Alwij Heijting en Stefanie Bouma winnen triathlon De Wijk; HelveticMan voor Pschebizin; Janosik XTreme en XTerra’s; Almere begint – WTJ 2005

DONDERDAG – Nog een Nederlandse uitslag stond vacant, die van de piepkleine triathlon De Wijk/De Slenken. Zwembadtriathlon, tweejaarlijks op de rol. Wij vinden het fijn om ook de kleinere wedstrijden aandacht te geven, vaak moet een organisatie net zo veel inspanning leveren of spullen uit de kast trekken dan de ‘grote jongens’. De sprint afstand werd gewonnen door Alwin Heijting, die twee jaar geleden al aanspraak maakte op de zege maar toen nog werd geklopt door Hans Hiemstra. Nu was het wel raak voor de man uit Erm, feitelijk hardloper. Hij versloeg Ferdie Witvoet met een minuut of drie, derde werd David Koning. Vervolgens waren het de meest ervaren triatleet van het hele spul Peter Visscher op een vierde en Bram Jan Zuidema op een vijfde plaats.

Voormalig EK marathondeelneemster nog steeds actief

Meest bekende deelnemer was de winnares bij de vrouwen Stefanie Bouma-Dolsma. Aanvankelijk sterk duatlete, daarna legde ze zich deels toe op hardlopen en met succes. Stefanie werd Nederlands kampioene op de 10 km. in 2012. Een jaar later liep ze twee marathon: in Rotterdam was ze tiende en beste Nederlandse en in Eindhoven scoorde ze 2.38.18, derde en kwalificatie voor het EK marathon een jaar later in Zwitersland waar ze 37e werd. Volgend onze grote broer Wikipedia ‘liep Bouma vanaf 2016 geen wedstrijden meer’.

Dat is enigszins bezijdens de waarheid. De partner van Henk-Jan Dolsma is nog geregeld in de wedstrijden terug te vinden. Hardlopend, maar ook nog geregeld in triathlons. In De Wijk was ze beduidend (10 minuten) sneller dan Jorien Gietoorn en Mithe Hultink had nog meer tijd nodig. Grote verschillen dus op zo’n sprintje, maar het tekent nog altijd de klasse van de Groningse. Beste triathlons waren de 3C’s oftewel Caroline Pekel-Martens, Caroline de Graaf en Catrien Brinkman. De 1/16e bij de jeugd ging naar Leo Hassing en Elke Koomans.

HelveticMan: Martin Loedeman 20e

Even nog naar het buitenland met de HelveticMan in Zwitserland. Deel uit makend van de almaar groeiende Extreme variant van triathlons. Zwaar-zwaarder-zwaarst. Dat werk dus. In een rond de Melchsee viel het voor de 53 deelnemers aan de HelveticMan nog wel mee. Wel wat klimmen en klauteren, maar een normale finish aan het meer. De winst ging naar de nog altijd niet versleten Marc Pschebizin. De Duitser draait al zo’n kwart eeuw mee aan de top van eerst Powermans en Ironmans en daarna races als Inferno en dus ook deze. Pschebizin heeft niet de makkelijkst uit te spreken naam, maar in de wedstrijden waaraan hij mee doet heeft de speaker daar alle tijd voor. Hij finishte in 6.35.44 uur. Zeven minuten later volgde de Zwitser Tobias Gieser en de tweede Duitser – Daniel Hingst – scoorde twaalf minuten na de winnaar brons. De top drie bij de vrouwen was geheel Zwitsers: Maja Bollhalder in 7.44.39 uur, Doris Engel tweede op een half uur en Gina Hercigonja derde op 1 uur en 20 minuten. Twee Nederlanders aan de start, waarvan Bas Oostveen de eindstreep niet haalde. Martin Loedeman werd daarentegen keurig twintigste in 8.16.04 uur triathlonnen. Martin is van huis uit rugbyspeler, dus dat ruigere werk (ook in triathlon) bevalt hem wel.

De korte afstanden gingen naar de Spanjaard Adri Alcala in 4.00.33 en de bekende Liechtensteinse triatlete Nicole Klingler in 4.33.08 uur. De laatste races op onze lever zijn de Janosik Extreme Triathlon in het Slovaakse Terchova. Geen grote middelen zoals in Samorin, maar daar zit natuurlijk vooral PTO en Challenge-geld in. De winnaar van deze pittige hele triathlon was de Pool Michal Rajca in 13.49.12. De Tsjech Jan Hradecky werd tweede, de Slovaak Tibor Szabo in 15 uur en een kwartier. Vrouwen waagden zich dit keer niet aan deze race, waar 24 deelnemers aan mee deden.

XTerra Dominicaanse Republiek en Canada

In de XTerra-wereld zet iedereen koers richting Ameland aanstaand weekend. We beschouwen daar vanavond nog op vooruit. Zondag waren de offroad-specialisten nog op een ander eiland Samana Las Terrenas horende bij de Dominicaanse Republiek. De winst ging naar de Costaricaan Rom Akerson. Kiwi Kieran McPhierson eindigde tweede, de Mexicaan Francisco Serrano derde. Bij de vrouwen won de Chileense Valentina Carvallo. En ook de Canadezen hadden hun XTerra-race, in Victoria. Winnaars daar Canadees Karsten Madsen en de Amerikaanse Amanda Felder. Een Nederlander aan de start: Joost van Ulden. Hij finishte elfde. Als hij de juiste vlucht gepakt heeft is ie komende zaterdag op de Wadden.

Junior Challenge zet Almere in gang

Dat eerste septemberweekend sluiten we af. Het is tijd voor het tweede, wat behalve XTerra Ameland natuurlijk geheel in het teken staat van het WK Almere. De Challenge-wedstrijden zijn zelfs al begonnen, want we hoorden onze Canadese collega-speaker Kevin McInnon al de Junior Challenge aankondigen. Bij stralend weer en dat levert alleen maar blije gezichten op. De races zijn met updates goed te volgen en zondag uiteraard de livestream. Onze voorspellingen voor wat betreft de kanshebbers volgen later vandaag.

(Foto: Challenge Almere-Amsterdam)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.