Nabranders uit ’t weekend: Ironman Chattanooga, IM 70.3 Augusta; Western Sydney; Outlaw Thoresby en Kerrville Fesival – WTJ 2599

VRIJDAG – Het rijtje ‘minder tot de verbeelding sprekende wedstrijden’ uit afgelopen weekend komt nu aan bod. Daar zitten nog een paar Ironman-races bij, zoals in Chattanooga. Vijf jaar geleden nog het strijdtoneel van de wereldkampioenschappen Ironman 70.3 met Javier Gomez en Daniela Ryf in de hoofdrol, nu een agegroep-only wedstrijd over de volledige afstand. Niemand raakte onder de 9 uur. Winnaar Drew Jordan kwam 50 seconden te kort. De Amerikaan liet zijn landgenoot Adam Suczewski zes minuten achter zich. Brons ging naar de Amerikaan Troy Castle in 9.15 uur.

Relatief gingen de vrouwen sneller, want daar wel vier triatletes die onder de tien uur-grens bleven. Amy Corrigan was de snelste in 9.45.55 uur. Een krappe tien minuten later kon Mike Reilly in zijn afscheidstoernee zijn landgenote Andrea Richardson binnenpraten, nadat zij Amanda Almond op lichte achterstand had weten te zetten. Drie keer Stars and Stripes. Ook drie Nederlanders aan de start. Paul Enders was van hen de beste. Yorick Groen stapte uit. De race trok 1658 deelnemers.

25 SEPTEMBER: IRONMAN CHATTANOOGA
M:
240.Paul Enders 11.52.54 (50e M40)
312.Dennis Bijleveld 12.20.28 (40e M50)

Ironman 70.3 Augusta voor Jason West en Grace Alexander

De Ironman 70,.3 in Augusta, Georgia was er nog wel eentje met pro-atleten bij de mannen. De winst ging naar Jason West in 3.35.18 uur. Sterke Amerikaanse triatleet overigens, die eerder al de IM’s 70.3 van Santa Cruz, Memphis, Des Moines en – dit voorjaar nog – Chattanooga wist te winnen. Vorig jaar trouwens tweede achter de Portugees Felipe Azevedo, die nu vijfde werd. Het zilver in Augusta ging naar Trevor Foley op amper driekwart minuut van de winnaar. Justin Metzler liet de derde snelste tijd noteren.

In het vrouwenklassement was Grace Alexander de winnares in 4.12.27 uur. Haar laatste grote overwinning dateerde van eind 2020, maar toen was ze wel overall-winnares van de Ironman 70.3 Gulf Coast. Weliswaar bij de mannen alleen agegroupers, maar het komt toch zelden voor dat een vrouw ook alle mannen verslaat in nota bene een Ironman-race. Een minuut na Grace Alexander kwam Lottie Lucas uit Dubai over de finish, ze is de partner van Azevedo en eerstejaars pro uit de Verenigde Arabische Emiraten. In Dubai resulteerde dat voor de zweminstructrice al in brons achter Laura Philipp en Daniela Ryf. Brons ging in Augusta naar Sarah Bishop uit Amerika. Drie Arubaanse deelnemers waren van de partij in een startveld met 1986 deelnemers. Ja, triathlonpuristen, ook daar werd massaal gestayerd. Ironman heeft nog 200 races extra nodig om dat probleem te tackelen.

25 SEPTEMBER: IRONMAN 70.3 AUGUSTA (USA)
M:
63.Lucas Ingwersen (Aru) 4.34.41 (5e M18)
262.Ricardo Velazquez (Aru) 5.14.26 (45e M35)
505.Marc Ingwersen (Aru) 5.50.34 (34e M55)

Dan Down Under voor de Ironman 70.3 Western Sydney. In Penrith stonden 1272 atleten samen gepakt voor deze halve afstand. Geen pro’s, dus ook geen Lotte Wilms. De winst ging naar Mitchell Scott in 4.04.12 en dat na een boeiend duel met Thomas Kearns, die er slechts 21 seconden langer voor nodig had. Het gat naar de nummer drie was groter: Liam Duval finishte in 4.09.02 uur. Beste vrouw bleek Moya Johansson, die we in de Husky Long Courses ook wel eens in de top drie zien staan. Vanessa Murray werd tweede en Claire Dedden derde. Zo goed als de meeste deelnemers kwamen uit Australie, toch was er nog een Nederlander en die viel nog in de prijzen ook: Erick Vermei.

Erick Vermei

25 SEPTEMBER: IRONMAN 70.3 WESTERN SYDNEY (AUS)
M:
293.Erick Vermei 5.25.00 (2e M60)

Outlaw X met James Teagle als winnaar

Komen we bij de andere halve triathlons terecht. Challenge San Remo in Italië hadden we hier al genoemd. In totaal 191 deelnemers bij de primeur. Het was dus een stuk rustiger op het fietsparcours dan bij de Italiaanse Ironman in Emilio-Romagna zullen we maar denken. In Engeland kan het ook druk zijn in races, die niets met de commerciële partijen van doen hebben. Outlaw-wedstrijden bijvoorbeeld. Die van Thoresby Park trok ruim 600 atleten op de halve en een veelvoud op de andere afstanden. De halve werd gewonnen door James Teagle in 3.37.26 uur. Thomas Davies was de nummer twee en Malachi Cashmore verloor de eindsprint om zilver. Beste vrouw was Megan McDonald in 4.09.23 uur. Minder dan een minuut verloor Rhianne Hughes op haar en Laura Gray bezorgde GB de zesde podiumplaats (M/V). Twee Nederlandse mannen staken de Noordzee over voor deze wedstrijd.

25 SEPTEMBER: OUTLAW X, THORESBY PARK (GBR)
M:
136.Jack Hoogstraten 4.53.56 (24e M30)
258.Bart Nitert 5.31.12 (42e M45)

Het Amerikaanse Kerrville festival met sprints, kwartjes, aquabikes enz. had ook weer de halve op het program. Hier 211 starters en de Amerikaan Cade Michael, die won in 4.15.30. Zijn landgenoten Oliver Kolodseike en Sebastian Linke werden tweede en derde. Top drie bij de vrouwen: Nicole Adams in 5.13.00, Kenna Supkis en Lexa Rijos. Alle American girls. Een Nederlander, zelfs hier.

25 SEPTEMBER: KERRVILLE FESTIVAL (USA)
38.Bart Stevens 5.52.50 (4e M40)

Hispaman voor ‘Mister Extreme’ Allan Hovda

Er was ook nog een XTreme triathlon in het Spaanse Peniscola-Vistabella ten noorden van Valencia. Het betrof de vierde editie van de Hispaman op grotendeels onverhard terrein lopen en aankomst op een bergtop. Het bekende extreme werk dus. Kijk maar naar het profiel op deze grappige foto van de briefing.

Bovendien gaat het van dik 20 graden naar een graad of 7 in de bergen en ook dat kan opbreken. Al dat werk is de stoere Noor Allan Hovda wel toevertrouwd. In eigen land heeft ie met de Norseman (3-voudig winnaar overigens) genoeg ervaring opgedaan op dat vlak. Allan Hovda is de Kristian Blummenfelt/Gustav Iden van de Extreme triathlons, zeg maar. Toe Hovda ooit meedeed in de vlakke Flevopolders rond Almere was dat: eens maar nooit meer!

Hij liet aan de Spaanse kust een nieuw parcoursrecord optekenen: 12.02.05 uur. Bijna een uur later volgde Luis Lasa Munagorri, de verrassende Spanjaard en derde was de Carlos Nevot Gil, die de voorbije jaren al twee keer tweede was geworden, maar ook nu weer z’n neus stootte op Allan en Luis Lasa.

Oostenrijkse boekt tweede Hispaman-zege

Dominique Lothaller uit Oostenrijk was drie jaar na haar eerste zege opnieuw de beste Hispa(wo)man. Ze had geen noemenswaardige tegenstand aan Martine Templier uit Frankrijk, die tweede werd in iets meer dan 19 uur en aan de Deense Charlotte Boye, die in 19.10.15 uur als derde in Vistabella del Maestrat aankwam. Het is immers een ‘van-stad-tot-stad-triathlon’. O ja, de winnende tijd van de Oostenrijkse: 15.17.07 uur. Slecht 1.07 minuut boven haar eigen parcoursrecord…. Geen Nederlanders dit keer, wel 1 Belg: Pieter Ceelen die knap zesde werd in 14.47.11 uur op een totaal van 27 gefinishte atleten. Allemaal in het donker, zoals de beelden bewijzen.

Tot slot nog een XTerra-event, een week voor het grote WK in Italië. De Laguna Beach in Amerika had enkel Amerikaanse deelnemers. Ryan Lewis en Cathy Yndestad waren de trotse winnaars. Zij zijn dit weekend ook van de partij op het WK, waar de sfeer er al goed in zit.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.