Jetze Plat draagt de Nederlandse vlag tijdens openingsceremonie van de Paralympics in Tokyo; voor het eerst een Nederlandse triatleet als vlaggendrager

Foto: Mathilde Dusol

MAANDAG – Prachtig nieuws bij de hervatting van mijn schrijvende bijdrages aan deze website: Jetze Plat is met atlete Fleur Jong de vlaggendrager van het Nederlandswe team op de Paralympische Spelen in Tokyo. De 25-jarige atlete en 30-jarige triatleet/handbiker komen dus op 24 augustus voor de Nederlandse equipe met het rood-wit-blauw het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Chef de mission Esther Vergeer – zelf na haar tennisloopbaan ook triatlete – maakte dat vandaag bekend.

Vergeer kan twee personen aanwijzen om TeamNL het Olympisch Stadion binnen te leiden omdat het Internationale Paralympische Comité gendergelijkheid stimuleert. Ieder land heeft daarom vanaf deze editie van de Spelen voor het eerst in de geschiedenis de kans om de vlag door een man en een vrouw naar binnen te laten dragen. Esther zegt dat Fleur en Jetze twee boegbeelden van de paralympische sport zijn. ,,Ze hebben allebei al waanzinnige prestaties op hun CV en ze beschikken ook nog eens over enorm veel uitstraling. Dankzij hun prestaties en professionaliteit zijn ze een voorbeeld voor volgende generaties. Ik ben er enorm trots op dat zij samen tijdens de openingsceremonie TeamNL representeren.’’

Fleur, die tijdens de Paralympische Spelen zal starten op de 100 meter en het verspringen in de T64-klasse, vindt het een eer om samen met Plat de vlag te dragen. Jong: ,,Deze vlag staat voor zoveel meer. Het symboliseert voor mij dat niets onmogelijk is. Zolang je maar blijft dromen en in jezelf blijft geloven.’’

Ook Jetze is blij met zijn rol tijdens de openingsceremonie: ‘’Ik ben ontzettend trots dat ik de vlag het stadion binnen mag dragen. Het is een eer. Na een jaar uitstel zijn we erg blij en gemotiveerd om eindelijk te kunnen gaan strijden om Paralympische titels.’’ Plat neemt tijdens Paralympische Spelen als titelverdediger deel aan de triatlon. Daarnaast start hij op de tijdrit en de wegwedstrijd in de klasse MH14.

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021. De triatlon is op zondag 29 augustus, maar zaterdagavond 23.30 uur is de Nederlandse tijd waarop de paratriatleten van start gaan.

Het is voor het eerst dat een triatleet de Nederlandse vlag draagt tijdens een openings- of sluitingsceremonie. Maar stel dat Rachel Klamer over 3 jaar aan haar vierde Olympische Spelen begint, dan sluit ik niet uit…..

Feature-foto: Mathilde Dusol.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.