Preview weekend: Africa Cup-race met Stijn Jansen terug internationaal; Jerry talks: Frodeno, Kienle en Siddall – WTJ 2633

VRIJDAG – Redelijk rustig weekend voor de boeg. Triathlons in bijzondere oorden staan ons te wachten. Zoals vandaag in het de laatste weken toch weer roerige Iran, waar een wedstrijd om de Asia Cup in Tadiz wrdt gehouden. Het deelnemersveld bestaat uit Iraniërs, Irakezen en een enkele triatleet uit Singapore. Zondag is er een Africa Cup triathlon in de Marokkaanse stad Tanger (ook wel Tangier). Tanger ligt ten zuidwesten van de Straat van Gibraltar, noordelijkste puntje Marokko.

Africa Cup Tangier

Aan de zuidoostelijke kant was het twee weken terug in Ceuta nog te doen, dat is net als Melilla een stukje Spanje in Marokko. De Africa Cup is voor het eerst in Tanger en voor Nederland is Stijn Jansen deelnemer. Best verrassend, want Stijn leek een beetje klaar met internationale wedstrijden. We zagen hem vooral in eigen regio Overijssel wedstrijdjes doen (en winnen). Stijn legt op zijn socials zelf uit welke ontwikkeling hij doormaakt:

Verhuizen voor de topsport en een beetje voor de liefde, het overkomt je. Afgelopen jaar is er aan mij getrokken, met name door Rico Bridjal. Mijn mentor coach die ook bijvoorbeeld de coach is van Jutta Leerdam en andere topsporters. Ik moest weg uit Enschede, mijn ontwikkeling stopte daar en als ik stappen wilde zetten moest ik een topsport omgeving creëren voor mezelf.
In Zwolle woont Aline Kootstra (zijn vriendin, WvdB) en nu kan ik daar slapen wanneer ik moet trainen bij ZV44. Toen ik kwam was 5 minuten op een 400 meter hard, nu denk ik al na over een 4 minuten laag in de toekomst en merk ik dat ik flinke progressie maak.
Ik wilde na mijn dramatische eerste seizoenshelft niet meer internationaal racen, wat? Ik heb zelfs hard op geroepen dat ik wilde stoppen. Was er klaar mee en zag geen kans om mijn zwemmen te verbeteren. Lopen en fietsen kan ik, eigenlijk zelfs gewoon super goed.
De trainers van ZV44 gaven mij een kans en nu ga ik de 23e meedoen aan een continental cup in Marokko, omdat het zwemmen zo is gegroeid. Deze kans heeft zo goed uitgepakt, dat ik ze echt dankbaar ben.
Ik wil iedereen om mij heen bedanken voor het geloof en bedanken dat ik daarom weer mezelf terug heb gevonden in de sport. Het is niet altijd makkelijk, maar we gaan ervoor.
Komende jaren wil ik mij langzaam gaan toe werken naar wat langere afstanden. Om uiteindelijk net als de Noren lang en kort te combineren.
Ps. Je kan mij wel uit Enschede halen, maar Enschede natuurlijk nooit uit mij.
Stijn stopt 20.000 euro/jaar in zijn sport
Eerder deze week stond een groot interview met Stijn in Tubantia. Over het altijd maar willen trainen op een sport die hem vooralsnog veel geld kost: 20.000 euro per jaar. Over hoe weinig triatleten de top bereiken, maar dat hij daar zeker naar toe wil groeien. Hij traint 30 uur per week naast zijn studie aan de hogeschool in Deventer. Hij is dus afhankelijk van sponsors, want tijd voor werk is er niet.
Over zijn nieuwe trainingsaanpak gaat het ook in het artikel: veel duurtrainingen en in het weekend een hardloopwedstrijd, een zwemwedstrijd of een fietswedstrijd. Elk onderdeel apart benaderen. Via routinier René Poppe kwam Stijn in aanraking met zijn nieuwe zwemtrainers Henrico en Suzanne Polinder. De progressie die hij boekt is groot, op de 800 meter vrije slag was hij al 10 seconden van limiet voor NK-deelname verwijderd.
We gaan het zien zondag als hij zondag in Tangier van start gaat. Een reis van 1000 euro….precies het prijzengeld voor de winnaar. Maar Stijn blijft strijdlustig: ,,Wedstrijden van een ton zijn er ook. Naar dat niveau wil ik, dan kan ik er zeker van rondkomen.”
Andere wedstrijden
Andere races dit weekend zijn de Ocean Lava op Lanzarote, de Ibiza Half, de Ironmans 70.3 in Sardegna Italie en het Griekse Vouliagmeni. Het zijn meteen de laatste Europese triathlons in 2022. In Amerika is de Ironman Sacramento en ook de XTerra’s zijn iets verder van huis namelijk in Chili en op Tahiti.
SGRail100: Frodo’s sportfeestje in Girona met onze sterreporter Jerry
Maar echt spectaculair wordt het natuurlijk in Girona voor de tweede editie van Jan Frodeno’s SGRail100. Dat staat voor Swim Gravel Trail en in afstanden 1,5 km. zwemmen, 88 km. gravelbike en 10,5 km. trailrun. Het gravelparcours moeten de deelnemers grotendeels zelf uitvogelen op hun GPS.

Zeven Nederlanders gaan meedoen aan wat inmiddels uitgroeit tot een stevig wedstrijdje met tal van toppers. Het zijn Alex de Boer, Lucas Enthoven, Mart van der Plas, Johri van Eerd, Francesco Varkevisser en Jerry Kenbeek. En waar Jerry is daar is zijn camera nooit ver weg. Hij zocht voor ons een aantal zeer bekende triathlonsterren op en zie hier het resultaat: Frodeno, Kienle en Siddall.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.