Updates Europees kampioenschap/Challenge Almere-Amsterdam; geen Els Visser aan de start

ZATERDAG – Even na zeven uur is Challenge Almere-Amsterdam/Europees kampioenschap lange afstand begonnen. We houden jullie via updates op de hoogte.

23.00 uur: Dank voor het volgen

15.35 uur: Steeds meer agegroupers komen binnen onder aanvoering van beste Nederlander Tijmen van der Burg. Een triathlonfeest zonder weerga, dat duurt tot 23 uur als Christ Buijtenhuijs en Marcel Lapidaire als laatsten de finish bereiken.

15.30 uur: Geen Nederlandse winst bij de vrouwen, wel Janien Lubben keurig vijfde. Katharina Wolff haalt de titel binnen na een mooi duel met landgenote Lina-Kristin Schink. De Zweedse Jenny Nae wordt derde.

15.00 uur: Fraaie winst voor Kieran Lindars, de Brit die onder de 8 uur blijft. Niek Heldoorn zit daar net boven, maar o, o wat een pracht prestatie. Ook Tristan Olij debuteert heerlijk met een 6e plek en Milan Brons is de derde Nederlander in de top tien. Het triathlonfeest is los gebarsten in Almere.

14.54 uur: Boeiend duel bij de vrouwen tussen twee Duitse triatletes. Nu is Kathrina Wolff haar landgenote Lina-Kristin Schink weer voorbij. Het verschil is amper 40 seconden. Brons is er voorlopig voor ook een Noorse Julie Aspesletten. Janien Lubben doet het voortreffelijk op een vierde plaats.

14.50 uur: De top 3 bij de agegroupers is geheel Nederlands: Marijn Markusse, Henk Galenkamp en Tijmen van den Burg. Alle drie al erg succesvol dit seizoen in diverse races.

14.48 uur: De Nederlanders momenteel met nog ruim 7 kilometer te gaan voor de man aan de leiding (Kieran Lindars): 2.Niek Heldoorn; 6.Tristan Olij; 7.Milan Brons (strijdlustig tot aan de meet uiteraard); 10.Evert Scheltinga (schuift 3 plaatsjes op); 14.Tom Oosterdijk.

14.46 uur: De Noor Kristian Grue (in Almere al ‘die andere Kristian’ genoemd) loopt nog op brons. Andrew Starykowics heeft het zwaar en loopt vierde.

14.45 uur: Het gros van de Challenge Middle Distance is gefinisht. De top 50 Nederlanders (M/V) staat in een andere WTJ. Wij focussen weer op het EK hele met Kieran Lindars op kop, maar Niek Heldoorn maakt een opmars en loopt nu tweede. Nog geen maand geleden won hij de Embrunman en nu….mogelijk op weg naar zilver op het EK. Wat een triatleet!

14.10 uur: ‘Onze favorieten’ lopen op een 10e, 11e en 13e plaats: Pamphiel Pareyn, Thomas Steger en Evert Scheltinga. Zo zie jaar maar, zo’n hele blijft een onvoorspelbaar ding….

14.05 uur: Kieran Lindars heeft de leiding overgenomen van Andrew Starykowics, nog wel de nummer twee. Hard loopt ook de verrassende Noor Kristian Grue. Niek Heldoorn is voorbij Milan Brons en is op een vierde plaats beste Nederlander.

13.10 uur: Lina-Kristina Schink en Katharina Wolff hebben de wissel bereikt en zijn als eerste vrouwen aan de marathon begonnen. Die marathon gaat voortreffelijk voor de Brit Kieran Lindars. Komt steeds dichterbij koploper Starykowics met Milan Brons daar nog tussen.

12.50 uur: De Brit Kieran Lindars loopt in het hardst van de triatleten in de top voor wat betreft de eerste ronde. Hij maakt 3 minuten goed op Starky.

12.45 uur: Atleten van de halve Challenge zijn aan het finishen. De winnaar is de Duitser Lars Wichert, de Deen Henrik Kjaergard is tweede en Anders Toft Nielsen derde. Beste Nederlander: Olaf van den Bergh op een vierde plaats.

12.37 uur: Waarschijnlijk een podium met een Duitser en twee Denen op de Challenge Middle Distance. Snelste Nederlanders zitten daar achter: Stefan Timmermans, Jesse van der Hulst, Olaf van den Bergh en Izak Hanse onder anderen.

12.30 uur: Het wachten is nu op de wissel van Evert Scheltinga, hoe groot is zijn achterstand?

12.20 uur: Achtervolgende groep komt op 7 minuten achterstand de wisselzone in. Niek Heldoorn voorop, ook Pamphiel Pareyn erbij. Niek is veruit als snelste van die achtervolgende groep vertrokken voor het lopen. Tristan Olij – de voormalig motorcrosser uit Winkel – is de vierde man op het loopparcours. Hij maakt zijn debuut op de hele. Daarna volgen Benjamin Andersen, Pareyn, Kieran Lindars, Lukas Kocar, Kristian Grue en Joao Fereira.

12.15 uur: Starky, de Amerikaan is in T2. Zijn fietstijd: 4.11.45 uur. Dat is snel, wetende dat de deelnemers vandaag 181.5 km. afleggen. Op 1.29 minuten van Starykowicz begint ook Milan Brons aan de marathon. Een 2.45 voor deze mannen en ze komen uit op een lage 7.40-er. Maar de finish is nog 6 looprondes weg.

12.10 uur: Schink ligt 3 minuten voor op Wolff, dan volgt de Noorse Julie Aspesletten op 7 minuten en Janien Lubben op 7.30 minuten. De Deense Gosvig is terug gevallen naar een vijfde plaats op 8 minuten.

12.05 uur: Starykowicz hoeft nog minder dan 10 kilometer te fietsen, hij heeft Milan Brons achter zich en dan volgt het groepje Heldoorn op vier minuten.

Foto: Challenge Family

11.05 uur: Lina-Kristina Schink heeft de leiding overgenomen van landgenote Katharina Wolff. Dan volgt de Deense Gosvig en ook Janien Lubben zit volop in de race. Lekker voor ‘de Lub’, die gecoacht wordt door Yvonne van Vlerken, die momenteel een interview geeft voor de livestreaming bij Challenge.

Foto: Challenge Family

10.40 uur: De mannen hebben naderen halfkoers op het fietsonderdeel. Andrew Starykowicz en Milan Brons nog steeds aan de leiding. Niek Heldoorn rijdt op 4 minuten derde, Tristan Olij 7e, Evert Scheltinga 12e, Tom Oosterdijk 17e, Stef Overmars 28e.

10.05 uur: Starykowicz en Brons fietsen door Almere, het zijn de leiders in de wedstrijd. In totaal zijn 506 triatleten gestart op de lange afstand.

9.50 uur: Katharina Wolff trapt lekker door in de Flevopolders. Achter haar krijgt Karina Gosvig gezelschap van Janien Lubben en Lina-Kristin Schink. Van de agegroupers bij de vrouwen zien we vooraan Heleen Moes.

9.35 uur: Andrew Starykowicz (ruim 3 minuten achterstand na het zwemmen) neemt de koppositie over van Milan Brons, die hem wel in het vizier houdt.

9.25 uur: Milan Brons vliegt over het parcours. Alleen Andrew Starykowciz lijkt nog harder te fietsen, maar de Amerikaan moet nog wel wat goed maken na het zwemonderdeel. Van de agegroupers zijn m.n. Martijn Paalman en Marijn Markusse goed op dreef.

9.15 uur: Het klassement wordt op zijn kop gezet door Milan Brons, die ‘straight’ naar de kop van de wedstrijd is gefietst. Een Almeerder aan de leiding in Challenge Almere! Dat is weer even geleden.

8.50 uur: Gelukkig ook goed nieuws voor TeamNL, want achter Wolff en Gosvig is Janien Lubben inmiddels naar voren gefietst. Ze ligt nu op een derde plaats. Janien neemt de honneurs – na het wegvallen van Els Visser – zeer goed waar.

8.45 uur: Kopgroep van vier bij de mannen Pamphiel Pareyn, Niek Heldoorn, Kieran Lindars en Guillem Rojas Moreno. Ook Evert zit weer op de fiets en zet de achtervolging in.

Foto: Challenge Family

 

8.30 uur: In de achtervolgende groep onder aanvoering van de Tsjech Lukas Kocar bevinden zich Milan Brons en Tristan Olij.

8.20 uur: Op het natte wegdek zijn de risico’s op een lekke band groot. Evert Scheltinga overkomt het al in de eerste kilometers en klaarblijkelijk ook de leider in de wedstrijd Lukas Wojt. Evert moet er eigenhandig een nieuwe band opleggen. Dat valt in de regen en frisse omstandigheden niet mee. Wojt zou de wedstrijd verlaten hebben.

8.10 uur: De snelste vrouwen zijn ook uit het water: Katharina Wolff uit Duitsland en Karina Gosvig uit Denemarken.

8.00 uur: In de achtervolging op Wojt formeert zich een groepje van vijf onder aanvoering van Niek Heldoorn. Daarnaast ook Evert Scheltinga, Kieran Lindars, Pamphiel Pareyn en Guillem Rojas Moreno.

7.55 uur: Lukas Wojt komt als eerste uit het water in de razendsnelle tijd van 44.34 minuten. Niet eerder zwom iemand zo hard op het parcours in ’t Weerwater.

7.00 uur: Het regent in Almere. Er is ook ander minder goed nieuws: Els Visser is ziek geworden vannacht en de Nederlandse topfavoriete is niet van start gegaan. Voor de titel komt namens Nederland alleen Janien Lubben nog in aanmerking. Tien atletes in totaal van start bij de vrouwen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.