Ironman Hamburg overschaduwt door ‘horror-crash’: motard overleden, race deels ingekort – WTJ 2896

ZONDAG – Een Horror-crash bij het EK Ironman in Hamburg. Zo omschrijft de Duitse media het zware ongeval dat rond kwart voor negen vanochtend gebeurde toen een motor met een cameraman achterop in het Hamburgse stadsdeel Spadenland frontaal met een triatleet crashte.

De motorrijder heeft het ongeval niet overleefd. De triatleet – waarvan we niet weten wie het is – is zwaar gewond maar verkeerd buiten levensgevaar. De cameraman op de motor is licht gewond en werd net als de atleet naar het ziekenhuis overgebracht.

Traumahelicopter

Twintig hulpverleners alsmede een traumahelicopter werden ingezet, de politie heeft het gedeelte van het parcours afgezet. De beelden van de crash tonen niet alleen aan hoe zwaar de aanrijding was, maar ook het enorme aantal motoren dat meerijdt met de kopgroep. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat er naast de triathlon een tourrit voor motoren op hetzelfde parcours is uitgezet.

Het leek erop of het fietsonderdeel zou worden ingekort, maar afgaande op de tijden lijkt dat bij de pro’s niet het geval. Kristian Hogenhaug voerde de kopgroep aanvoert met Jan Frodeno en andere toppers in zijn kielzog. De agegroupers zouden wel minder dan 180 km. fietsen, maar daarover nog geen duidelijkheid. Hogenhaug is nu als eerste aan de marathon begonnen. Frodeno ligt daar 2 minuten achter, gevolgd door Pieter Heemeryck, de Zweden Kallin en Svensson en titelverdediger Denis Chevrot.

Veel verklaringen van Ironman zelf treffen we nog niet aan. Ook de commentatoren van de livestream voeren weliswaar een somberder toon, maar laten het ongeval ‘ongemoeid’ en concentreren zich op het verdere wedstrijdverloop. Daar mag je natuurlijk van alles van vinden. Het is niet de eerste keer dat Ironman-wedstrijden dodelijke slachtoffers eist. In de meeste gevallen is dat tijdens het zwemonderdeel, waar in het massale veld weleens deelnemers onwel worden of verdrinken. Pas drie uur na het ongeval horen we de commentatoren er een paar zinnen aan wijden.

De Duitse televisie ARD reageert in elk geval wel alert. Zij hebben direct de live-reportage verbroken uit respect voor de nabestaanden van de motard. Volgens de manager van Jan Frodeno maakt de Duitser de race ook niet af, maar dat is nu nog niet het geval. Frodo ligt derde. Gaandeweg de marathon neemt de drievoudig wereld- en drievoudig Europees kampioen Jan Frodeno de kop zelfs over. Kwalificatie voor Nice lijkt daarmee gegarandeerd, dus ook al zal Jan aan de finish wellicht een statement maken: hij trekt wel door. En hoe!

De gecrashte atleet was een AG-er. Slechts negen triatleten voor de man uit de AG konden fietsend door op het parcours. De rest moest afstappen. In de tweede ronde kwamen de triatleten opnieuw voorbij het ongeval en moesten ze met de fiets in de hand een dijk over om het tragische accident te kunnen omzeilen. Sebastian Kienle zit/zat bij de ARD als commentator. ,,Unfassbare und kuriose Szenen. Und das bei einer Europameisterschaft. Das habe ich noch nie gesehen”, aldus Sebi.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.