Nog meer races: zwemloop Assen met Stijn/Esther; Salinas; Strongman; Troyes en Chili – WTJ 3289

DINSDAG – Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Als er een zwemloop is, waar dat van toepassing is is het die van Try4You in Assen wel. Zondag stonden tientallen kinderen aan de start van dit sfeervolle evenement. En ook de ‘volwassenen’ mochten in de Drentse hoofdstad aan de bak.

Stijn en Esther winnen zwemloop Assen

De overwinning ging naar Stijn Jansen. De triatleet uit Overijssel was te sterk voor Xander Boets, die vrijwel jaarlijks op het podium van deze zwemloop staat. De nummer drie was minder bekend en dus verrassend: Abram Korevaar. Voor Stijn was de zege een schrale troost naar de valse start van zijn seizoen. Hij trainde tien weken intensief onder zonnige omstandigheden in Portugal met als eerste doel een goede Europe Cup race in Quarteira. Een paar dagen voor de wedstrijd werd hij flink ziek, waardoor die openingswedstrijd de mist in ging. Zondag was dus een lichte revanche maar het echte werk moet voor Stijn nog komen.

Snelste vrouw was Esther Rijkelijkhuizen. Zij klopte Michelle Timmer en Anna Otten. De kortere afstand werd gewonnen door Owen Nijenhuis en Maaike Scholtens. Ook de G-sporters doen mee in Assen. De twee deelnemers kwamen gebroederlijk samen over de finish, mooi. Het waren Lasse van Rixel en Mats Lande Timmer, zodat ook zij hun namen terug zien op Trikipedia.

En dan waren er dus de jeugdwinnaars. We zetten ze allemaal even op een rijtje: groep 6/7/8: Dorian Leeftink en Noa Venema; groep 3/4/5: Sem Willemsen en Isra Gozel; groep 1/2 Tobias Middelkamp Espinoza en Suze Willemsen.

Valentin 16e in Ecuador

Ver van Assen en van Nederland vandaan ligt de Ecuadoraanse stad Salinas. Wat Almere voor Nederland is, is Salinas voor Ecuador. Er zijn vaak triathlons. Zondag was het de beurt aan de Americas Tri Cup met Nederlandse deelname. Zoals bekend verblijft Valentin van Wersch voor zijn studie een tijdje in Zuid-Amerika. Hij combineert dat uiteraard met wedstrijden. In deze race werd Valentin zestiende op zo’n twee minuten van de winnaar de Canadees (met Griekse roots) Pavlos Antoniades. Zilver en brons gingen naar de Amerikanen Keller Norland en Ryan Luczak. Snelste vrouw was de Zuidafrikaanse Amber Schlebusch, die topfavoriete Elizabeth Bravo voor eigen publiek klopte. Brons ging naar de Amerikaanse Naomi Ruff.

Troyes RBR

In het Franse Troyes was de tweede GP duathlon uit de 3e divisie. De winst ging de Mathias Quentin en Marion Latil, beiden Frankrijk. Bij de mannen 1 Nederlander: Enzo Meijer finishte als 44e.

Strongman voor Terasawa en Ueda

Naar Japan, waar de Strongman een veel belangrijkere wedstrijd is dan welke Ironman ter wereld dan ook. Wie in Japan de Strongman wint, kan niet meer rustig over straat. Het lukte Kosuke Terasawa zelfs voor de tweede keer. Hij was klaar in 6.25.04 uur. Die snelle tijd is verklaarbaar door de incourante afstanden: 3 km. zwemmen, 155 km. fietsen maar wel een marathon lopen. Tweede en derde werden Hotaka Yamagishi en Joji Nitta.

Snelste vrouw was de internationaal bekende Ai Ueda. Niet eerder in haar lange carrière deed ze mee aan de populaire race in haar thuisland. Nu wel en meteen dus de winst (en eeuwige roem). Eindtijd was 7.02.38 uur. Daarmee was ze 22 minuten sneller dan Tomono Iwabuchi, die tweede werd. De derde podiumplek werd ingenomen door Mizuki Hirayanagi.

Aan de Strongman deden 1033 atleten mee, hoofdzakelijk Japanners. Een enkele Koreaan en Taiwanees dwarrelde er nog tussen in de uitslagenlijsten die in Japanse tekens zijn opgemaakt. Maar gelukkig helpt Google-translate een handje. In de beginjaren was er een uitwisseling tussen de Strongman en Holland Triathlon Almere, waardoor Japanse toppers naar de Flevopolder kwamen en atleten als Jan van der Marel, Frank Heldoorn, Katinka Wiltenburg, Martin Breedijk en Cora Vlot een tegenprestatie leverden in de Japanse Strongman.

XTerra Chili

De laatste uit het weekend is de enige XTerra op zaterdag. In het Chileense Cachagua. De winst voor de Braziliaan Hugo Amaral en de Chileens Karen Schwikart. Geen enkele Europeaan aan de start.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.