Georgia Taylor-Brown wint ook World Series Cagliari; Maya Kingma netjes negende, Barbara de Koning 39e – WTJ 2616

ZATERDAG – Georgia Taylor-Brown is dit seizoen superieur op de korte afstanden. Ze staat samen met Taylor Spivey op kop in de Super League Triathlons en heeft de beste papieren voor de World Triathlon wereldtitel straks in Abu Dhabi. Vandaag won ze de WTCS in het Italiaanse Cagliari. Voor Maya Kingma was na blessureleed en ook best een roerige periode een prima negende plaats weg gelegd. Terug op de weg naar de top voor de Nederlandse.

Als vierde uit het water, de achtste fietstijd en de veertiende looptijd. Dat waren de stats van Maya. In het wedstrijdverloop betekende dat meerijden in de kopgroep en na een vlotte wissel zelfs als eerste aan het lopen beginnen. Daarin kwamen acht concurrentes haar nog voorbij. Barbara de Koning moest op dit hoogste niveau triathlonsport genoegen nemen met een 39e plaats.

Attent was Maya mee bij het zwemonderdeel met onder meer Vittoria Lopes, Cassandre Beaugrand en Summer Rappaport voor haar en een hele trits triatletes achter haar. Barbara de Koning bijvoorbeeld wisselde als 24e, maar ook zij had slechts 16 tellen achterstand. Het zwemmen zou de beslissing niet brengen, Dat resulteerde bij het fietsen in een kopgroep van twintig atletes, Barbara volgde een halve minuut later in een tweede groepje. De kopgroep werd zelfs nog groter, dankzij een sterke achtervolging van Taylor Knibb die de slag na het zwemmen gemist had. Vooraan schuurde het. Een aantal atleten bleef op hangen en wurgen bij de kopgroep, maar in de tweede helft scheidde zich toch een hard fietsend elftal zich af van de rest.

De elf verstonden elkaar vooraan goed, want in de tweede wissel was hun voorsprong opgelopen tot 1,5 minuut. Maya zat er goed bij, deed flink haar werk en stormde als eerste het loopparcours op. Daar kon Barbara bijna 5 minuten later ook mee van start. Lang hield Maya geen stand vooraan op de 10 km. Knibb, Taylor-Brown en Emma Lombardi gingen haar snel voorbij. Even zakte Maya zelfs terug naar plaats elf, de laatste dus van de kopgroep, Later ging ze toch nog twee triatletes voorbij voor een nette top tien klassering.

Vooraan liep Georgia Taylor snel weg bij haar laatste concurrentes. Emma Lombardi volgde op een tweede plaats en twaalf seconden en Taylor Knibb was de nummer drie van de dag. Anderhalve minuut moest Maya toegeven op dit drietal. De achterstand van Barbara was 7,5 minuut. Knibb versloeg haar naamgenote Taylor Spivey. Miriam Casillas Garcia was de nummer vijf, waarna Kirsten Kasper, Sophie Coldwell en Cassandre Beaugrand Maya nog vooraf gingen. Europees kampioene 2019 Beth Potter finishte als tiende.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.