaanse had niet de macht haar te volgen, waarop Gentle de jacht inzette op Charles-Barclay en misschien nog wel op Knibb ook. Omdat de Amerikaanse op enig moment zelfs moest wandelen, werden de verschillen allengs kleiner en de kansen voor Gentle op winst groter. Met nog luttele kilometers te gaan was het: erop en erover. De Australische rende naar een eindtijd van 3.37.18 uur en streek wederom een ton op. Knibb werd 1.15 minuut later tweede en Lucy Charles-Barclay 3.20 min. derde. Best of the rest was Holly Lawrence, waarna Lisa Norden (zilver OS Londen), Flora Duffy, Jocelyn McCauley, Rebecca Clarke, Kat Matthews en Paula Findlay het sterren-tiental vervolmaakten. Voor Sarissa was toen de lange lijdensweg al begonnen. Opnieuw liep ze bij het lopen tegen de hitte aan en was finishen nog het enige doel. Ze deed anderhalf uur over de 18 km. en kelderde naar de 22e plaats met alleen Imogen Simmonds en Grace Thek nog achter zich. It’s all in the game, zeggen we dan. Sarissa kennende, komt ze tegenvallende resultaten veelal snel te boven.

Lotte bouwt race mooi op

Dan had Lotte Wilms haar race veel beter ingedeeld. Voor Lotte is eerste uit het water komen al lang geen doel op zich meer. Integendeel, ze zwemt behoudend, fietste in Dallas ook best voorzichtig om vervolgens bij het lopen haar belangrijkste winst te boeken. De zevende looptijd (1.12.03) bevestigde hoe zeer ze gegroeid is als triatlete. Dat constateert ze natuurlijk zelf ook, getuige haar post na afloop van de race:

What a day in Dallas, Texas @professionaltriathletesorg . It was a hot startlist with Olympiërs and World Champions! And I was a part of todays field 🤩 And came away with a 12th place!! Most proud is that my run leg finally shined and had the 7th best run split… I’m very proud of this one. 😍Absolutely happy with today and knowing that I have learned so much more for my future professional career.
I can not thank @professionaltriathletesorg enough for what you do for the sport.
Thank you for my team: you are special 💕
Thank you for all the volunteers and medical team out at the course!
Thank you family, friends and Brad: love you

Andere planeet

Overigens was de looptijd van Ashleigh Gentle er eentje van een andere planeet: 1.04.59 uur, ruim vier minuten sneller dan welke andere triatlete ook. ,,Ik had absoluut niet verwacht zo hard te kunnen lopen vandaag. Onderweg wilde ik geen tijdveschillen horen. Ik focuste op mezelf en probeerde mijn hoge tempo vast te houden, dat heeft gewerkt.” Gentle, die volgend jaar in het huwelijk treedt met Josh Amberger, was na haar uitschakeling op de Spelen in Tokyo het plezier in de sport verloren. ,,Maar het is nu meer dan ooit terug.” Taylor Knibb op haar beurt was na haar blessure blij de finishlijn te halen. ,,Die finish was zo dichtbij en toch zo ver we. Ik stierf duizend doden onderweg, oververhit. Harder lopen was geen optie. Ik ben blij dat ik het einde haalde.”

De mannenwedstrijd begint vanavond om 20.30 uur. Wederom live te zien bij Eurosport. Onze man achter de micro is Ruud de Haan. Gisteren met Els Visser als co-commentator, vanavond met Milan Brons.

ZATERDAG 17 SEPTEMBER: PTO US OPEN DALLAS (USA)
V:
11.Lotte Wilms 3.51.25
22.Sarissa de Vries 4.02.44

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.