Marieke Brouwers wint marathon Etten-Leur, Nelleke tweede; NTB Jeugddag als voorbeeld van wat goed gaat; Vergeten Europese uitslagen – WTJ 2655

WOENSDAG – Na Eindhoven en Amsterdam was Etten-Leur afgelopen zondag de derde najaarsmarathon. Geen toppers, maar vooral een breed veld. Of toch 1 topper, want Marieke Brouwers steeg tot grote hoogte met haar mooie tijd van 2.52.39 uur. Daarmee was ze tiende overall en eerste vrouw in de West-Brabantse 42 kilometer-wedstrijd. Duathlons af en toe een triathlonnetje, maar zeker ook in dat hardlopen is Marieke een klasse apart. De hardloopspecialistes hadden in Etten-Leur toch al het nakijken, want triatlete Nelleke Balde finishte als tweede vrouw en snelste D40. Nelleke gaf zelf aan dat ze nog wat energie over had na Hawaii, dus ja waarom dan geen marathon he.

Van de mannelijke triatleten wat Matt Warnock 60e in 3.33.04 uur en Guido Tap 88e in 3.47.57 uur.

‘Er gaat ook veel goed, zoals de NTB Jeugddag’

Algemeen directeur NTB Thorwald Veneberg zei het al: er zijn dingen fout gegaan, maar vergeet ook niet dat er heel veel goed gaat. Een mooi voorbeeld van dat laatste was afgelopen zondag te zien op Papendal. De bond bracht verslag uit, triatlete Kim van ’t Verlaat maakte de foto’s:

Het was de derde editie van de Landelijke NTB Jeugddag. Na de succesvolle edities in 2019 en 2021, was ook dit jaar weer een zeer divers programma samengesteld voor enthousiaste jeugdleden tussen de 6 en 19 jaar. Onder uitzonderlijk mooie weersomstandigheden werd er zichtbaar genoten van een dag boordevol sportplezier.

Foto’s Kim van ’t Verlaat

Berteke de Jong, coördinator Jeugdtriathlon, kijkt terug op een geslaagde sportieve dag. ”Het was een leuke, afwisselende én een gezellige dag voor alle deelnemers. Het is zo gaaf om met kinderen die in heel Nederland ‘op triathlon zitten’ het sportplezier te kunnen delen! Volgens veel jonge atleten was het een leerzame dag, waardoor niet alleen de deelnemers maar ook iedereen die geholpen heeft, nu al uitkijkt naar een volgende editie”.

Clinics

Voor de circa 70 deelnemers was er een vol programma met veel sportactiviteiten en voor de ouders was er in de ochtend een inspirerende workshop over de ontwikkeling van het kind. De deelnemers konden naast de mountainbikeclinics op en rondom Papendal, ook meedoen aan een hardlooptraining op de Papendalse atletiekbaan.  Naast de mountainbikeclinic en de hardlooptraining, waren er ook een uitdagende circuittraining, een aantal leuke sportspellen én een clinic rolstoelbasketbal, verzorgd door atleten uit de Paralympische rolstoelbasketbalploeg. Dit alles onder leiding van een grote groep betrokken verenigingstrainers. Daarnaast is in kleine groepjes met alle kinderen gesproken over sportplezier, wat ze leuk vinden aan de sport én ook wat beter kan. Uit deze gesprekken met de kinderen zijn veel waardevolle tips en ideeën gekomen om de jeugdtriathlon in Nederland nog mooier te maken. Tegelijkertijd werd er ook aan de ouders gevraagd om mee te denken over nieuwe ontwikkelingen van onze jeugdsport.

Workshop voor ouders 

Voor de ouders was er in de ochtend een workshop over de ontwikkeling van het kind. Bewegingswetenschapper en sportpsycholoog Age Scheper nam hen mee in de wereld van het stimuleren van zelfregulatie en het beïnvloeden van intrinsieke motivatie. Verschillende ouders en begeleiders gaven aan dat het mooie nieuwe inzichten opleverde.

Inspirerende special guest: Jetze Plat

In de pauze was Paralympisch kampioen triathlon én handbiken Jetze Plat te gast. Als gewaardeerd ambassadeur van de triathlonsport vertelde hij de kinderen over zijn sportplezier, hoe hij zichzelf uitdaagt, wat hij leuk zo leuk vindt aan open water zwemmen en waarom hij sinds dit jaar ook marathons wheelt.

Naast het inspirerende gesprek met Jetze, werd ook de gloednieuwe promotiekrant ‘De Wisselzone’ gelanceerd. Plat en één van de aanwezige atleten kregen symbolisch het eerste exemplaar overhandigd door NTB-mascottes Tristan en Trisha. ”Met de Wisselzone kunnen atleten, verenigingen en wedstrijdorganisaties als ambassadeurs van jeugdtriathlon onze sport nog bekender maken onder alle kinderen in Nederland. We willen uiteindelijk dat er nog veel meer kinderen plezier gaan hebben in onze sport en we denken dat de krant daar een goede bijdrage aan kan leveren”, aldus De Jong.

XTreme Janosik en Long U Cote de Beaute

Zoals zo vaak ‘rapen’ we in rustiger periodes nog de ‘vergeten uitslagen’ op. We zijn inmiddels terug tot begin september met wederom twee races waar nog een tweetal Nederlanders aan mee deed. Op 3 september was dat de XTreme Janosik in de Tsjechische Republiek. 28 dappere helden waagden zich aan de ‘Kamp-van-Koningsbrugge-achtige’ triathlon, zo zwaar was het. David Jilek won in 14.30.18 uur. De Tsjech versloeg zijn landgenoten Tibor Szabo en Petr Mil met respectievelijk een kwartier en drie kwartier. De Oekraiense Nadya Voronchenko was beste vrouw in 18.37.10 uur. Een krap uurtje later volgde de Duitse Marina Klemm en dik een uur achterstand had de nummer drie de Slovaakse Andrea Kiesel. Een Nederlander deed mee, de in onherbergzaam Noorwegen woonachtige Robin Bakker. Hij werd 18e in 19.44.37 uur. Da’s toch haast een volle dag sporten…..

De Long U Cote de Beaute in het Franse Royan trok op de dag van het EK Almere maar liefst 665 deelnemers. En het waren niet de eerste de besten, die meededen. Clement Mignon won in 3.53.31, zeven minuten later gevolgd door oud-wereldkampioen Cyril Viennot. De derde plaats was voor Fransman nummer drie Yvan Jarrige. Ook een prachtig podium bij de vrouwen, hadden we allen graag in Almere in actie gezien: rising star Marjolaine Pierre won in 4.23.18, de Chileense Barbara Riveros – dit jaar veel in Frankrijk actief – werd vier minuten later tweede en de Duitse Svenja Thoes derde. Toch al op negen minuten van Pierre, die nog een mooie toekomst voor de boeg heeft. Slechts 1 Nederlander: Jeremy Kopernik finisht 84e in 4.56.24, daarmee 24e M30.

Foto’s: Kim van ’t Verlaat

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.