Crossduathlon Maasdijk voor Thomas Cremers en absolute topatlete Anne Knijnenburg; Uurrecordpoging Geert Schipper op komst – WTJ 2642

MAANDAG – Rondom de Maasdijk gebeurt het. Sinds de samenvoeging van Oss en Lith is er een groep enthousiaste sportievelingen, die veel evenementen op touw zet onder de noemer De Maasdijk. De marathon, de triathlon en de winterrun bestaan al langer, sinds afgelopen zondag is er ook een crossduathlon bij gekomen. De eerste editie in Oost-Brabant trok meteen een topveld. Dat is misschien het voordeel van evenementen organiseren in een discipline, die niet heel veel voorkomt in ons land.

Thomas Cremers is in duel met Wouter Dijkshoorn de betere loper

Hoe dan ook het crossduathlonseizoen 2022/23 is ook in Nederland weer begonnen en de specialisten vlogen er in Maasdijk meteen in. Afstanden waren 7,5/20/5 voor de 50 deelnemers op de lange afstand. Thomas Cremers en Anne Knijnenburg waren de sterksten. Een knappe zege van Thomas, want met Wouter Dijkshoorn had hij een geducht concurrent. De strijd spitste zich toe tussen dat tweetal. Thomas was de betere loper. Na de eerste 7,5 had hij 2.19 minuut voorsprong op Wouter, maar die maakte dat helemaal goed op de mountainbike. De Amsterdammer trok het fietsonderdeel volledig naar zich toe en kwam met 1.10 voorsprong in de wisselzone. Dat zijn voorsprong niet genoeg was, bleek op de afsluitende crossloop van 5 kilometer, waarop Thomas weer langszij kwam en met 31 tellen voorsprong de eerste overwinning binnen haalde op de sfeervolle Brabantse wedstrijd.

De volgende duatleten waren vooral met hun eigen strijd bezig. Brons ging naar Johan Christen, die als ‘best of the rest’ bijna zes minuten achterstand telde. Daarna kwamen de routiniers Ferdinand Oldeman, Steff Overmars (krijgt ook dat ATB-en steeds beter onder de knie) en Joost Christiaans (na paar mindere/drukke jaren weer helemaal terug) over de finish. Marijn Gradussen was de eerste verrassing op een zevende plaats. Michael Krijnen en Patrick Dekkers dan weer wel zoals verwacht en Simon Lise maakte de top tien compleet.

Olympisch kandidate middenafstand wint uitstapje naar crossduathlon

Het was al weer enige tijd geleden dat we Anne Knijnenburg (20) in de combisport in actie zagen. Op vroegere NK’s duathlon werd de Berghemse al eens tweede achter Shirin van Anrooij bij de jeugd en ook zilver bij de juniores achter Marije Hijman in 2018 nog. Ook herinneren we ons de overwinning van Anne op de duathlon in het bijprogramma van de Rotterdamse WK paratriathlon in 2016. Maar de topatlete koos voor de atletiek. En terecht, kijk maar naar de prestatie bij haar foto. Goud op het NK 800 meter in 2017 en 2018 en goud op de 1500 meter in 2018. En dit jaar dus ook goud bij de seniores op de 800 meter, toch wel haar afstand. Als ze de lijn kan doortrekken dan zien we haar op de middenafstanden op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Haar 800 meter gaan inmiddels in 2.04,10 minuten. En elke nacht droomt ze van die magische woorden ‘Goud, goud voor Ellen van Langen’. Anne wordt getraind door Theo Joosten, vroeger ook triatleet. En uiteraard zijn haar ouders John en Corina Knijnenberg ook geen onbekenden in de triathlonwereld. Ik meen dat Corina dit jaar nog de Ironman Maastricht deed.

Anne gaat zelfs op de ATB hard

Zondag maakte ze toch even dat uitstapje naar de crossduathlon in zo’n beetje haar achtertuin. Ze kwam, zag en overwon. Met royale cijfers. Runner-up Laura Gorter (ook een tijdje niet gezien) uit Leerssum moest ruim negen minuten toestaan en toch is ook Laura geen kleintje in de crossduathlonwereld. Maar tegen Anne was geen kruit gewassen. Ze liep al drie minuten weg bij de andere vrouwen en wist wonderlijk genoeg ook op de ATB haar voorsprong op Laura nog ietwat te vergroten. Daarna liep ze op de slotrun nog eens twee minuten harder dan de concurrentes. Een overtuigende zege dus voor een atlete, die ooit tegelijk met Shirin van Anrooij begon in duathlons. Shirin koos voor wielrennen, Anne voor atletiek. Wat zou het mooi zijn als ze ooit Olympisch goud haalt en in de voetsporen treedt van Ellen van Langen. Kunnen wij toch zeggen dat ze mooi in de duathlonsport begonnen is. Derde werd trouwens Marleen van Roessel. De Bredase had bijna 23 (!) minuten achterstand. De Noordhollandse vrouwen Dagmar Krijnen en Franca van Mechelen werden vierde en vijfde. Maar toen was supertalent Anne Knijnenburg dus al dik 40 minuten binnen.

 

Ook de korte afstand stond op het programma. Martijn van Gemerden uit Vlaardingen en Marlies van der Graaf uit Haghorst waren de duidelijke winnaars op de 5/10/5 combinatie. Beste duo op de lange afstand waren De Zwarte Ruiters.

Reuzen van Wetteren

In het Belgische Wetteren was zondag ook een crossduathlon, de Reuzen van Wetteren geheten. Winnaars waren Mathias Cloostermans en Anneleen van der Schoepen, de laatste zit pas in haar eerste triathlonseizoen. Bij de mannen volgden Alexander Chamon en Robin Schuermans als nummers twee en drie. Debbie Sanders en Chariel de Cock completeerden het vrouwenpodium. In het hele veld 1 Nederlander: de Zeeuw Rob de Pagter finishte als 68e en zestiende master.

Geert Schipper wil uurrecord terug

Geert Schipper traint regelmatig op de baan van Alkmaar als handbiker. Hij zette er ooit een prachtig werelduurrecord neer, waar eigenlijk maar 1 man ooit onder kon komen: Jetze Plat. Die deed dat ook en wel op 13 maart 2019. Op een uur tijd zoefde Jetze over het ovaal om uiteindelijk 44.749 meter af te leggen. Het heeft even geduurd vooraleer Geert zich ook weer eens richtte op het uurrecord, maar nu is het weer zovaar. Op 9 november zal hij in SportPaleis Alkmaar aan de Terborchlaan 200 een nieuwe poging doen om nog sneller te gaan dan Jetze 3,5 jaar terug deed. Aan het materiaal zal het niet liggen als we zo de foto’s bekijken.

Uiteraard gaan we Geert – de krachtpatser uit Spanbroek – volgen bij zij poging. Ter plaatse kijken en aanmoedigen kan ook. Aanmelden kan door een PB te sturen naar @geertschipper

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.