Dirk Wijnalda ijzersterk winnaar Bayman bij Mont St. Michel; Barbara de Koning tweede in Asia Cup Aqaba; Primeur Swimrun Leiderdorp voor Paul en Irene – WTJ 2602

ZATERDAG – Naast het WK XTerra vandaag nog meer opmerkelijke resultaten. De Bayman is een nieuwe hele triathlon in Frankrijk nabij de wereldberoemde Mont St. Michel, het eilandje voor de Franse kust. Niemand minder dan Dirk Wijnalda kwam, zag en overwon in deze Gallische streek. De man uit Bunnik is nog altijd een klasse apart als het om de lange afstanden gaat. Hij schreer er dit jaar weer twee bij: de Frysman en nu dus de allereerste Bayman. Verder een prachtige tweede plaats voor Barbara de Koning in de Asia Cup Aqaba in Jordanie. En we hebben nog de Swimrun Leiderdorp van afgelopen donderdag.

Eerst naar de Bayman, een nieuwe, unieke race op een van de meest vermaarde historische plekke ter wereld. De deelnemers zijn voortdurend in de buurt van de Mont Saint-Michel en leggen het laatste stukje naar de finish naar deze berg af. Wat een magnifiek decor! En dan ook nog zo’n geweldig resultaat voor onze landgenoot Dirk Wijnalda. De 49-jarige (!) triatleet uit Bunnik deed er 8.54.44 uur over.

Dirk doet het gewoon weer!

Het zwemmen was in een behoorlijk fris kanaal dat uitmondt bij de Mont St. Michel. Dan twee rondes fietsen glooiend en veel wind, tenslotte vier rondes lopen van 10 km. en als laatste 2 km naar boven door het centrum.  Guillaume Crozet kwam na 58.21 minuten als eerste uit het water. Dirk Wijnalda deed het daar al niet slecht: derde in 1.01.10 uur. Bij het fietsen kwam een andere Fransman – Etienne Tortelier – opzetten. Hij nam de leiding over van Crozet met Dirk voortdurend op een derde positie. Later nam Crozet de kop weer over om met vier minuten voorsprong op Tortelier aan de marathon te beginnen. Dirk incasseerde na zwemmen en lopen 14 minuten. Hij had geen idee hoe hard zijn tegenstanders konden lopen, maar stroopte als altijd de mouwen op voor een oerdegelijke marathon. Crozet ging snel in tempo omlaag en werd door beide achtervolgers bijgehaald om aan het eind weer veel deelnemers ´op te rapen´ en toch tweede te worden.

Tortelier hield langer stand, al was Dirk hem op 25 kilometer tot op minder dan een minuut genaderd. De Utrechtse trein denderde door, er ontstond een kat-en-muis-spel en in de laatste vier kilometers voor de finish was de Nederlandse topmaster de nieuwe leider in de wedstrijd. Gewonnen spel, want een Dirk Wijnalda op kop van het lopen, staat de eindzege niet meer af. Zijn marathon ging in 2.55.24 uur, de tweede snelste looptijd van de dag. Behalve Dirk bleef ook Guillaume Crozet met 8.57.39 onder de negen uur. Etienne Tortelier scoorde met 9.10.38 uur een derde plaats. Nog meer Nederlands succes want op de zesde plaats kwam Anne-Willem Pranger binnen. De Groninger was klaar in 9.54.04 uur. Ramon van der Wilde voltooide later deze dag zijn achtste (!) hele van dit seizoen en zijn 54e finish totaal. Met Dirk aan zijn 51e toe zijn het meteen de meest ervaren Nederlanders op de volledige afsand.

Snelste vrouw was de Hongaarse Monika Szikszai in 11.06.25 uur. Even later volgde Amandine Debrouver uit Frankrijk in 11.32 en derde was een andere Francaise Charlotte Nguyen Van Tu in 12.13 uur. Helaas kwam Christel Muis – partner van Ramon – te laat aan bij het ingaan van de laatste ronde. Een DNF derhalve voor de Vlaardingse. Oorzaak was feitelijk de verkeerde fiets die ze meenam naar Frankrijk. Ramon: ,,Ze durfde niet op haar wedstrijd fiets met hoge velgen. De weersites gaven allemaal windkracht 5 tot 6 en veel regen. Er is geen druppel gevallen.”

ZATERDAG 1 OKTOBER: BAYMAN MONT ST. MICHEL (FRA)
M:
1.Dirk Wijnalda 8.55.34
6.Anne-Willem Pranger 9.54.04
37.Ramon van der Wilde 11.09.42
V:
DNF Christel Muis

Asia Cup Aqaba

Het was wel aan de koude kant volgens de deelnemers. ,,Veel later in het seizoen zo ver boven de evenaar nog een hele houden, wordt toch tricky” zo oordeelde Ramon van der Wilde. Waar het wel warm was, was in Aqaba, Jordanië. 26,7 graden om precies te zijn. Daar wonnen Matthew Wright van Barbados en de Duitse Marlene Gomez-Goggel de Asia Cup. Achter de Duitse scoorde Barbara de Koning een prachtige tweede plek. Ze moest vijftig seconden toegeven op Gomez-Goggel. Brons ging naar Sara Vilic uit Oostenrijk. Barbara zwom de vierde, fietste de derde en liep eveneens de derde looptijd. Na het zwemmen formeerde zich een kopgroep van acht triatletes. Het lopen besliste en dankzij slimme wissels en attent meegaan, haalde Barbara haar tweede internationale zilver dit seizoen. Eerder was dat al het geval op de Europe Cup race in Alhandra, Portugal.

Bij de mannen deed Donald Hillebregt mee. In een sterk veld kon de Hillegommer eindelijk weer eens een top tien scoren en daarmee nuttige punten pakken. Donald werd achtste op 1.40 van de Barbados-winnaar. Zilver ging naar de Brit Iesten Harryt, brons was voor Jason Tai Long Ng, afkomsteig uit Hong-Kong. Donald bouwde zijn race goed op. Hij zwom de 15e, fietste de 10e en liep zelfs de achtste tijd. Bij de mannen kwamen 23 atleten samen op de fiets, waarna de tien kilometer lopen de beslissing moest brengen. Door de warmte en het hoge tempo werden 14 deelnemers gedubbeld of vielen uit. Op een totaal van 50 starters. Mooie resultaten dus voor het Nederlands duo, dat de woestijntrip dus niet voor niets heeft gemaakt.

Rel rond wedstrijd: Jordanië weigert zes Israelische triatleten

Helemaal vlekkeloos verliep het evenement niet. Althans de aanloop er naartoe niet. Want de Jordaanse autoriteiten weigerden zes deelnemers uit Israel toe te laten tot de wedstrijd. We zijn benieuwd hoe World Triathlon, waar tolerantie en inclusiviteit hoog in het vaandel staan, hier tegenaan kijkt.

Swimrun Leiderdorp

De Swimrun In Leiderdorp op een mooie donderdagavond, op een mooie datum 29 september bovendien. Het liep allemaal gesmeerd daar in de Munnikkenpolder van Leiderdorp. Prachtig, oer-Hollands natuurgebied met plassen en natte weilanden ertussen. Over een afstand van 7 kilometer werd gezwommen en gelopen en gezwommen en gelopen enzovoorts. De winst ging naar Paul Langelaan uit Zoetermeer en Irene Ittmann, tegenwoordig met Machiel woonachtig in Bilthoven.

Aan de eerste editie deden zo’n 35 deelnemers mee. De try-out was een succes vond ook Jeroen Fakkeldij van de organisatie, die veel positieve reacties kreeg. ,,Iedereen was enthousiast over het parcours en de mooie omgeving. Van alle kanten werd gevraagd wanneer we het nog een keer organiseren. Zelf de twee deelnemers die uitvielen omdat ze onderkoeld raakten, staan te popelen om een volgende keer weer mee te doen.”

Na een rondje over de baan gingen de deelnemers de Vadedoplas in voor het eerste stukje zwemmen. In totaal werden zeven keer gelopen, bij elkaar 5508 meter, afgewisseld met zes keer zwemmen, bij elkaar 1686 meter. De deelnemers droegen allemaal korte wetsuits en een dubbele badmuts tegen de kou. Een veiligheidsboei en schoenen bij het lopen waren verplicht. De pilot krijgt een vervolg en volgens Jeroen kunnen er makkelijk 150 deelnemers op dit parcours.

Na Paul Langelaan – klaar in 56.37 minuten volgde een kleine drie minuten later Paul van den Heuvel uit Oss. De derde plaats ging naar Robbert Neijenhuis uit Amsterdam, die ook nog binnen het uur bleef. Irene had als naaste achtervolgster plaatsgenoot Jacomina Eijkelboom. Het was zelfs tot aan de streep bijzonder spannend met als verschil slechts drie seconden. De derde plaats ging naar Belinda van Alphen aan de Rijn in 1.05.50 uur. De laatste deelnemer deed er 1.22 uur over.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.