Flora Duffy wint voor uitzinnige menigte eigen race op Bermuda; Maya Kingma grootste smaakmaakster, niet met podiumplek beloond: 6e – WTJ 2662

ZONDAG – Flora Duffy mag dan de IM’s 70.3 nog niet helemaal beheersen, op de Olympische afstand blijft de Bermudaanse van ongekende klasse. Deze zondag won ze tot grote vreugde van de duizenden eilandbewoners haar eigen WTCS-race in Hamilton, Bermuda. Na 2018 was het de tweede keer dat Duffy de aan haar opgedragen wedstrijd won. In 2.01.26 uur was de zegetocht klaar. Flora ondervond mooie tegenstand – zeg maar gerust steun – tijdens het fietsen van een geweldig draaiende Maya Kingma. De Nederlandse begon samen met Duffy aan de 10 km. lopen, maar had het door haar verzwakte enkel zwaarder op dat onderdeel dan normaal.

Eerst kwam Taylor Knibb haar voorbij, de kersverse wereldkampioene zou uiteindelijk op 1.39 minuten tweede worden, vervolgens kwamen ook Beth Potter (3e op 1.52), Laura Lindemann (4e) en Taylor Spivey (5e) nog langszij. Maar de prijs voor de meest strijdlustige atlete van de dag gaat onmiskenbaar naar Maya Kingma. Op 3.01 minuut van medestrijdster Flora Duffy.

In Holten komt de vrouwenrace meestal na de mannen. Dat heeft alles te maken met de deelname van de grote streekfavoriete Rachel Klamer. Zo gaat het dus ook in Bermuda, waar eind van de middag de mannen het spits afbeten met een prachtige overwinning voor een geëmotioneerde Vincent Luis, die veel 2 jaar geduld moest hebben vooraleer hij weer een grote zege kon boeken.

De vrouwenwedstrijd werd geopend door de Italiaanse Bianca Seregni, die een lichte voorsprong nam op de verrassend hard zwemmende Flora Duffy en op Vittoria Lopes en Summer Rappaport. Even later sloot ook Sophie Coldwell aan, zodat ze met vijven na 1,5 km. zwemmen het ponton opliepen op weg naar hun fietsen. De Nederlandse inbreng deed het voortreffelijk bij het zwemonderdeel. Maya Kingma kwam langzaam naar voren en stond als tiende aan de kant voor het tweede onderdeel op 23 seconden van Seregni. Direct achter Maya kwam ook Barbara de Koning als elfde bij haar fiets aan. Een prima start en uitgangspunt voor beide Oranjes.

Duffy valt meteen aan

Gedragen door het Bermudaanse publiek trok Flora Duffy meteen ten aanval. In no time nam ze 20 seconden voorsprong op het achtervolgende peloton, waarin 12 vrouwen samen kwamen. Maya zat er goed bij, ervaren als ze is. Barbara miste juist na de wissel de aansluiting en kwam in de tweede achtervolgende groep terecht, die al na een ronde tegen een achterstand van 1 minuut aankeek.

De samenstelling van de achtervolgende groep op Duffy bestond uit: vier Amerikaanse triatletes (Kirsten Kasper, Summer Rappaport, Taylor Spivey en Taylor Knibb),twee Britse atletes (Sophie Coldwell en Beth Potter), twee Duitse atletes (Lena Meissner en Laura Lindemann), twee Australische (Sophie Linn en Emma Jackson), een Braziliaanse (Vittoria Lopes),  een Italiaanse (Bianca Seregni) en Maya Kingma. Feitelijk alle grote namen vooraan.

In de tweede ronde gaat het Maya allemaal te langzaam bij de achtervolgsters. De Nederlandse troef weet nog niet hoe het lopen gaat worden nu haar enkel opspeelt, maar dat weerhoudt de van Maastricht naar Deventer verhuisde toptriatlete er niet van om vanuit de achtervolgende groep de sprong naar Flora Duffy te maken en in 1 klap 16 seconden weg te fietsen. Barbara de Koning fietst na de eerste ronde nog als 17e op een minuut van Duffy, maar valt daarna toch terug.

Duffy en Kingma weten elkaar te vinden. Het is een mooi beeld om de Nederlandse in het spoor van de Olympisch- en wereldkampioene te zien fietsen. De voorsprong van het duo groeit in de derde ronde naar 32 seconden op de achtervolgende groep van 11. Het is Taylor Knibb, die daar even moet lossen. De wereldkampioene IM 70.3 komt weer snel terug en neem dat zelfs het kopwerk bij de achtervolgster in handen. Voor Sophie Linn gaat het vooraan wel te hard, zij verdwijnt uit de kop van het klassement. Daar is ook Barbara de Koning helaas niet meer te vinden. Ze fietst op een achterstand van ruim 3 minuten. Solo, want de groepjes achterin zijn flink verbrokkeld.

 

Vooraan werkt Maya ten volle mee om de voorsprong zo groot mogelijk te maken. Halfkoers bij het fietsen is het al 44 seconden.  Op de klimmetjes gaat Maya net zo hard mee, waarmee nogmaals aangetoond dat het parcours in Hamilton haar goed ligt. Er staat wat wind, de buitentemperatuur is ruim 25 graden en het zwemwater 23,4 graden. Geen wetsuits dus in de Bermuda Triangle.

In de vijfde ronde denkt Taylor Knibb ‘wat Kingma kan, kan ik ook’. Onvermoeibaar probeert ook de Amerikaanse aansluiting te krijgen met het leidend duo Duffy/Kingma. Inspanningen die veel vergen en in het voordeel zouden moeten werken van de heldin van het eiland: Flora Duffy, vorige week vijfde in Knibbs topwedstrijd. Aan de achterkant valt wel weer een Amerikaanse terug. Summer Rappaport kan het hoge tempo niet bijbenen en laat zich afzakken naar de derde groep. Terwijl de groep Spivdey/Coldwell op driekwart minuut blijft hangen, nadert Knibb tot op 26 seconden in de vijfde van acht fietsrondes.

In de tweede helft van het fietsen neemt Maya steeds vaker de kop over van Flora, die voelt zich wellicht comfortabel. Het is de vraag in hoeverre de concurrentie op de hoogte is van de enkelblessure, die Maya vanochtend nog tot voorzichtige uitspraken over de afloop dwong. We hebben nog een foto gezien waarin de voet zit ingepakt, eerder deze week.

Taylor Knibb is wellicht toch wat overmoedig geweest, want in de laatste fietsrondes blijft het verschil rond een halve minuut schommelen. Het duo vooraan staat immers ook niet stil en de groep achter Knibb blijft ook jagen al is hun achterstand inmiddels opgelopen tot 1.07 minuut. Het is duidelijk dat het meest strijdlustige drietal in de wedstrijd Duffy-Kingma-Knibb betreft. Maar of dat ook het podium wordt, moest toen nog worden afgewacht. Met nog twee rondes te gaan, fietst Barbara op 5,5 minuut achterstand van haar landgenote en Duffy.

In de voorlaatste ronde moet Knibb erkennen dat ze tot aan de wissel niet meer bij de twee leiders kan komen. Verschil is dan 36 seconden. Bij de achtervolgsters (dan op 1.22) is inmiddels nog een Amerikaanse weg gevallen: Kirsten Kasper. Ze blijven met de ’twee Taylors’ over: Knibb en Spivey.

De tweede wissel wordt na 1.26 uur wedstrijdtijd bereikt. Het moment is mooi: Maya Kingma die op een prachtige wijze als eerste van de fiets stapt en wisselt, Flora Duffy in het spoor. In de wisselzone zijn de rollen omgekeerd. Onder een oorverdovend gejuich van het publiek gaat Flora Duffy als eerste van start voor 10 bloedstollende kilometers. Maya vertrekt 3 tellen later en Taylor Knibb staat 49 seconden na hen in de loopschoenen. Beth Potter voert de achtervolgsters aan, op toch al 1.50 minuten. Wat heeft het Bermudaans/Hollands koppel huisgehouden! Barbara de Koning fiets op zes-driekwart minuut.

 

Het verschil wordt gemaakt bij het lopen, zoals zo vaak. Flora neemt met een knikje afscheid van Maya en zet het op een lopen. In de eerste kilometer neemt ze al 23 seconden voorsprong op de Nederlandse. Gunstig is wel dat Taylor Knibb ook terugzakt en op 1.05 doorkomt met Beth Potter ook na 1 ronde nog steeds op 1.50 minuut. De wisselzone bereikt Barbara de Koning als 36e op 7.20 minuten. Als de eerste ronde lopen erop zit is het verschil tussen Flora en Maya opgelopen tot 44 seconden. De geboren Brabantse moet vrezen voor haar tweede plek, want Knibb ligt daar nog 29 seconden achter.

Weer een ronde verder: Duffy in een zetel naar de overwinning, Maya en Knibb kruipen naar elkaar toe. In die ronde komen de nummers twee en drie samen. Taylor Knibb spreekt Maya nog even bemoedigend toe en gaat door met haar jacht op de Bermudaanse, die ze vorige week in St. George nog royaal achter zich liet. Beth Potter volgt op een twintigtal seconden, waardoor de resterende podiumplek ook tricky wordt.

Dat wordt in de voorlaatste ronde helaas bewaarheid. Maya ziet eerst Beth Potter, vervolgens Laura Lindemann en tenslotte ook Taylor Spivey langszij komen. Natuurlijk, ze wist zelf ook dat het lopen de onzekere factor was. Maar als je er zo dichtbij bent….. is het toch zuur om nog een aantal plaatsen te moeten inleveren. Maar zesde worden op dit wereldniveau, ook nog eens haar beste prestatie ooit op Bermuda. Ze mag er meer dan trots op zijn. Wij zijn het in elk geval wel!

Barbara de Koning kon zich in het grote geweld nog niet meten al deed ze best een behoorlijke wedstrijd. Als jongste van het veld werd ze 38e op 13.55 minuten van de Olympisch/wereldkampioene Flora Duffy. De Bermudaanse is bovendien nu weer zeer kansrijk op een vierde wereldtitel. In Abu Dhabi wacht het grote duel met Georgia Taylor-Brown. Hopelijk is Maya Kingma daar voldoende hersteld voor een geweldige apotheose van het seizoen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.