Corona velt Gomez en Skipper voor WK; Previews op tri IJsselmuiden, zwemlopen Zeeland/Assen; IMTexas; Challenge Gran Canaria; Arena Games Londen – WTJ 2275

DONDERDAG – Dat Covid nog lang niet de wereld uit is, bleek vandaag wel weer toen het nieuws bekend werd dat Javier Gomez had willen afreizen naar St. George voor het WK Ironman op 7 mei. Maar de werkelijkheid is anders: hij moet rust houden, nu het coronavirus ook de veelvoudig wereldkampioen geraakt heeft. Geen Spanjaarden bij de mannen dus, Gurutze Llaralde moet de Spaanse eer hoog houden bij de vrouwen.

Geen Javier, geen Joe

De afzegging van Xavi dateert al weer van enkele dagen terug (soms heeft de redactie het nu eenmaal druk met allerhande zaken rondom Holten….) en inmiddels rolt de volgende annulering al weer over de persen: niemand minder dan Joe Skipper moet nu ook al verstek laten gaan. Voor de Britse voormalig Europees kampioen is corona eveneens de boosdoener. Twee topatleten, die twee jaar lang het virus wistren te ontwijken, maar nu – ondanks alle vaccinaties – toch geraakt zijn door koorts, hoofd- en spierpijn. Opmerkelijk toch hoe twee topsporters kort achter elkaar het virus oplopen en dat nog wel in zo’n belangrijke fase van het seizoen. Toch proef je bij allebei dat ze het rampzaliger zouden vinden als er een kruis door hun deelname aan Hawaii zou gaan. Beide mannen hopen deze zomer nog een goede Ironman te kunnen doen.

Hoe je het ook went of keert: het enige echte wereldkampioenschap Ironman ziet het gros van de triatelten (pro’s en agegroupers) toch het liefst op Hawaii afspelen. Daar is het veld in oktober zowel kwalitatief als kwantitatief toch een stuk sterker. Maar goed, de winnaar op 7 mei in Utah zal nog altijd van goeden huize moeten komen. Het zal in elk geval geen Jan Frodeno, Patrick Lange, Javier Gomez, Joe Skipper of Lucy Charles-Barclay worden. Hopelijk blijven de overige 68 pro’s van Covid-19 bespaard.

Eerste Ironman uit Bangladesh

Anderzijds is er nog wel een primeur in St. George, want niemand minder dan Mohammad Shamsuzzaman Arafat beter bekend als Ironman Arafat doet mee. Ik hoor je denken ‘behalve zijn naam’ is dat toch niet zo bijzonder. Toch wel. Ironman Arafat is namelijk de eerste triatleet uit Bangladesh, die meedoet aan het WK Ironman. Vorig jaar had hij ook al de primeur namens zijn land op het WK IM 70.3. ,,Het is me een grote eer en ik ben trots om de eerste Bangladeshi deelnemer te zijn.”

Triathlon IJsselmuiden

Maar voor het St. Geroge-time is, eerst nog het komend weekend. In eigen land bestaat het wedstrijdaanbod uit drie wedstrijden. Zaterdag kunnen de triatleten voor de tweede wedstrijd van het seizoen (na Arnhem) terecht in IJsselmuiden. Het is een 1/8e triathlon, zowel individueel als voor trio’s. Het veld mag er best wezen met o.m. Han Peter Lucas, Mitch Wismans , Vincenz Frey, Cees Snoek, Saskia Bekhuis en Britt van den Hoven.

De organisatie van deze Wezenberg Triathlon bestaat uit Goedzorg fysiotherapie en sportcentrum Sonnenberch. Berry, Matthijs en Rudie willen er bovendien niets aan verdienen (waar vind je dat nog?). De hele opbrengst gaat naar Kamper Kracht Fonds, Nikai 4 Life en de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation.

Het zwemmen speelt zich af in zwembad Sonnenberch. Wissels en finish liggen nabij het Kulturhus van IJsselmuiden. We missen op de startlijst nog viervoudig winnaar Marcel Gierman. Saskia Bekhuis won ook al eens. De laatste winnaars warne in 2019 Marcel (die Han Peter klopte) en Rosanne de Boer. Een leuke wedstrijd, zo vroeg in het jaar.

Twee zwemlopen

Zondag zijn de zwemlopen in Heinkenszand vanaf zwembad De Stellenplas en de zwemloop van Tri4You in Assen vanaf De Bonte Wever. In Zeeland is Chris Steenbakker gastheer en organisator. De wedstrijd geldt als finale van het Zwemloop Circuit 2022 in Zeeland en West-Brabant, maar ook als kwalificatie voor het EK aquathlon later dit seizoen. Om die reden is het veld sterk: Roel Kwaaitaal, Sam Kraaijeveld, Roos Englebert, Maaike Vooren en Merel Veltman onder anderen. Assen is meer een lokale aangelegenheid.

Waarom hier zo uitvoerig bij de Nederlandse wedstrijden stilstaan? Welnu, terwijl we merken dat veel triatleten het weer volop in buitenlandse wedstrijden zoeken maken wij van Trikipedia ons zorgen over de evenementen in eigen land. Afgelopen week: de annulering van Weert, de noodkreet om vrijwilligers in Brouwersdam en het afblazen van de triathlon Binnenmaas. Teamcompetities op z’n kop, kortom geen goede ontwikkelingen. Daarom nogmaals aan atleten: natuurlijk is het prachtig om mee te kunnen doen aan de Ironman Lanzarote, de Challenge van Salou of The Championship in Samorin. Maar vergeet a.u.b. onze eigen wedstrijden niet. Veel organisaties hebben moeite om na corona de eindjes weer aan elkaar te knopen. Dan is het prettig om te weten dat er voldoende animo van deelnemers is om de tri- of duathlon toch door te laten gaan en het vele voorbereidend werk in gang te houden. Zullen we afspreken dat we voor elke race in het buitenland er ook minstens eentje in eigen land blijven doen?

Ironman Texas met Milan en Michiel

Dan toch wel even naar de buitenlandse wedstrijden, we ontkomen er niet aan immers. Te beginnen met de grootste Ironman The Woodlands Texas. Opmerkelijk dat nog best veel pro’s (46 mannen en 31 vrouwen) aan de start staan twee weken voor St. George. Favoriet is bijvoorbeeld Ben Hoffman al zou hij zich ook kunnen sparen natuurlijk. Zevenvoudig winnaar van Ironmans is wel wat gewend natuurlijk. Zijn voornaamste tegenstander is Magnus Ditlev, de Deen. Verder Cody Beals, Sam Laidlow, Jesper Svensson, Michael Raelert, David Plese, Robert Wilkowiecki, Richard Varga (!), Tomas Renc en Per van Vlerken.

Nederland brengt bij de pro’s Milan Brons en Michiel de Wilde in. Bij de agegroupers hebben we dan nog Gerben de Jong, Marc Dunnewijk, Allard Holthaus en Tim Soetens. De Belgen sturen bij de pro’s Pamphiel Pareyn en Quentin de Vos over The Woodlands. Milan vertelt over zijn eerste ervaringen in The States in bijgaand filmpje.

In het vrouwenveld Joceyln McCauley, Joanna Ryter en Lauren Brandon onder anderen. Zoals bij de mannen wordt uitgekeken naar het debuut van Richard Varga, zo is het bij de vrouwen interessant om de Japanse Ai Ueda op haar eerste Ironman te zien uitkomen.

Challenge Gran Canaria met Els

De Challenge Family doet er op Gran Canaria niet voor onder. Jonathan Brownlee laat zich voor de tweede keer op een halve afstand zien. Hij neemt het op tegen Nick Kastelein, Clement Mignon, Andrea Salvisberg en Joao Ferreira. De Belgen hebben Tim van Hemel, Jonathan Wayaffe, Victor Alexandre, Tom Mets en Thomas Vanhalst. Bij de vrouwen mogen we best de kaart Els Visser trekken. Ze is in vorm, maar krijgt het uiteraard niet cadeau. Sara Perez Sala, Lucy Buckingham, India Lee en zeker ook Marjolaine Pierre zijn geduchte concurrentes.

Het kortere werk dan. Bijvoorbeeld in het verre Ecuador, land van Arjan Meesterburrie. Daar is zaterdag de Americas Cup in Salinas. En het is dat pa Rob Bosscher er ons op wees, anders hadden we niet geweten dat zijn zonen Hugo-Jan en Olaf-Jan daar aan de start staan. De nuchtere reactie van de Friese familie waarom ze zo ver van huis een wedstrijd doen was: ‘Ach, laten we eens kijken hoe het racen daar is.’

Super League Londen en meer

Verder natuurlijk de Super League Triathlon Arena Games in Londen, waarover we morgenochtend nog meer informatie gaan verstrekken. Voor nu melden dat Barbara de Koning onze enige vertegenwoordigster is in de tweede race om het WK eSports powered by Zwift en dat Aurelien Raphael en Beth Potter hun koppositie verdedigen. Gelukkig blijven we maximaal op de hoogte dankzij het commentaar van ‘mister Eurosport’ Ruud de Haan. Het is zaterdag ook tijd voor Challenge Taiwan, een van de drie heles binnen de Challenge Family (de andere twee zijn Roth en Almere). Er staat een Amerikaanse XTerra-race op de rol, een Africa en Oceania Cup=-race en zondag nog dfe Ironman 70.3 in het Braziliaanse Florianopolis.

Maar eerst gaan we lekker met z’n allen naar IJsselmuiden, Heinkenszand en Assen!

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.