Primeur Andy Wibowo, Indonesisch triatleet wint Ironman Malaysia; Zege voor Waldo Duin op Langkawi en Gerrit Jan Soetman in Florida – WTJ 2658

ZATERDAG – Hawaii 2022 is nauwelijks achter de rug, maar triatleten zijn zich al weer volop aan het kwalificeren voor Hawaii 2023. Vandaag kon dat op twee plaatsen in de wereld. De Ironman Malaysia en de Ironman Florida. Eerst naar Azië, waar op het eiland Langkawi al sinds 2000 een Ironman wordt gehouden. De wedstrijd bracht grote winnaars voort zoals Bryan Rhodes, Luc van Lierde, Faris Al-Sultan, Luke McKenzie, Marino Vanhoenacker en Javier Gomez.

De Spanjaard was de laatste winnaar in 2019 voordat Covid voor twee jaar roet in het eten gooide. Van Nederlandse zijde werd Yvonne van Vlerken in 2008 tweede en was Tessa Kortekaas in 2019 de snelste pro. Beetje merkwaardige race, want even later bleek de Japanse Maki Nishioka als agegrouper nog zes minuten sneller. Die verwarring kon dit jaar niet ontstaan, want IM Malaysia is nu een agegroup-only event geworden, zoals zo veel Ironmans tegenwoordig.

Eerste Indonesische winst op Ironman

Een primeur bij de mannen, want voor het eerst in de Ironman-geschiedenis won een triatleet uit Indonesie een IM-race. Het gaat om Andy Wibowo, die debuteerde op de hele afstand in een tijd van 9.37.58 uur. De zege komt niet helemaal uit de lucht vallen, want Wibowo is in eigen land een sportster. Aanvankelijk was de Balinees zwemmer, Olympisch zwemmer zelfs. Hij deed mee aan de Olympische Spelen van Athene op de 100 meter vlinderslag. Hij bereikte net niet de halve finales op dat onderdeel. Vijf jaar later stapte hij over op triathlons en die gaan hem – naarmate zijn leeftijd vordert – steeds beter af. En vandaag – nota bene op 42-jarige leeftijd – wint Wibowo zijn allereerste Ironman.

Andy Wibowo

Dat hij naast vlinderslag ook de vrije slag beheerst werd duidelijk toen hij na 53.25 minuten als snelste uit het water kwam. Zo’n 1.20 minuut voorsprong op de Japanner Hiraki en 2,5 minuut op de Duitser Demian Barrenstein. De Duitser kwam Wibowo na 13 km. fietsen voorbij. Halverwege het fietsonderdeel was Barrensteins voorsprong op Wibowo gegroeid tot 3,5 minuut. In de slotfase van het fietsen reed ook Alexander Maier de Indonesier voorbij. Barrenstein begon met een voorsprong van 16 minuten aan de marathon en voor Wibowo was de pittige opgave om dik 17 minuten goed te maken.

Wibowo achterhaalt Barrenstein

Maar Andy stroopte de mouwen op en verdroeg de Aziatische klamme hitte aanzienlijk beter dan de Duitse jongens. Na 8 km. lopen was het verschil nog 12,5 minuut. Na 14 km. kwam hij akelig dicht in de buurt van Barrenstein, die zijn tempo fors terugschroefde. Op dat meetpunt was het nog maar 2.40 minuut. Overigens had Wibowo steun gekregen van de Brit Christopher Keyes, die met hem de achtervolging inzette. Na 15 km. was het gedaan voor de Duitser, die vooral op de fiets indruk maakte. Keyes en Wibowo namen de kop over. Lang kon de Brit niet volgen, op het halve marathonpunt moest hij lossen bij de topmaster uit Jimbaran, Bali. Weer tien kilometer verder was het verschil al opgelopen tot 8 minuten.

Het was toen duidelijk dat niemand meer voorbij Andy Wibowo zou geraken. Als eerste van de 427 deelnemers bereikte hij de finishlij in de genoemde eindtijd van 9.37.58 uur. Een krap kwartiertje later was de Japanner Masayuki Fujii de nummer twee. Hij was de snelste loper van het veld in 3.16.50, hetgeen aangeeft hoe zwaar het is in deze hoek van de wereld om een marathon te lopen. Brons ging naar Christopher Keyes in 10.03.12 uur, dus ook slechts twee man onder de 10 uur. De Japanner Toshiyuki Marui eindigde vierde, Alexander Maier alsnog vijfde en de Thai Anan Duangsopa zesde.

April Rice van begin tot eind

Een kop-staart finish voor de Canadese April Rice bij de vrouwen. Al na het zwemmen had ze ruim een minuut voorsprong. Dat groeide bij het fietsen uit tot 39 minuten en ook na de marathon was het nog 40.46 minuten. Ook voor haar was het de eerste overwinning op een Ironman. Haar tijd van 10.19.19 uur was overall goed voor een zevende plaats nog net voor Demian Barrenstein. De tweede vrouw – Kimiko Uji uit Japan – deed er net iets meer dan elf uur over: 11.00.06. Derde was ook een Japanse: Hanae Hayashimoto in 11.11.30 uur.

Waldo Duin wint en mag – 13 jaar later – weer naar Hawaii

We begonnen in de aanhef al over kwalificeren voor Hawaii. Dat lukte dus Wibowo onder andere, maar ook een Nederlander. Waldo Duin was namelijk goed voor een 37e plaats bij de mannen in 11.09.45 uur, maar belangrijker was dat hij daarmee winnaar was M55. Hij lag tweede na het zwemmen, haalde zijn tegenstander op het fietsen ruimschoots in en begon met ruim een half uur voorsprong aan de marathon. De triatleet uit Tiel finishte in 11.09.45 uur, wederom een succes voor de Betuwse formatie Trihalis. Een paar weken geleden werd Ton Elie immers wereldkampioen op Hawaii. De voorsprong van Waldo was wel geslonken op de marathon, maar hij hield uiteindelijk toch 6.26 minuten over op de Japanner Masashi Machida. Het wordt volgend jaar Waldo’s tweede deelname op Hawaii. Ook Rob Coetzee uit Zoetermeer deed mee, hij finishte als twaalfde M60.

ZATERDAG 5 NOVEMBER: IRONMAN LANGKAWI ISLAND (MAS)
M:
37.Waldo Duin 11.09.45 (1e M55)
253.Rob Coetzee 14.55.13 (12e M60)

Ook de Ironman 70.3 op Langkawi was agegroup-only. Dat de sport in steeds meer landen serieus beoefend wordt, werd duidelijk toen bij de mannen een Roemeen en bij de vrouwen een Singaporese als winnaars over de streep kwamen. De Roemeen heet Toma Alexandru. Hij klaarde de klus in 4.18.47 uur. Vier minuten later volgde de Rus (waar tegenwoordig bij Ironman vreemd genoeg ‘gewoon weer’ de Russische vlag achter staat…..) Alexey Oreshin als tweede en de Australiër Assad Attamimi deed er acht minuten langer over dan de Roemeen.

Internationaal dus ook het vrouwenpodium. Ling Er Choo uit Singapore won in 4.47.30 uur. De Japanse Rie Watanabe in 5.06 op een tweede plaats en de Britse Jennifer Dowey in 5.07 als nummer drie. Aan deze race deden 446 triatleten mee, waaronder 5 Nederlanders (4 woonachtig in Zuid-Oost Azië). Twee vierde plaatsen voor de Oranjes: Tony van Eck bij de M30 (en zevende overall) en Caren Frijlink bij de F50.

ZATERDAG 5 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 LANGKAWI (MAS)
M:
7.Tony van Eck 4.36.46 (4e M30)
68.Martijn Elbers 5.24.36 (10e M45)
114.Marco Poot 5.45.12 (15e M45)
252.Erik Johannes Winter 6.40.38 (40e M45)
V:
41.Caren Frijlink 6.37.25 (4e F50)

Ironman Florida voor McParland en Brock

De Iroman Florida was ook voor het eerste agegroup-only. De opvolgers van Gustav Iden en Heather Jackson (winnaars in 2021) zijn (nog) iets minder bekend. Maar de Britse winnaar Daniel McParland, goed voor een eindtijd van 8.55.42 uur, is ook weer niet helemaal een verrassing. Dit jaar was hij twee keer goed voor brons op de Ironmans in Cork en Bolton, in Panama City Florida kwam de Brit twee treetjes hoger op goud. De Deen Oliver Frandsen was acht minuten later goed voor zilver en de Tsjech Roman Prochazka maakte in 9.12.14 uur het volledig Europese podium compleet. De beste Amerikaan Matt Jackson eindigde op een vierde plaats, een minuut later gevolgd door de Braziliaan Thiago Bianchini. Zesde werd de Colombiaan Alejandro Romero en zevende de snelste Belg Vincent Lete.

De Duitser Philip Graeter was in 49.26 minuten royaal de snelste zwemmer. De Amerikaan James Crosby volgde als tweede. Dit duo bepaalde ook de eerste helft van het fietsen, waarop de Deen Oliver Frandsen wel vlot naar voren fietste. Crosby wisselde als eerste voor de marathon, Frandsen op 40 seconden als tweede en McParland op 1,5 minuut als derde. Graeter viel weg naar een vierde plek. Na 12 km. nam McParland de kop over en stond die ook niet meer af.

Brock stijgt steeds een plekje; Gerrit Jan Soetman pakt winst en slot Hawaii

Nog meer Europees succes, want de Deense Katrine Brock won bij de vrouwen in 10.13.02 uur. Daar werd de Amerikaanse eer gered door Katie Reynolds (tweede in 10.15.02) en Sarah Nail (derde in 10.18.22) Joanne Reihner was na 56.57 minuten de snelste zwemster. Het fietsonderdeel werd beheerst door de Amerikaanse Sarah Nail. De Deense Katrine Brock moest van ver komen, maar lag na dat fietsen toch tweede op 11 minuten van Nail. Op een spannende marathon kwam de Deense hard opzetten om uiteindelijk met precies twee minuten voorsprong te winnen. Voor Katrine Brock een mooi oplopend rijtje successen dit jaar, want ze werd derde op de Ironman Alcudia-Mallorca, tweede op de Ironman Copenhagen en nu wint ze Ironman Florida. Het ziet er naar uit dat de Deense met succes het sprongetje naar de pro’s kan maken.

En ook hier een Nederlander, die zich voor de tweede keer kwalificeert voor Hawaii. Gerrit Jan Soetman van TC Twente finisht als 77e in 10.36.54 uur en daarmee is deze topmaster de snelste M60. In totaal wordt de man uit Enschede er 77e mee. Zijn voorsprong op de Amerikaan Paul strong was 7.15 minuten. Ook de in New York woonachtige Wouter Hazenberg doet het goed: dertiende M35. Op de 1691 deelnemers waren vier Nederlanders en drie Arubanen.

ZATERDAG 5 NOVEMBER: IRONMAN PANAMA CITY, FLORIDA (USA)
M:
77.Gerrit Jan Soetman 10.36.54 (1e M60)
81.Wouter Hazenberg 10.40.40 (13e M35)
191.Youp Schobben 11.30.18 (28e M30)
500.Marcel Schneider 12.50.13 (58e M50)
557.Aldrik Lampe (Aru) 13.03.43 (83e M35)
1072.Richard Trimon (Aru) 15.13.25 (140e M35)
1102.Raul Vieira (Aru) 15.21.28 (162e M50)

Gerrit-Jan brengt zijn fiets naar de wisselzone.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.