Crossduathlon Reusel weer een Belgenfeestje met Bart Borghs als winnaar; Wouter Dijkshoorn vierde in Hel van Beringen – WTJ 2665

MAANDAG – Een beetje jammer dat de Hermans Assurantien Crossduathlon van Reusel dit jaar samenviel met de tweede editie van de Hel van Beringen. Beide crosswedstrijden gaan over de lange afstanden door bos, weiland en akkers. In Reusel organiseerde atletiekclub AVR ’69 het evenement voor de 21e maal. Het gaat daar over de afstanden 14/64/7 of de halve afstanden. De Hel van Beringen (een verwijzing naar de jaarlijkse klassieker Hel van Kasterlee) ging over 6/52/14. Daar was het lange stuk lopen dus voor het laatst bewaard. De Zofingen-opbouw zeg maar.

Evengoed kunnen we stellen dat beide wedstrijden best naast elkaar kunnen met allebei ruim 100 deelnemers op de wedstrijdafstand. Bovendien waren de Belgen toch weer in groten getale naar Reusel gekomen, vlak over de grens. Het bevalt ze meer dan goed daar in deze wedstrijd, die net als de triathlon in het Zeeuwse Hengstdijk veel meer zuiderburen dan Nederlanders trekt. Omgekeerd koos Reusel 2021-winnaar Wouter Dijkshoorn dit keer voor de Hel van Beringen. Hij zou er vijfde worden. Daarover straks meer.

Steff Overmars op 8e plaats enige Nederlander in top tien

Eerst de Nederlandse wedstrijd. Een echte herfstklassieker geworden met daarbij ook nog eens regen en wind dit jaar en een temperatuurtje van amper 10 graden. Zijn we met al die klimaatveranderingen eigenlijk niet meer gewend, maar het hoort bij deze periode van het jaar. Van de 21 edities zijn er minstens twaalf gewonnen door de Belgen. Wouter Dijkshoorn vormde daar vorig jaar sinds lange tijd een uitzondering op, maar zondag was het weer als vanouds met negen (!) Belgen in de top tien. Alleen Steff Overmars wist zich tussen de zuiderburen te murwen met een achtste plaats.

Bart Borghs

 

Bart Borghs ontbrak een paar jaar op het appel in Oost-Brabant (Reusel is een van de Acht Zaligheden). Zo’n jaartje of zeven geleden stond hij wel een paar keer op het podium, maar nooit als winnaar. Dus had de atleet uit het fraaie Retie nog een dingetje op z’n bucketlist: Reusel winnen. Dat lukte nu wel. Hij had na de crossloop alleen Jeroen Vandael nog voor zich, maar al wel twee minuten voorsprong op landgenoot Nick Alaerts. Bart vergrootte die marge bij het fietsen op iedereen en liep nog verder uit in de afsluitende run. Borghs klokte 3.49 uur precies en mocht bijna 7 minuten uitrusten vooraleer Jan Debie de atletiekbaan bereikte. De man uit Dessel ging op de slotrun zijn landgenoot Bart van Looveren nog voorbij. Daarna kwamen twee mountainbike-specialisten Stef Anthonissen en Dries Vissers binnen. Nick Alaerts en vooral Jeroen Vandael hadden de meeste moeite met het mountainbiken. Hun snelle looptijden brachten de Belgen op de plaatsen zes en zeven. Als achtste dus de eerste Nederlander Steff Overmars met een achterstand van 14 minuten. Het siert de krachtpatser uit Hilversum dat hij de Ironman-dromen misschien heeft losgelaten, maar op sportief vlak zich nog graag wil laten zien in pittige races zoals Reusel.

Hawaii-gangers in Reusel

De eerstvolgende Nederlander was Eindhovenaar Thom Rutten op een 14e plaats. Michale Krijnen mag graag deze wedstrijd doen, hij werd nu 17e. Daarna moeten we al naar de 26e plek voor thuisfavoriet Richard de Laat. Daartussen allemaal Belgen. Mooi trouwens dat Hawaii-ganger Jan Willem Welberg al weer meedeed en wat te denken van onze favoriete Podcast-maker Wesley de Does? Na Hawaii, na St. George nog energie overhouden voor de ‘Hel van Reusel’, dan ben je wel een baas. Ze werden respectievelijk 32e en 41e.

Drie vrouwen aan het vertrek, twee zuiderburen. Waar blijft de Nederlandse concurrentie? De winst ging naar Christel Covens uit Becht. Ze debuteerde in Reusel in een tijd van 5.34.16, zou daarmee 101e geworden zijn tussen de mannen. Zes minuten later was Britt van der Wekken klaar en als derde volgde op een kwartier achterstand Marloes Menting uit Eersel. Ook dat is een Zaligheid gelegen in het fraaie Oost-Brabant. Beste Nederlandse dus in 5.51.o3.

Hanneke van Breugel zorgt voor enige Oranje-zege

Bij de duo’s wont het team van Rijwielen Hermans met Vincent Meyvis. Andere duo-winnaars op de halve afstand waren Stijn van Gompel, Fieke en Kira van der Heijden en Twan van Gorp en co. Die korte afstand leverde net als vorig jaar een overwinning op voor Essenaar Seppe Vanhooydonck. Joost Christiaans was op een vijfde plaats beste landgenoot. Koen Michielsen stond als zevende ook nog in de top tien. De Nederlandse eer qua overwinningen werd gered door Hanneke van Breugel. De atlete uit Best was een minuut sneller dan haar Belgische concurrente Karen Verhestraete. Derde was trouwens de fameuze mountainbikester Reza Ravenstijn met daar weer achter Dagmar Krijnen, echtgenote van de nummer 17 op de lange, Michael.

Hel van Beringen met zelfde mannenpodium als in 2021: Wouter vierde

Het slechts 40 kilometer zuidelijker gelegen Beringen had dus zijn Hel. Met een parcours om bang van te worden. In en rondom de oude kolenmijn met een haast niet te nemen heuvel van 700 meter hoogte en een ellenlange trap. Kijk naar de foto’s en je weet genoeg. Het mannenpodium was een kopie van de premiere vorig jaar. Sebastien Carabin was wederom te sterk voor Loorin Bastiaens en Kevin van Hoovels. Carbain deed er 3.37.35 uur. Vorig jaar lag het parcours anders en was hij in 4.14.57 uur klaar. Dus een echt parcoursrecord is het niet. Nieuwkomer Wouter Dijkshoorn viel net buiten het podium. Zeventien minuten na Carabin werd hij vierde. De Amsterdammer begon voorzichtig met een elfde plaats op de eerste run, bij het fietsen kwam hij de top tien binnen, maar pas in de tweede run haalde Wouter diverse atleten in. Zijn derde looptijd bracht hem nog tot een vierde positie. Carabin kreeg tijdens het fietsen gezelschap van mountainbiker Owen Valcke, die in het snelste duo zat. Samen bouwden ze aan een grote voorsprong op de rest van het veld. Een lekke band verhinderde Loorin Bastiaens niet om toch de tweede plaats op te eisen.

Apeldoornse Liza van der Haar tweede

Vorig jaar nog geen enkele Nederlander aan de start, nu zeker een stuk of tien. Leander Laurijssens bijvoorbeeld: 17e en snelste M40. Berjan Bolks op een 21e en Tjebbe Venema op een 31e plaats. Roel Wolters (33e) en Raoni Schrijvers (38e) ook nog in de top 40. Bij de vrouwen twee deelneemsters. De Vlaamse Jolien Vanendert won in 5.04.03 uur. Liza van der Haar was op 24 minuten achterstand de nummer twee. De Apeldoornse doet vaak trailruns en mountainbike en waagde zich nu aan de combinatie op en rond de voormalige steenkolenmijn van Beringen. Ze haalde wel wat tijd terug op Vanendert tijdens het fietsen, maar die sloeg twee keer tijdens de runs flink toe. Bij de duo’s wonnen Valcke en Anthuenis. Het beste Nederlandse koppel was Van Oort-Van den Broek op een 15e plek. Ja, ja…het wordt nog wel eens wat.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.