SGRail100 in Frodeno’s achtertuin: overwinningen voor Colin Szuch en Laura Siddall; Gravelraces steeds populairder – WTJ 2637

ZONDAG – Nu ook coureurs als Mathieu van der Poel en Marianne Vos er al aan meedoen, wordt het ‘Gravel-biken’ steeds populairder. Ook in de triathlonsport is het fietsen op grind- en zandpaden in opmars. Misschien wel door toedoen van de meest bekende triatleet van het laatste decennium: Jan Frodeno.

Hij bedacht vorig jaar in zijn achtertuin in Girona een nieuw evenement: de SGRail100. De afkorting staat voor Swim Gravel Trail en dat dan over 100 kilometer. Het komt neer op 1,5 km. zwemmen, 92,6 km. gravel-fietsen en 10,5 km. trailrun. Het is ook zaak bij dit soort wedstrijden om je eigen kompas te volgen, want niet overal langs de route staan vrijwilligers klaar om de juiste weg te wijzen, zo gaat het er immers ook bij trailruns aan toe.

Tinnen beker

Bijzonder zijn ook de prijzen: iedereen krijgt een tinnen beker, die direct gevuld wordt met bier. Voor de winnaar was niks extra’s, wel voor de langzaamste, beste geklede, jongste, oudste en grootse pechvogel. Er waren deelnemers met 3mechanics onderweg met 20 kilo extra materiaal, die gewoon op de fiets meereden.

Colin Szuch de grote winnaar

De wedstrijd – al is het samenzijn van zoveel topsporters eigenlijk het belangrijkst – werd gewonnen door de Amerikaan Colin Szuch in 4.21.19 uur. Hij was een klasse apart, want de nummer twee – de Sloveen Jakob Mamic – deed er maar liefst 22 minuten langer over. Derde was de Spanjaard Ot Doniga Masnou in 4.44.28 uur. Vijfde was de Belg Pieterjan Penne. Op de negende plaats volgde al de snelste vrouw. De Britse Laura Siddall kende enkele mindere Ironman-wedstrijden, maar was vandaag soeverein op de SGRail100. De winnende tijd: 5.09.06 uur. Landgenote Flora Colledge had 21 minuten meer nodig voor het spektakelstuk, want spectactulair was het zeker. Weer vier minuten later was de Spaanse Sara Perez Sala de nummer drie van de dag. Emma Frodeno-Snowsill – triatlete in ruste – eindigde zevende.

Sebastian Kienle nam al wel afscheid in Hawaii, maar wilde bij zijn maatje Frodo niet ontbreken: de Duitser kwam als 13e aan. De 35e man in de einduitslag was een dolblije Jan Frodeno. Blij vanwege het geslaagde evenement, maar ook blij dat ie zelf weer eens wedstrijd kon doen. Jan deed 5.43.56 uur over zijn eigen race. Vier seconden later kwam eerste Nederlander Frank Stifft op een 37e plek binnen. Althans ik was even in de veronderstelling dat Frank – die in de jaren negentig veel wedstrijden in Nederland deed het NL achter zijn naam had, maar hij is van Duitse komaf. Zat zelfs nog in de Duitse juniorenselectie met onder meer Lothar Leder destijds. Terug van weggeweest. Tussen Jan en Frank finishte ook de Spaanse oud-profrenner Carlos Verona Quintanilla, die een prima debuut op de triathlon maakte en dus als 36e samen met Jan finishte. Carlos nam zwemles bij de grootmeester.

Verona reed vier keer de Tour de France met als beste resultaat een 19e plaats in 2020. Verder twee keer de Giro en zes keer de Vuelta, maar zo kort als in die Tour kwam hij nooit. In de klassiekers is zijn 16e plaats in de Ronde van Lombardije 2015 zijn beste resultaat. Klimmen is zijn specialiteit. Hij won enkele keren het bergklassement in kleinere rondes zoals de Ronde van Baskenland. In ons land deed Carlos twee keer mee aan de Amstel Gold Race, misschien is de Ironman 70.3 Maastricht volgend jaar een leuke uitdaging!

Ook een bekende toptriatleet uit de beginjaren is de Brit Richard Hobson, vandaag goed voor een 47e plaats. Onze vliegende reporter Jerry Kenbeek, die later met filmpjes en foto’s komt, finishte als 54e bij de mannen. Daarmee beste Nederlander. En als 95e volgde voormalig Zweeds topper Jonas Colting. Mooi was ook de finish in de achterste regionen van ‘Mister De Boer’ Alex de Boer en zijn lieftallige Canadese vrouw Brooke. Tussen alle drukke bedrijven door, vergeten ze ook niet lekker te sporten en te genieten van het leven. De race trok 242 deelnemers.

ZONDAG 23 OKTOBER: SGRAIL, GIRONA (SPA)
M:
54.Jerry Kenbeek 5.57.26
94.Johri van Eerd 6.32.57
136.Lucas Enthoven 7.13.43
137.Francesc Varkevisser 7.13.44
164.Mart van der Plas 7.58.52
177.Alex de Boer 9.05.21
V:
36.Brooke Brown 9.05.14

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.