Thea Sybesma nieuwe (tijdelijk) voorzitter van Nederlandse Triathlon Bond; naar bondsdirecteur wordt nog gezocht – WTJ 2586

VRIJDAG – Langzaam maar zeker krijgt de Nederlandse Triathlon Bond weer vastigheid met nieuwe bestuursleden en nieuwe mensen op diverse posten. Vandaag bracht de bond naar buiten dat er een nieuwe bestuur is gevormd met voormalig toptriatlete Thea Sybesma als (ad interim) voorzitter. De 61-jarige Sybesma woont in Heeze en was al toegetreden tot het interim-bestuur. In de jaren tachtig en negentig behoorde ze tot de wereldtop. Ze vestigde in 1991 op de Ironman Roth een nieuw wereldrecord op de hele afstand: 8.55.29 uur. Daarmee was ze de eeste vrouw onder de negen uur!

Ook Sybesma is net als haar voorganger Alexander Vandervelde, die onlangs het vernietigende rapport over misstanden in de triathlonsport moest toelichten, niet de definitieve voorzitter. Het bestuur bestaat nu uit 3 personen, wil uitbreiden tot vijf, maar daarmee staat ook nog de zoektocht naar een voorzitter en secretaris. Ook de rol van bondsdirecteur is nog niet ingevuld. Rita van Driel zou aanvankelijk in september plaats maken voor haar definitieve opvolger maar de sollicitatieprocedure loopt nog. Voor zover ons bekend heeft een voormalig toptriatleet gesolliciteerd naar de functie, maar is hij niet op uitgenodigd voor een gesprek. Anderen zijn wel op het bondsburo geweest voor een gesprek, maar haakten daarna toch weer af.

===============

Hierbij het persbericht van de NTB:

Volgende stap gezet naar een vast NTB-bestuur

In november 2021 heeft de Triathlonraad (TR) het NTB interim bestuur voorgesteld, hierop volgend is er in mei 2022 een update naar buiten gebracht. Dinsdagavond 20 september is tijdens een vergadering met de TR een volgende stap gezet in de transitie van het interim-bestuur naar een vast bestuur. Nadat eerder interim-bestuursleden Tony Link, Tjaart Kloosterboer en Walter Pennekamp zijn vervangen, zijn de werkzaamheden van aftredend ad interim voorzitter Alexander Vandevelde overgenomen door Thea Sybesma.

Met zicht op het definitieve bestuur werken de huidige bestuursleden aan de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport. Thea Sybesma fungeert momenteel als waarnemend voorzitter waarbij Cees Frikkee als penningmeester en Natasja Batenburg als algemeen bestuurslid het NTB-bestuur complementeren.

Penningmeester Cees Frikkee 

Frikkee (1966) is sinds 2016 lid van de financiële commissie. De triatleet uit Drunen is toegewijd aan de sport en vind het moment nu passend om de volgende stap te zetten en de penningmeester functie in het bestuur in te vullen. ,,Als triatleet wil ik met mijn kennis en expertise ook bestuurlijk graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de triathlonsport. Als lid van de financiële commissie van de NTB heb ik dit vanaf 2016 al kunnen doen. Ik heb daardoor al goed inzicht gekregen in de financiële positie en de financiële/bestuurlijke processen van de NTB. De penningmeester functie geeft de mogelijkheid om mijn bijdrage aan de triathlonsport verder uit te bouwen.”

Algemeen bestuurslid Natasja Batenburg

Batenburg (1983) heeft zowel binnen als buiten de sport ervaring in bestuurlijke functies. Batenburg is sinds 2010 verbonden geraakt met de triathlonsport en geniet van de afwisseling. Batenburg is enthousiast over haar rol in het NTB-bestuur. ,,Toen de vraag kwam of ik het bestuur van de NTB wilde versterken voelde ik een volmondige JA! Ik houd ervan om initiatief te nemen, te verbinden en ontwikkeling te stimuleren vanuit een positieve ambitie. Met oog voor wat er is, zodat het tempo ook passend kan zijn. De aantrekkingskracht groeit en daarmee ook de aandacht voor de sport en sporters. Dat vraagt om een stevig fundament dat vertrouwen geeft, hier bouw ik als algemeen bestuurslid graag aan mee.”

Vacatures bestuur

Het nieuwe bestuur kiest er in de opbouwende fase voor om nog uit te breiden tot vijf bestuursleden. Een beoogd secretaris is inmiddels in beeld. De benoeming door de Triathlonraad staat gepland in oktober. Ook zijn we nog op zoek naar een voorzitter.

Zoektocht algemeen directeur loopt door

Tot op heden heeft Rita van Driel als ad interim directeur van de NTB, in samenwerking met technisch directeur Henry Bonnes, sturing gegeven aan de NTB-organisatie. De procedure voor de invulling van algemeen directeur loopt nog. We verwachten op korte termijn een nieuwe directeur te kunnen presenteren.

Vragen

Voor vragen kunt u terecht bij Rita van Driel, directeur@triathlonbond.nl of bij het bestuur via bondsbestuur@triathlonbond.nl

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.