Hayden Wilde laat wijselijk WK XTerra schieten en wint vierde serie Super League in Toulouse; Richard Murray tiende – WTJ 2604

ZONDAG – Hayden Wilde was gisteren niet in Molveno om zijn wereldtitel XTerra te verdedigen. De Nieuw-Zeelander (of de Nieuw-Zeelandse triatleet, dat keuren we ook goed) gaf de voorkeur aan de Super League Triathlon Series. Logisch, de man staat na drie wedstrijden op kop en de vierde in Toulouse ging het al even gemakkelijk. De finale in het Arabische Neom is voor de Kiwi een formaliteit. Hij moet al flink in de achterhoede eindigen, wil de eindzege hem nog ontglippen. Dan is er meer spanning bij de vrouwen, want Georgia Taylor-Brown en Taylor Spivey gaan samen op kop in de tussenstand. De slotrace 29 oktober brengt de beslissing.

De Triple Mix in de pittoreske straatjes van Toulouse was mooi om te zien. Het Franse publiek omarmde het evenement door massaal te gaan kijken naar al die triathlontoppers uit de hele wereld. Ze moesten niet te veel met de ogen knipperen, want anders was het peloton triatleten al weer voorbij gefietst of gelopen. Het was immers maar 300 meter zwemmen, 4 km fietsen en 1 km lopen en dat steeds in een andere volgorde.

Secondenspel

De eerste heat was dat nog de normale volgorde. Jamie Riddle eerste uit het water, Daniel Dixon voorop bij het fietsen maar hun voorsprongen stelden te weinig voor. Het lopen bracht de beslissing, Hayden Wilde was in de snelste benenwagen gestapt, met Matthew Hauser en Tyler Mislawchuk daar kort achter. Ook Richard Murray verloor weinig tijd, maar in dit secondenspel is 8 tellen achterstand al voldoende om acht man voor je te zien finishen. Negende plaats dus voor Richard, die ongetwijfeld ook enige zorgen had over zijn vrouw Rachel, die lelijk ten val kwam in de eerste heat.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. In de tweede heat opende de Brit Christopher Perham de wedstrijd bij het lopen, maar al snel smolt zo goed als het hele veld samen op de fiets. Het was Hayden Wilde die vanuit de wisselzone als eerste het ruime sop koos. Niet altijd zijn favoriete onderdeel en dat bleek ook nu, want de Japanner Kenji Nener kwam hem als eerste voorbij en hield ook stand in de korte uitloop tot aan de finish. Richard Murray was hier de nummer 13 in heat twee. Wilde verloor niet veel tijd en mocht als eerste beginnen aan de finale-heat.

Wilde ongenaakbaar

Kort erna gevolgd door Nener, Hauser en Richard moest 16 tellen wachten vooraleer zijn slotrace begon. Matthew Hauser kreeg een penalty voor het niet goed plaatsen van zijn schoenen in de wisselzone en hij zou ook op dat laatste onderdeel nog terugvallen. Dorian Coninx werkte zich wel langzaam naar de top van het klassement. Voor Hayden Wilde had dat allemaal geen betekenis meer. Hij was ook in de vierde wedstrijd van de Super League Triathlon Series superieur. Met een opblaas-haai boven zijn hoofd (Hayden maakt deel uit van The Sharks) kwam hij over de finishlijn. Zijn derde zege na Londen en Malibu.

 

Met een gerust hart kan de nummer drie van de Spelen van Tokyo naar Neom afreizen. Al zal hij eerst nog de Grand Final in Abu Dhabi meemaken. Dorian Coninx knokte zich naar een tweede plaats en de Japanner Kenji Nener – goed in alle SLT-races – werd derde. Matthew Hauser alsnog vierde en dan volgden Tayler Reid en Jamie Riddle. Jonathan Brownlee stelde ietwat teleur met een zevende plaats. Voor Richard Murray was het randje top tien: op 32 tellen van Wilde noteerde hij de tiende plaats. Maar ook de teambijdrage telt uiteraard.

Tussenstand met de finale in Neom nog voor de boeg

Hayden Wilde gaat met 58 punten de finales in. Matthew Hauser staat tweede met 41 punten en Tayler Reid is de nummer drie met 38 punten. Kenji Nener (33),  Jonathan Brownlee (32) en Vasco Vilaca (32) moeten er hard aan trekken om nog in de top drie te eindigen. Richard Murray staat nu twaalfde in de ranking met 20 punten. Met vijf punten achterstand op de nummer elf wordt een top tien klassering nog niet eenvoudig, al tellen in Neom de punten wel dubbel. In het teamklassement gaan The Sharks van Wilde op kop met 303 punten. De Scorpions staan tweede met 285 punten en de Cheetahs van Richard Murray o.a. derde met 264 punten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.