Chaos troef op seizoensafsluiter in Nijmegen: wedstrijden afgeblazen vanwege onveilig parcours; zware valpartijen ontsieren Teamcompetitie – WTJ 2592

ZONDAG – Het had de afsluiter moeten worden voor seizoen waarin eindelijk weer alle wedstrijden doorgang konden vinden, maar dat werd het dus niet. De triathlon van Nijmegen ondervond in de aanloop naar de wedstrijddag al problemen met het zwemonderdeel, vandaag bleek ook het fietsparcours onverantwoord gevaarlijk te zijn met enkele zware valpartijen tot gevolg. Grootste slachtoffer was een triathlontopper, die met een bekkenbreuk in het ziekenhuis is opgenomen. Hij klapte op een andere atleet, bij de wegversmalling waar ze geen van beiden een kant uit konden. Later vernemen we dat hij beide heupen heeft gebroken….. De deelnemer in kwestie heeft ons gevraagd zijn naam niet te vermelden en dat respecteren we uiteraard. We wensen hem vooral veel sterkte met herstel.

Chaos

We zijn er zelf niet bij – de relatie tussen de groep Almeerse organisatoren/media en Ruud en ondergetekende is al jaren stroef, zoals bekend – maar wat we van de aanwezige triatleten en volgers vanuit Nijmegen horen, is de ‘grand finale’ van de Teamcompetitie compleet in de soep gelopen. ,,De chaos is hier compleet. Het parcours heeft hoge drempels, er rijden auto’s op het fietsparcours en er staan te weinig verkeersregelaars”, is het eerste bericht wat zondagmiddag bij ons binnenkomt.

Er is ook enige paniek bij de NTB-jury kennelijk, want even later het volgende bericht: ,,Twee triathlonteams wilden het parcours verkennen, maar werden daarop gediskwalificeerd. Even later mochten alle teams eerst het parcours verkennen. De eredivisie en 3e divisie schijnen nu afgelast te worden, vanwege de onveilige toestand. Een complete afgang voor de NTB, die alleen maar kijkt welke organisatie het meeste geld op tafel legt voor NK’s of Divisiewedstrijden.”

De teams van de Eredivisie besloten daarop niet van start te gaan. Marijn de Jonge van TrMates: ,,De teams zouden in staking gaan als de race doorgang vond. Trimates heeft veel te verliezen door dit zo te laten, maar alle atleten heel houden is meer waard dan deze wedstrijd.”

Vreemd eerste bericht van organisatie zelf

Het meest bizarre is nog dat er rond vijf uur nog maar een bericht op de socials van Tri Hard Series staat met de eindwinnaars van de Tri Hard competitie en daarbij de tekst:

Handen op elkaar voor deze toppers! Na een lang en mooi seizoen – met vandaag TRI NIJMEGEN als afsluiter – zijn dit de winnaars van de TRI HARD Competitie!

Enigszins misplaatst lijkt ons, gezien hetgeen zich allemaal heeft afgespeeld nabij de Spiegelwaal. Ook van de teamcompetitie is wel een einduitslag opgemaakt aan de hand van vier in plaats van vijf wedstrijden. Als doekje voor het bloeden is een 5 kilometer loopwedstrijdje gehouden. Edo van der Meer zegt dat het parcours heel smal was, veel drempel, maar dat ook de dagschema onherroepelijk voor problemen moest gaan zorgen op het parcours. ,,Helaas is dat dus gebeurd, ontzettend balen voor alle atleten. Maar ook voor de organisatie, die hier hopelijk lering uit trekt.”

Steken laten vallen

Ook in de andere serie liep e.e.a. fout, zoals master Tom Berkouwer aangeeft:  ,,Tri Hard Series mag toch als een ervaren organisatie bekend staat, was niet de eerste wedstrijd die ze organiseren toch, maar vandaag lieten ze wel heel veel steken vallen. Een stroomstoring – daar kan je niks aan doen – aan een tergend langzame check-in, uitgestelde start, niet vindbare start en dus een rolling start (letterlijk van een NTB official – kijk maar wanneer je start, loop maar over de mat en …… een fijne dag nog) tijdregistratie die er niet is en “aan elkaar geplakt” moet worden, veel te veel jeugdige en onervaren “atleten” tussen de wedstrijdatleten op een belachelijk kort, klein en grotendeels smal fietsrondje- dat zou je als professionele organisatie toch aan het denken moeten zetten. Hier zou ook het NK Triathlon plaatsvinden. Geeft te denken, ik schrijf het maar van mij af.”

Anderen zeggen dat het ook de Tri Amsterdam gevaarlijke punten op het parcours had, waar het steeds net goed afliep. Een reactie: ,,Het is zo slecht. TriHard vraagt zoveel geld voor wedstrijden en het is echt niet veilig. Halve van Amsterdam hetzelfde, daar waren mensen zelfs aan het afsnijden om niet tussen het verkeer te komen.”

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De eerste verklaringen van organisatie en NTB moeten we nog lezen, maar duidelijk is wel dat het Nederlandse triathlonseizoen 2022 met een gigantische afknapper is geëindigd. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Het nieuwe bestuur van de bond is amper geïnstalleerd of het ziet zich voor nog meer problemen gesteld dan alleen het rapport over de misstanden, waarover trouwens ook op geen enkele manier meer wordt gecommuniceerd. Alles onder de pet houden helpt niet, komt als een boemerang keihard terug!
Beste NTB-ers, we kunnen niet langer de kop in het zand steken. Er hebben zich de afgelopen jaren te veel zaken voorgedaan die voor grote imagoschade hebben gezorgd. En organisatoren: onderschat het neerzetten van een evenement niet. Zorg voor voldoende draagkracht onder de plaatselijke bevolking.
Over het wedstrijdverloop hebben we het nu maar even niet.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.