Tessa Kortekaas wint Ocean Lava Lanzarote, week na Gandia; In memoriam Hans van Veen ‘uitvinder van de swimrun’ – WTJ 2635

ZATERDAG – De triathlon carrière van Tessa Kortekaas krijgt weer nieuwe impulsen. Bovendien breit ze een mooi slot aan het seizoen 2002, want na de overwinning op ICAN Gandia vorig weekend was het nu raak op haar ’thuiseiland’ Lanzarote. Tessa won deze zaterdagmiddag de Ocean Lava Lanzarote, inmiddels met 12 edities toch wel een klassiekertje geworden.

Ocean Lava is bedacht door Lanza-godfather Kenneth Gasque. Hij breidde de cyclus uit naar andere landen in Europa, vrijwel allemaal over de halve afstand. Kenmerkend voor Ocean Lava is dat er geen vijfjarige leeftijdsgroepen zijn, maar podiumwinnaars per jaargang. Dat levert dus veel blije gezichten op tijdens de prijsuitreiking. Wij kijken toch ook naar de overall-winnaars.

Geen vermoeidheid: mooie dubbelzege

Tessa voelde geen vermoeidheid van de hele, die ze vorige week aflegde. Ze lag meteen bij het zwemmen aan de leiding. Als snelste vrouw was ze bij haar fietsen op Playa Grande in het toeristische stadje Puerto del Carmen, waar de 12e editie gehouden werd. Bij het fietsen en lopen wist ze haar voorsprong nog te vergroten. Het was weer ouderwets heet op het eiland en – heel opvallend – er stond amper wind. Aan de finish klokte Tessa (met wie Trikipedia ooit het Hawaii-avontuur in gang zette, waarna Marlene de Boer het stokje overnam) een tijd van 4.49.27 uur. Charlotte Martin uit Frankrijk werd op een half uur achterstand tweede: 5.18.54 uur. Brons ging naar de Spaanse Esther Hernandez in 5.36.45 uur. Een relatief eenvoudige zege dus voor Tessa, maar toch: een week na bijna 10 uur sport op een hele al weer toeslaan….het blijft knap. Haar tweede Ocean Lava Lanzarote overwinning bovendien, na de zege in 2018. Ze was achtste overall trouwens.

Aan de wedstrijd deden 500 triatleten afkomstig uit 28 landen mee. Bij de mannen was de strijd spannender. Damian Martinez en José Manuel Hernández maakten er een nek-aan-nek-race van, die pas op de halve marathon werd beslecht. In de derde loopronde was het gedaan met de voorsprong van snelste zwemmer en fietser Hernández. Zo kwam Martinez, eveneens woonachtig op Lanzarote als eerste aan de finishlijn op de Avenida de las Playas aan. Hij won in 4.26.37 uur, Hernandez finishte twee minuten later. Het gat tussen de nummers 1 en 2 en de ‘bronzen’ Jonay Garcia was groot. De nummer drie zette 4.38.09 uur op de klokken. Noord-Hollander Michael Emmerik zette een prima tiende tijd neer, dik onder de 5 uur.

Op de Olympische afstand was Andrés Eduardo Díaz. Hij bleef als enige onder de 2 uur: 1.59.09. Jorge Wilkes en Ivan Diaz waren de nummers twee en drie. Beste Nederlander wasPaul Veenboer op een 67e plaats. Ana Yanes uit Spanje had als winnares geen noemenswaardige tegenstand. Haar eindtijd van 2.34.24 was twaalf minuten sneller dan de Nederlandse Amber Middelhoek, die mooi tweede eindigde: 2.42.52 uur. Brons ging naar Nerea Martinez. Joyce Bijl finishte als 29e.

ZATERDAG 22 OKTOBER: OCEAN LAVE LANZAROTE (SPA)
M:
10.Michael Emmerik 4.54.19 (5e M35)
44.Joris van der Linden 5.39.55 (1e M60)
56.Peter de Jong 5.51.18 (9e M50)
V:
1.Tessa Kortekaas 4.49.27 (1e F30)
9.Ilse Verlaan 6.31.36 (3e F30)

 

Hans van Veen, kwam op het idee van een eilandentriathlon

Hij was weliswaar al een tijdje niet meer actief betrokken in de triathlonsport. Toch heeft Hans van Veen wel degelijk een stempel gedrukt op onze sport. Vorige maand overleed de sportieveling uit Vinkeveen, die aan de wieg stond van de Eilandentriathlon, tegenwoordig Rondje Eilanden geheten. De geboren Amsterdammer kwam in 1993 op het idee om op en rond de Vinkeveense Plassen een parcours uit te zetten, waar 1500 meter gezwommen en 5 kilometer gelopen moest worden. Wel steeds eilandje op, eilandje af. Zo kwamen alle 12 eilanden aan bod. Tot slot moesten de deelnemers – eenmaal uit het water geklauterd – nog 30 kilometer om de plassen fietsen. Zo eindigde de triathlon ook uniek, want het fietsen was tot dan toe nooit het laatste onderdeel (ook niet op de net op gang gekomen RBR’s).

Na negen edities kwam er een eind aan de Eilandentriathlon, maar bij veel lokale bewoners en ook onder triatleten uit het hele land verdween het evenement niet uit de gedachten. Enkele bevriende triatleten vonden in 2012 aansluiting bij Stichting Woelig Water en zette een nieuwe formule neer: het Rondje Eilanden met onder meer Bart van de Wal als gedreven SwimRunner binnen de organisatie.

Finisher in Almere

Hans van Veen was ook breder actief voor de triathlon. Hij was official, voorzitter/bestuurslid van het district West en zelf ook triatleet. Zo voltooide Hans drie maal de Holland Triathlon van Almere. Hij debuteerde in 1987 in 12.00.53, haalde er een jaar later al 36 minuten af en bracht het tot 11.24.29 en vervolgens was 1989 zijn snelste jaar: 10.51.48, goed voor een 20e plaats M40.

Hans was ziek. In de rouwadvertentie staat dat zijn ziekte haast had, zoals hij vroeger tijdens de triathlons haast had om de eindstreep te bereiken. Hij overleed op de laatste septemberdag van dit jaar, op 73-jarige leeftijd.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.