Yee en Fullagar winnen GP Fréjus; Barbara 10e/Jesse 30e; BK Ploegentri met Ian en Robin in hoofdrol – WTJ 3316

MAANDAG – De grootste korte afstand triathlon van afgelopen weekend was er niet eentje van World Triathlon of welke koepelorganisatie dan ook. Nee, het was de openingswedstrijd van het Grand Prix seizoen in Frankrijk. De eerste etappe, zoals de Fransen dat noemen, was in Fréjus. Een wedstrijd van haast Olympisch niveau met – heel opmerkelijk – slechts 1 Franse triatlete op het podium.

Bij de mannen waren de Brit Alex Yee, de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde en de Duitser Tim Hellwig namelijk sterker. Voor hetzelfde geld is dat over krap drie maanden het Olympisch podium, zo enorm sterk bezet was dus deze race. Na de eerste schermutselingen in het water kwam een groep van 24 man vooraan bijeen. Daarbij wel Jesse Cuijpers.

Aan het eind van het fietsen kreeg Hayden Wilde nog een lekke band, waardoor hij met fiets in de hand naar de wisselzone liep. Het kostte hem een twintigtal seconden. Yee kon daar niet op wachten en ging er meteen vandoor. Wilde pakte tijd terug, maar bleef op 14 seconden steken. Yanis Seguin en Maxime Hueber-Moosbrugger waren dan de eerste twee Fransen op de vierde en vijfde plaats.

Jesse en Niels

Op iets meer dan twee minuten werd Jesse Cuijpers dertigste en tevens negende U23/beloftes. Niels van Lanen finishte als 55e op zo’n drie minuten van de nummer twee van de Spelen van Tokyo, Yee. Hij was er 21e U23 mee.

Een fraaie top tien klassering was er voor Barbara de Koning. Op anderhalve minuut van winnares Jessica Fullagar kwam ze over de finish in dit beresterke veld. Voorwaar een knappe prestatie. Marit van den Berg, die al heel wat wedstrijden in Afrika en Europa heeft gedaan dit seizoen finishte als 48e. Een Britse dubbelslag dus: Jessica Fullagar won in 56.53 minuten. De Française Candice Denizot redde de Franse eer met zilver en de Hongaarse Zsanett Bragmayer mocht van brons genieten.

BK Ploegentriathlon Viersel met Ian en Robin

In België waren veel toppers bijeen op het Belgisch kampioenschap ploegentriathlon in Viersel. Het team van KTT T3 won met daarin onze landgenoot Ian Pennekamp. Het was de thuisploeg, die verder bestond uit Dries Matthys, Jorre van de Weyer, Jens Smolders en Wout Ghielens, die de Belgische titel greep. Tweede was SP&O en derde TRIGT.

Ook bij de vrouwen was de Nederlandse inbreng mede bepalend, want Robin Dreyling zat in het winnende team dat eveneens van KTT T3 was. De Almeerse legde de ploegentriathlon samen met teamgenotes Jolien Vermeylen en Hasse Fleerackers als snelste af. Aan dit BK deden liefst 240 teams van 5 dan wel 3 triatleten mee.

Met ook nog het Belgisch kampioenschap aquabike – gewonnen door Pieter Heemeryck en Marie Luyckx stonden in het Belgische triathlonmekka Viersel toch gauw zo’n 1200 triatleten aan het vertrek.

Crossduathlon Nunspeet voor Vierhout

Iets minder, maar toch ook met 100 duatleten best populair was de crossduathlon van Nunspeet, meetellend voor het Veluwse run-bike-run circuit. De winst ging net als vorig jaar naar Maarten Vierhout. En ook de nummer twee was dezelfde: Arjan Hofman. Brons ging nu naar Mark Schreurs, vorig jaar nog vierde. Bram Elevelt en Mark van der Peet waren de andere mannen in de top vijf.

Foto: Marco van Doorn

Snelste vrouw was Esther Strijker, die het hele voorjaar al van voren zit. Femke Tabak en Karin Neutel waren de nummers twee en drie. Snelste duo was VIS Interieur/Stijl – Haze Boone.

Duathlon Kruisen en Tri Sun City

Nog even terug naar 1 mei, in de meeste landen een vrije dag, zo ook bij onze zuiderburen. Daar zijn dan ook meteen sportevenementen. Zoals de duathlon van Kruisem. Ze werd gewonnen door Thibaut de Smet, die sterker was dan Michiel Stockman en Vincent Bierinckx. Lisa Isebaert won bij de vrouwen voor Camille Roman en Amber Lacompte. Enige Nederlander was Jordy Meerman op de 74e plaats totaal en achtste M40.

In Zuid-Afrika waren de Ultra Tri Series in Sun City. Zeges voor de Zuidafrikanen Rudolf Naude in 3.44.46 uur en Iexi Claasen in 4.43.31 uur. Enige Nederlander was Gijs van Amstel, die derde master werd. Totaal 107 deelnemers.

ZONDAG 5 MEI: ULTRA TRI SERIES SUN CITY (RSA)
M:
14.Gijs van Amstel 4.58.59 (3e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.