Bram van der Plas prolongeert zege ijskoude, Belgische Ironlakes; Edwin Dasselaar tweede; Ramon 53e hele; Christel 6e – WTJ 2575

ZONDAG – Naast Ironman-races waren er ook genoeg lange afstandswedstrijden, die niet bij het IM-merk zijn aangesloten. Organisaties, die op eigen kracht een goed evenement neer kunnen zetten zonder de marketing van Ironman en daarmee zonder de afdracht voor een dure licentie. Fraai voorbeeld zijn de Waalse organisatoren van Ironlakes. Vanaf volgend jaar OpenLakes geheten, want er komt in juni een wedstrijd bij in Frankrijk maar misschien willen ze gewoon van het woord ‘Iron’ af.

Hoe dan ook, zaterdag was het zo ver. België heeft sinds een paar jaar weer een hele triathlon en in combinatie met andere afstanden stonden dit weekend aan de boorden van het Lacs de l’Eau d’Heure honderden triatleten te popelen om in het water te mogen. Nat werden ze later op de dag toch wel, want het weer werkte ook bij onze zuiderburen niet mee dezer dagen. Maar de animo was groot. Voor de hele, voor het Belgisch kampioenschap halve triathlon en voor de OD-races (1100 starters zelfs!).

Eerste de volledige afstand maar. Bram van der Plas kwam terug om zijn titel van 2021 te verdedigen. De triatleet uit Roparunstadje Zele slaagde er als enige in dik onder de negen uur te blijven. Hij won in 8.49.55 uur. De man uit de LTTD-formatie trotseerde na het zwemonderdeel (toen was het nog droog), regen, wind en kou. Een kwart van de deelnemers haalde de finish niet.

Rob Carmans, debuterend op de hele, was na 50.22 uit het Lac gekomen. De Fransman Arnaud Cambazar volgde als tweede en Bram van der Plas liet daar een gaatje vallen van 1.25 op Carmans. Na drie rondes fietsen was debutant Carmans niet meer in de voorste regionen te vinden. Van der Plas had de kop al overgenomen met een comfortabele voorsprong op Edwin Dasselaar. De Maastrichter coach bij EDO Sports was als zevende uit het water gekomen, maar nu bezig aan een lekkere opmars.

Over opmars gesproken. De Belg Nico Sijmens was na 1.17 uur klaar met zwemmen, begon als 91e aan het fietsen om vervolgens 88 concurrenten in te halen. Uiteraard de snelste fietstijd 4.40.37, liefst negen minuten sneller nog dan Bram van der Plas die zijn ‘zwemvoorsprong’ van 26 minuten wel zag slinken maar in T2 nog steeds koploper was. Dat Sijmens zo hard kon fietsen, verbaasde niemand. Tussen 2001 en 2014 was hij een verdienstelijk profwielrenner met onder meer drie Giro’s en vier Vuelta’s in de benen plus ook nog een etappezege in de Ronde van Spanje. Sijmens is het acht jaar later nog niet verleerd, maar moest zijn inspanning op de marathon nog wel een beetje bekopen. Hij zou zevende eindigen. Maar even deed het weer aan Matthijs de Koning, Almere 1987 denken. Als ongeveer 200e uit het water en als tweede terug op de fiets en ook aan de finish achter Axel Koenders, nog zo’n hardfietser.

Terug naar de kop, waar Bram van de Plas weinig meer kon gebeuren. Hij genoot ondanks de regen met volle teugen van de laatste kilometers marathon, waarin zijn zege al veilig gesteld was. EDO-Sportsman Edwin Dasselaar haalde een prachtige tweede plaats in 9.13.55 uur. Met een zevende zwemtijd (57.38) een derde fietstijd (4.54.50) en een vierde looptijd (3.13.49) was voor de geboren Arnhemmer het zilver in de knip. De Belg Foeke Vanbecelaere was in 9.20.22 de nummer drie. Daarachter volgden Jelle Bossaert en duathlonspecialist Wouter Wuilmus met tijden boven de tien uur. Benoit Verrier was op een zesde plaats snelste Fransman en daarachter dus Nico Sijmens, eerste hele in 10.21.50 uur. Nederlands recordhouder hele triathlons Ramon van der Wilde slaagde erin zijn 53e hele te voltooien. ,,Maar het was wel meteen mijn zwaarste hele ooit. Tien graden regen en wind, heb het nog nooit zo koud gehad.”

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Tsjechische Michaela Gerychova in 10.45.38 uur. Ze moest van ver komen, want 1.13 uur zwemmen en 5.52 uur fietsen was nog niet zo overheersend. Tot de voormalig wedstrijdatlete aan haar marathon begon. Ze zette de zevende tijd van de dag neer: 3.28.14 uur. ‘Ver’ is overigens relatief, want de tegenstand was ook niet bij machte sneller te gaan. Bij het zwemmen had de Tsjechische nog gezelschap van Christel Muis. De Vlaardingse nam echter snel afscheid van Gerychova, die vervolgens aan een lange solo begon en winnend eindigde in 10.45.38 uur, goed voor een 17e plaats overall.

Daarna was het heel lang wachten op nummer twee: de Française Isabelle Noe, net binnen de dertien uur: 12.58.18 uur. Brons was de beste Belgische Lise Vaneukem en wel in 13.37.38 uur. Christel Muis, partner van Ramon van der Wilde, was nog wel als derde aan de marathon begonnen. Die ging niet van een leien dakje, de TVR-atlete deed er 5.33.03 uur over. Had Ramon het koud, dan zal dat zeker ook gegolden hebben voor Christel. Ze werd er zesde mee, want ook Emeline Geoffroy uit Frankrijk en de Canadese Andreanne Roy-Pereault ging haar op die steenkoude 42 kilometers nog voorbij. Afzien in optima forma.

ZATERDAG 17 SEPTEMBER: IRONLAKES LAC DE L’EAU D’HEURE (BEL)
M:
2.Edwin Dasselaar 9.13.55
33.Ramon van der Wilde 11.22.13 (11e M40)
82.Martijn van Lunteren 13.00.03 (30e M40)
97.Vincent Philips 14.02.26 (38e M40)
98.Ruud Tacken 14.12.16
V:
6.Christel Muis 13.51.10 (4e F40)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.