Jetze Plat grijpt in Abu Dhabi zijn zesde wereldtitel; brons voor Geert Schipper; zilver voor Nico en Sanne – WTJ 2688

DONDERDAG – Juist op het onderdeel waar Jetze Plat het minst op trainde de voorbije maanden, nam hij de meeste afstand. De 40 seconden voorsprong die de paratriatleet uit Vrouwenakker na het zwemmen had waren de basis voor een nieuwe – inmiddels zesde – wereldtitel. Hij komt op gelijke voet met de Nederlands/Nieuw-Zeelandse coach John Hellemans, die ook zes keer wereldkampioen werd. In de paratriathlon kent Jetze zijn gelijke al niet meer. Zes keer de beste van de wereld en twee keer Olympisch kampioen, dat doet niemand hem in welke handicap dan ook na.

Gelukkig ook maximale aandacht in de mainstream media voor deze superprestatie: NU.nl, de online landelijke dagbladen en NOS maken uitgebreid melding van Jetzes zesde wereldtitel. Zo hoort het!

Ook in het handbiken en wheelen was Jetze de snelste in het veld van twaalf atleten. Na het warme bad (28,3 graden!) was Jetze veertig seconden eerder naar z’n handbike gebracht dan de Oostenrijke Florian Brungraber. Anderhalve minuut achterstand had Geert Schipper daar. De Spanbroeker had op het handbiken zijn vorm van het geslaagde werelduurrecord nog te pakken en ging op dat onderdeel Brungraber voorbij. Het hardst van allemaal ‘fietste’ Jetze rond: bijna 35 seconden rapper dan Geert.

Op de 5 kilometer wheelen kon Jetze al gas terugnemen, een nieuwe wereldtitel kwam niet meer in gevaar. Vergeleken bij zijn marathons in Berlijn, Londen en New York was de afstand slechts een peulenschilletje. Florian Brungraber herpakte zich en ging Geert Schipper toch weer voorbij. Achterstand van de Oostenrijker op Jetze was 2.29 minuten. Geert volgde drie minuten later met brons. Op respectabele achterstand werd een andere kanshebber, de Italiaan Giovanne Achenza, vierde. Hij is wel de eerste met H1 achter z’n naam, de top drie komt uit in H2.

In de vroege ochtend was de buitentemperatuur met 22,6 graden goed te doen, temeer daar je uit een nog 6 graden warmer zwemwater komt.

In de vrouwenrace PTWC kwam Margret IJdema niet in de buurt van de medailles. De Noord-Hollandse – vorig jaar zevende op de Spelen – finishte als achtste en voorlaatste. Margret had een achterstand van 16 minuten op de Australische Lauren Parker. Parker vocht een mooi duel uit met de Amerikaanse Kendall Gretsch, die zilver haalde. Brons ging naar de Braziliaanse Jessica Ferreira. Margret opende goed met een derde plaats bij het zwemonderdeel, maar verloor veel tijd op de overige onderdelen.

Een derde medaille kwam er voor Nederland wel bij de PTS3 voor vrouwen. Op de een of andere manier is die categorie niet erg makkelijk te vullen, want er kwamen slechts twee triatletes in uit. De Francaise Elise Mark won, twaalf minuten later kwam Sanne Koopman als tweede over de streep. Twee minuten verloor ze op het zwemmen, drie minuten bij het fietsen en zeven bij het lopen. Maar zilver is zilver.

Aan het eind van het paratriathlonprogramma kwamen de PTS2 mannen over de streep, zij waren dan ook veel later gestart. Daarin volgde de vierde Nederlandse medaille: Nico van der Burgt scoorde een knappe zilveren plak en was zelfs maar 18 seconden van de wereldtitel verwijderd. Die ging naar topfavoriet Daniel Molina uit Spanje. Zij vochten een zeer boeiend duel uit. Nico kwam 7 tellen na de Spanjaard uit het water, maar pakte een lichte voorsprong op de fiets. Het kwam zelfs aan op hoe snel de wissels verliepen. Bij het lopen ging Molina net even harder dan Nico, die zijn beste WK ooit deed. Brons was voor de Duitser Max Gelhaar.

In de PTS2 behaalde Maurits Morsink een vijfde plaats. Zeven minuten na de nieuwe wereldkampioen Jules Ribstein kwam de voormalig hockeyer/rugbyer uit Rotterdam over de streep in Abu Dhabi. Maurits moet het juist niet van het zwemonderdeel hebben. Daarop verloor hij dezelfde zeven minuten op Ribstein. Bij het fietsen herstelde hij zich goed door de vierde tijd en hardlopen ging buitengewoon goed: met 20.13 minuten liet Maurits de snelste tijd noteren, waardoor hij in het klassement nog drie plaatsen opschoof van de achtste naar de vijfde plaats.

De winst in de PTS2 ging dus naar de Fransman Jules Ribstein, die de Spanjaard Lionel Morales en de Belg Wim de Paepe versloeg. Voor de zuiderburen komt het niet zo vaak voor dat ze WK-medailles op de paratriathlon scoren.

De PTS4 leverde de Fransen ook een wereldtitel op. Alexis Hanquinquant klopte zelfs een landgenoot: Pierre-Antoine Baele. De Australier Jeremy Peacock finishte als derde in deze met 14 atleten goed gevulde startgroep.

Voor Sander Koomen eindigde het WK op een vijftiende plaats. Samen met zijn guide Daaf Plomp kwam hij uit in de grootste startgroep: die van de PTVI (atleten met een visuele beperking). De titel kwam terecht bij de Brit Dave Ellis. Opnieuw haalden de Fransen medailles weg: zilver ging naar Thibaut Rigaudeau en brons naar Antoine Perel. Als negende kwamen Sander en Daaf op het droge, ze bleven in de top tien rondrijden met ook de negende fietstijd. Lopen was/is nog het onderdeel waar Sander het meest aan werkt. Samen verloren ze tijd en daarmee zakte de 44-jarige laatbloeier nog een zestal plaatsjes.

De Canadees Stefan Daniel won de PTS5, verrassend voor de ervaren rot Martin Schulz uit Duitsland en de Amerikaan Chris Hammer. In de PTVI vrouwen won Susanne Rodriguez uit Spanje, de Italiaanse Francesca Tarantello eindigde tweede en brons ging naar de Britse Alison Peasgood. De PTS4 vrouwen bracht nog een Spaans succes. Andrea Miguel Ranz won goud, de Amerikaanse Kelly Elmlinger zilver en Marta Frances Gomez – wederom Spanje – brons.

De PTS2 bracht een Amerikaanse dubbelslag teweeg. Hailey Danz won, Melissa Stockwell haalde zilver. Brons ging naar de Australische Anu Francis.

PTS5 is bij de vrouwen geëindigd in een zege voor de Amerikaanse Grace Norman. De Britse Claire Cashmore ‘cashte’ zilver en de Canadese Kamylle Frenette scoort brons.

Dat alles bij elkaar geeft als eerste medaillestand Frankrijk op kop en Nederland op een fraaie vierde plaats.

1.Frankrijk 3-2-1
2.Spanje 3-1-1
3.USA 2-3-1
4.Nederland 1-2-1
5.GB 1-1-1
6.Australië 1-0-2
7.Canada 1-0-1
8.Duitsland 0-1-1
9.Italie 0-1-0
10.Oostenrijk 0-1-0
11.Belgie 0-0-1
Brazilië 0-0-1

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.