IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP IN KONA: CHELSEA SODARO SCHRIJFT GESCHIEDENIS/ROOKIE WINT HAWAII

DONDERDAG – Jullie hebben nog een laatste blokje paspoortjes van de Nederlandse atleten (voor zaterdag) te goed, geen zorgen. Maar nu we zo dichtbij de start van de pro women race zijn en een aantal AG-ers bij de mannen, gaan we toch eerst ons Trikipedia Live Blog opstarten.

We schakelen over naar Kona, Hawaii, waar in het holst van de nacht de atleten zich komen melden in de tent, waar ze hun startnummers krijgen opgeplakt. Voor wie niet naar de beelden kan kijken, brengen we jullie met korte berichten op de hoogte. Bovendien zullen we daar ook meer over de Nederlandse deelnemers van de eerste Kona-dag vermelden. Gaan Marlene de Boer en Kyra Meulenberg bijvoorbeeld voor een tweede wereldtitel? Lukt het Rob Barel opnieuw om het parcoursrecord in zijn AG 65-69 te breken? We houden jullie op de hoogte. We houden de wedstrijdtijd in de gaten:

08.38: Met nog een tweede race te gaan op zaterdag sluiten wij voorlopig af. De livestream blijft hier lopen. De resultaten en alle verhalen volgen in de loop van vrijdag. Bedankt voor het kijken/volgen en zeker tot zaterdag!

08.33: In een tijd van 8.33.46 finisht de nieuwe wereldkampioene Chelsea Sodaro. Lucy Charles-Barclay wordt voor de vierde keer (!) tweede en de Hawaii-kampioene 2019 Anne Haug scoort brons.

08.30: Mike Reilly kan zijn geluk zo dadelijk niet op. 33 jaar speakert hij Ironman Hawaii en hij moet 27 jaar terug in de tijd om voor het laatst een landgenote bij de vrouwen te kunnen begroeten met YOU ARE AN IRONMAN WORLD CHAMPION!

08.29: Chelsea Sodaro is bijna op Alii Drive

08.25: Wellicht worden het twee debutanten, die de Ironman World Championship gaan winnen. Chelsea Sodaro is de eerste (de vorige bij de vrouwen was Chrissie Wellington in 2007) en met een beetje geluk komen de Noren Kristian Blummenfelt en Gustav Iden ook heel ver zaterdag als debutanten. Van de andere kant….als er een race onvoorspelbaar is….dan is het wel Ironman Hawaii.

08.22: Het blijft wel knap wat Lucy Charles-Barclay doet. Ze weet Anne Haug nog steeds van zich af te houden en dus die tweede plaats vast te houden. En dan te bedenken dat de Britse tot voor twee maanden geleden nog op krukken liep na een ernstige blessure, die haar ook van het Sub7/Sub8-project weerhield.

08.18: De eerste triatleet bereikt de finishlijn. Het is Thomas Fruhwirth, paratriatleet uit Oostenrijk in een tijd van 7.57 uur.

08.15: De strijd om zilver is nog wel spannend, terwijl Chelsea Sodaro meer dan 5 minuten voorsprong heeft genomen. Lucy Barclay-Chalres en Anne Haug lopen nog 15 seconden bij elkaar vandaan.

08.10: Over genieten gesproken. Kijk eens naar Julia de Leeuw.

08.05: Niemand had Chelsea Sodaro in de top vijf geplaatst. Maar ze dendert wel op de overwinning af op haar oranje Hoka-schoentjes (dat dan weer wel). Als ze zo dadelijk wint is ze de zevende Amerikaanse vrouw, die Ironman Hawaii wint. Daarbij aangetekend dat het vooral in de beginjaren prijs was en dat Karen Smyers in 1995 de laatste Amerikaanse winnares was. Smyers staat aan de finishlijn overigens. Om haar opvolgster na 27 (!) jaar te verwelkomen.

08.00: Acht uur wedstrijdtijd. Duiken we er zaterdag onder met de mannen? Dat is voor dan. En wie weet komt er ook bij de mannen wel een enorme verrassing naar boven. Chelsea Sodaro is dat zeker. O ja, ook Rob Barel is in T2. Hij verloor wel wat tijd op zijn schema in de laatste fase van het fietsen. In zijn AG ligt hij nu tweede op zo’n 7 minuten. Met de marathon nog voor de boeg zegt dat weinig natuurlijk.

07.52: De meest onderschatte deelnemer op dit WK: Chelsea Sodaro. Ze treedt in de voetsporen van Luc van Lierde en Chrissie Wellington, die eveneens bij hun debuut Hawaii wonnen. Amazing!

07.50: Het verloop in de agegroupers is grillig, nu verliest Marlene weer terrein op de nummers 1 en 2.

07.40: Alles wat Marlene tijdens het fietsen verloor op haar tegenstanders, haalt ze weer terug. Nog 25 seconden verwijderd van de koppositie F30. Go, go, go Marlene, Straks komt ze langs de ‘aid station’ waar niemand minder dan Jan Frodeno de waterbekertjes aanreikt. De drievoudig wereldkampioen is gewoon volunteer. Fantastisch! Tegen Mirinda Carfrae van Ironmannow.com zei Jan al dat ie volgend jaar terug komt. Als deelnemer!

07.26: Meer en meer Nederlandse triatleten gaan aan de marathon beginnen. Hier zijn hun fietstijden en zwem-fietstijden:

Jardy van den heuvel 4.58.58/5.56.33
Marlene de Boer 5.11.52/6.14.00
Olaf van den Bergh 5.09.02/6.17.00
Julia de Leeuw 5.40.00/648.27
Ingrid Eelkema 5.45..33/6.48.45
Kyra Meulenberg 5.39.24/6.54.36
Rob Barel 5.48.34/6.55.53
Nelleke Balde 5.44.56/7.04.09
Dieuwertje Bax 5.56.19/7.04.32
Hendrika Blackwell 5.52.17/7.06.29
Daphne Schoenmakers 6.04.14/7.25.34
Danielle Vermeulen 6.32.19/7.39.11

 

Kyra Meulenberg

 

07.16: De voorsprong stijgt. We moeten terug naar 1995 voor de laatste Amerikaanse winnares, maar het ziet er naar uit dat Chelsea Sodaro historie gaat schrijven. 3.15 minuten is haar voorsprong. Ze loopt lekker door en dat in een niemandsland, waar je mentaal toch echt wel tegen bestand moet zijn. Anne Haug ligt op 4.57. Op weg naar het Natural Energy Lab.

07.03: Marlene de Boer had niet alleen aan het begin van het fietsen een lekke band, ook op het laatst had ze een ‘afloper’. Maar toen kwam ze T2 ongeveer in en begon ze aan haar inhaalrace. Minder dan een minuut ligt ze nog op de leidster achter. Ook Julia de Leeuw en Ingrid Eelkema zijn aan de marathon begonnen. ulia 5.40.00 fietsen en 6.48.27 tussentijd.

06.58: We komen het zevende wedstrijduur in. Chelsea Sodaro gaat nog steeds als een speer in wat pas haar tweede Ironman is. De eerste was het open EK Hamburg dit jaar, waar ze achter Laura Philipp tweede werd.

06.48: De volgers op Ironmannow.com twijfelen nog steeds of Chelsea Sodaro wel stand houdt vooraan. Feit is dat ze inmiddels 47 seconden voor ligt op Lucy Charles-Barclay. En ik vind niet dat het nog heel soepeltjes gaat bij de Britse.

06.36: Rob Barel heeft nog 40 km. te fietsen, Hij zit op een schema van 10.11 minuten, dus een toptijd M65 zit er zeker in. Julia de Leeuw is de tweede Nederlandse die klaar is met het fietsen.

06.30: Wie zijn geld op Chelsea Sodaro heeft gezet, kon wel eens spekkoper zijn straks. De Amerikaanse was Daniela Ryf al voorbij, maar dendert gewoon door richting de kop van de wedstrijd en is nu ook Lucy Charles-Barclay voorbij. Een Amerikaanse rookie op kop! Dat is wel heel lang geleden. Fenella Langridge is Daniela Ryf voorbij in de strijd om brons. Achterstand van dit duo: 2.40 minuut.

06.13: Marlene de Boer heeft niet de meest vlekkeloze fietsrace achter de rug, maar ze ligt toch nog altijd derde. Twee minuten achterstand op de leidster F30, nog een kilometertje of twee op de fiets en dan begint voor onze Trikipedia-girl de marathon. Het kan nog altijd! Marlene is in T2, de nummer drie F30 momenteel. Haar fietstijd is 5.11.52, totaal nu 6.14.00 en 2.24 minuten achter de Duitse Cindy Friebel, die aan de leiding gaat.

06.11: Chris Nikic, de eerste triatleet met Syndroom van Down op dit WK, is voorbij het keerpunt fietsen op Hawi. Da’s mooi toch?

06.07: Toch die Chelsea Sodaro maar in de gaten houden. De Amerikaanse is on fire en vliegt naar voren, richting Daniela Ryf. Niet slecht voor een rookie!

06.00: Wedstrijdtijd is nu zes uur. Nooit eerder was het zo spannend in de vrouwenrace op Hawaii. Zou dat nu komen omdat ze voor het eerst hun eigen wedstrijddag hebben. Als er 12 triatletes binnen de 6 minuten aan de marathon beginnen, dan kun je wel stellen dat het echt nog alle kanten op kan. Fenella Langridge is bijvoorbeeld net bijgehaald door door Chelsea Sodaro, die nu weer derde ligt.

05.41: Lucy Charles-Barclay laat even zien dat ze nog meetelt. Ryf mag haar dan bijgehaald hebben bij het fietsen. Op de marathon komt de Britse haar in de eerste kilometer meteen weer voorbij. Erop….en erover! Nieuwe leidster is terug: Lucy.

05.35: Daniela Ryf is in T2! Vlak daarachter Lucy Charles-Barclay op 17 seconden. Even later ook Fenella Langridge op 58 seconden. Daarna volgen Chelsea Sodaro, Sara Svensk en Lisa Norden.

05.23: Nog 8 kilometer fietsen en het wereldkampioenschap heeft een nieuwe leidster. Daniela Ryf, vijfvoudig wereldkampioene Ironman, titelverdedigster ligt aan de leiding!

05.06: Ruim vijf uur wedstrijd en de vrouwenrace ligt nog helemaal open. Daniela Ryf komt wel dichterbij Lucy en Fenella, maar als je na gaat dat de top tien van de vrouwen binnen vijf minuten van elkaar ligt, dan is de race nog helemaal open.

04.47: Even nog wat leuke plaatjes van eerder deze ochtend. The Swim!!!

04.26: Elke vijf jaar is Rob Barel terug op Hawaii. Elke vijf jaar gaat ie voor de wereldtitel in weer een hogere AG. Dit keer dus de M65. Hij was al de snelste na het zwemmen in 1.03 uur en neemt alleen maar meer voorsprong op de ‘andere pensionados’. Rob doet er alles aan om de traditie voor te zetten. Bovendien wil hij een tijd onder de 10.44.31 uur. Dat is het parcoursrecord van William Wren en dateert al weer van 2013.

04.22: Terwijl Fenella Langridge en Lucy Charles-Barclay elkaar nog steeds opjagen, gebeurt er achter het Britse duo veel. Chelsea Sodaro was lange tijd de verrassende nummer drie, maar inmiddels komt Angry Bird opzetten: Daniela Ryf. De viervoudig winnares ligt al derde.

03.29; Keerpunt fietsen dames Pro Lagnridge en Charles-Barclay nog van voren, maar groep Norden, McCauley, Sodaro en Moench.
Na keerpunt Norden en McCauley in penaltytent en verliezen tijd, Ryf en Haug op 4 minuten. Ook Clarke tijdstraf.

03.00: Drie uur wedstrijd en het Britse koppel rijdt nog altijd samen (met 12 meter afstand ertussen) Lucy Charles-Barclay en Fenella Langridge. Op 3.11 fietst Lisa Norden, debutant op Hawaii.

02.52: Hier fietst zojuist Dieuwertje Bax voorbij. 1.05 bij het zwemmen, topprestatie van de vliegende huisarts uit Schagen

02.50: Ingrid Eelkema moest helaas zonder haar man naar Hawaii vertrekken. Vanwege werkzaamheden in het verleden in Afrika, kreeg hij geen Esta om de USA binnen te komen. Daarom zwaait ze nu kort voor de start naar het thuisfront: Go, go, go Ingrid! Precies 1 uur gezwommen, geweldig.

02.45: Er staat weinig wind tussen de lavavelden, dat kan best snelle fietstijden opleveren. Maar drievoudig winnaar Craig Alexander vreest met de hoge temperaturen en windstille condities dat de marathon ‘brutal’ gaat worden.

02.40: Achterstand van Marlene de Boer schommelt tussen de 9 en 10 minuten op de snelste agegrouper.

02.20: In de vrouwenwedstrijd bij de Pro’s Fenella Langridge en Lucy Charles Barclay aan de leiding, 3 minuten voor op achtervolgsters. 5 min tijdstraf voor Laura Phillip en Sarah Crowley

02.16: Jardy van den Heuvel 54.17 uit het water
Olaf van den Bergh 1.03.35

02.05: Zwemtijd Rob Barel H65 1.03.35 !!!!!

01.49: Lekke voorband voor Marlene de Boer 🙁

01.40: Marlene de Boer is on fire, nu derde overall in de agegroep race, vanaf plaats 9, kilometer 16 op de fiets

Zwemtijden Nederlandse vrouwen
Marlene de Boer 59.14
Ingrid Eelkema 1.00.00
Danielle Vermeulen 1.01.59
Julia de Leeuw 1.04.13
Dieuwertje Bax 1.05.20
Hendrika Blackwell 1.08.51
Kyra Meulenberg 1.11.33
Nelleke Balde 1.15.48
Daphne Schoenmakers 1.16.28
Margareth van den Boogert 1.18.26
Autillia Stapper Brummelink 1.20.44
Emese Timmermans 1.23.09
Rachma Scheffer-van Woerden 1.26.05
Claudine Jansen 1.31.59

01.00: Marlene de Boer uit het water in 59.14 (25e positie in het Pro veld) als 9e in het agegroep veld

00.57: Derde groep met  andere favorieten Ryf, Phillip en Haug ong. 7 minuten

 

00:51: Lucy Charles -Barclay als snelste uit het water, gevolgd op  41  seconden door Brandon, Oliveira, Clarke en Langridge. Groep 3 met Norden, True, Sodaro, Chura, Mc Cauley, Crowley en Moench op 3.40.

00.30: Lucy Charles Barclay heeft kleine voorsprong op achtervolgende groep: Lauren Brandon, Pamella Oliveira, Rebecca Clarke en Fenella Langridge.

00.10: Geen vlak water dit keer, maar Lucy Charles-Barclay schijnt er geen moeite mee te hebben. 50 meter voorsprong op de groep. Achtervolging geleid door Lauren Brandon. Rebecca Clarke ligt ook in dat groepje.

00.05: De eerste agegroupers gaan te water voor hun WK Ironman, daarbij ook de Nederlandse titelverdedigers Marlene de Boer en Kyra Meulenberg.

00.02: Uiteraard is het de Britse Lucy Charles-Barclay die meteen weg zwemt van de grote groep.

00.00: Het selecte gezelschap van 43 pro’s ligt klaar voor de startlijn. Zeven vrouwen zijn er niet bij, waaronder helaas ook Els Visser.

00.00: Het Amerikaanse volkslied is vertolkt door Viktoria Mikaela, de vrouwen staan klaar om te vertrekken. 45 in totaal. Hier de lijst van deelnemers.

Julia de Leeuw op weg naar de start.

 

00.00: 45 Pro Women staan aan de startlijn van het Ironman Wereldkampioenschap Hawaii. Eerste opdracht: zo snel mogelijk 3800 meter Oceaan-zwemmen. Helaas geen Nederlandse pro’s. Titelverdediger is Daniela Ryf.

 

LIVE: IRONMAN World Championship at Kona in 2022 for Pro Women

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.