Trican trekt zich terug uit de Teamcompetities: ‘Mede vanwege huidige staat van de wedstrijden’ – WTJ 2629

MAANDAG – De Teamcompetitie kwam dit jaar nog niet helemaal lekker terug van weg geweest. Na twee coronajaren, waarin nauwelijks sprake kon zijn van wat voor competitie dan ook. Maar in 2022 ging de wereld weer open en kon ook de Teamcompetitie een doorstart maken. Kort voor aanvang trok echter de triathlonorganisatie Weert zich terug. En de grote apotheose in Nijmegen liep uit op een regelrecht debacle. Gevaarlijk, smal parcours, te veel deelnemers: dat alles werkte valpartijen in de hand. In de middaguren werd de handdoek in de ring geworpen en was het plots klaar met de Eredivisie-finale.

Verre reizen in plaats van dichtbij huis sporten

We merken het ook aan de teams. Zij moeten soms op de dag van een thuis- of regiowedstrijd een verre reis maken voor een Divisiewedstrijd over bijvoorbeeld de sprint-afstand.  Na een dik uurtje sporten kunnen ze weer naar huis. Bij sommige organisaties wordt de Teamcompetitie ’tussen de bestaande series’ in neergezet en in verhouding tot veel dorpstriathlons spelen nogal wat Teamcompetitie-evenementen zich af in een wat saai polderdecor. Hoe minder bewoond gebied, hoe langer een parcours natuurlijk kan worden afgesloten voor zoveel mogelijk series. Dat begrijpen wij ook.

Hoe dan ook, vandaag bereikte ons het bericht dat Trican, nummer vier van de Eredivisie 2022, volgend jaar niet terugkeert in de Teamcompetities. Niet op het hoogste niveau, maar ook niet met de twee andere teams. Het is niet de eerste keer dat een grote formatie afmaakt. In de beginjaren Team4Talent, later Squadra, Ferro Mosae en Team Unltd onder anderen. Hieronder de verklaring, die teammanager Menno Oudeman afgaf:

Trican gaat nieuwe koers varen

Afgelopen seizoen was Trican met maar liefst 3 verschillende teams actief binnen de teamcompetities. Daarnaast namen verschillende atleten deel aan langere- en internationale wedstrijden. Trican heeft een mooie groep regionale atleten, die met samen trainen en elkaar motiveren om het beste in elkaar naar boven te halen. Hier zijn we hartstikke trots op!
In de doorkijk naar het komende seizoen hebben we, mede vanwege de huidige staat van de wedstrijden en organisatie rondom de teamcompetities, het besluit genomen dat we aankomend seizoen niet van start gaan in de teamcompetitie.
We hebben de overtuiging dat we met ons team meer plezier kunnen halen uit de nationale en regionale (top) wedstrijden. Wedstrijden die vaak gemist werden vanwege een verplichte deelname aan een teamcompetitie wedstrijd. Hierbij vinden we ook de aansluiting bij onze atleten die de focus op de halve en hele triatlons willen gaan leggen.
Voor onze atleten, maar ook voor onze sponsoren is dit de beste en aantrekkelijkste weg die we in kunnen slaan. Door met Trican- delegaties af te reizen naar de leukste wedstrijden, die we met elkaar gaan uitkiezen, creëren we meer exposure voor onze partners én blijven we als team met elkaar actief.
Heldere uitleg
Een heldere verklaring, waarvan we weten dat ze bij meer teams speelt. Het is beslist een uitstekende zet geweest in 2012 om met Teamcompetities ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Dat is meer dan gelukt. Inmiddels doen ruim 200 teams hieraan mee. Maar het zijn niet de enige wedstrijden op de Nederlandse kalender. Tal van triathlons met vaak een lange traditie timmeren ook jaar in, jaar uit hard aan de weg om een kwalitatief hoogstaand evenement neer te zetten. Organisaties, die misschien niet financieel in staat zijn om een NK of Divisiewedstrijd in huis te halen, maar wel zeer gewaardeerd worden door triatleten en vaak ook het enthousiaste publiek.
Moraal: NTB en team Teamcompetities: alle waardering voor jullie inzet, maar hou ook oog voor het groter geheel. De nationale triathlonkalender is groter dan alleen deze wedstrijden. Vele kleintjes maken ook 1 grote!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.