Remus en Myra winnen Flitstriathlon Nijkerk; Stad van Zontriathlon stil gelegd vanwege ongeval – WTJ 2904

WOENSDAG – Naarmate de langste dag (21 juni meteorologisch gezien) nadert, komen de avondwedstrijden ook weer om de hoek kijken. Deze woensdag 7 juni zelfs op twee plaatsen in ons land. De Flitstriathlon Nijkerk en de Stad van de Zon Triathlon Heerhugowaard.

Om met de laatste te beginnen. Helaas moest de wedstrijd vanwege een ongeval op het parcours worden afgebroken. Hulpdiensten werden ’s avonds opgeroepen voor een melding aan de Oosttangent in Heerhugowaard. Verdere informatie over de aard van het ongeval en het verband met de triathlon ontbreken nog. We gaan daarover ook niet speculeren. Heel jammer dat het sportevenement moest worden stopgezet en we kunnen voor nu alleen maar mogelijke slachtoffers, ooggetuigen en verdere betrokkenen alle sterkte toe wensen.

***************

In Nijkerk was de a.s.r. Vitaly Flitstriathlon. Editie 27 alweer. Een enkele keer week de organisatie uit naar een zaterdag, maar omdat de kalender dan vaak overvol zat, keerde de triathlonafdeling van AVN Nijkerk weer terug naar de woensdag in juni. De Flitstriathlon is nog steeds vrij uniek in de wereld vanwege het tijdritkarakter. Alle deelnemers starten om de 10 seconden voor 500 meter zwemmen in de Arkervaart, vervolgens 18,5 km fietsen en 5 km lopen in de fraaie Arkemheenpolder. Pas als alle deelnemers (en dat waren er dit jaar 265!) binnen zijn, is duidelijk wie de snelste tijd heeft neergezet. Het is dus geen tactische race, maar sporten tot aan het gaatje c.q. de eindstreep.

Dat deed Remus Otten het best. De Amsterdammer, lid van Dolfijn, liet de vijfde zwemtijd noteren. Bij de scores van MyLaps bleek gaandeweg de avond dat Geert Lantink veruit de snelste en ook Bram Dekker een snelle zwemtijd hadden neergezet: resp. 6.51 en 7.23 minuten. Niet zo verwonderlijk. Geert was van oudsher sterk zwemmer en ook Bram was in het verleden veelvuldig Nederlands kampioen schoolslag, haalde bijna de Spelen van Rio en stamt ook uit de bekende sportfamilie Dekker (triatleet Martijn is zijn broer). Na Bram kwamen ook snelle tijden op naam van Leon van Hamersveld en Mike van Beek.

Bij het fietsen kwamen hardfietsers John Noy, Remus Otten en Jurgen Schenk opzetten. Otten en ook Frank Janssen bleken vervolgens de snelste lopers. Bij de eindafrekening hoorde Remus Otten dus dat zijn 55.17 voldoende was voor de eindzege. Na de zege met De Dolfijn in de 2e Divisie Enschede dus nu een individuele zege. Tweede was Frank Janssen in 55.22 en derde Mike van Beek in 56.53. Leon van Hamersveld, Jurgen Schenk en Bram Dekker waren de volgende triatleten in de eindrangschikking. Let wel: ze kwamen dus niet in die volgorde over de finish en wisten ook van elkaar niet hoe ze in de race lagen. John Noy was niet alleen zevende, maar ook snelste master. Geert Lantink, Sjoerd Veltman en Matthijs Hofman completeren de top tien.

 

Myra Smulders fietste weliswaar minder snel dan Lotte van Trigt, ze had zo’n grote voorsprong bij het zwemmen dat ze wel wat tijd mocht verspelen. Niet zo verwonderlijk dat ook Myra uit de zwemsport afkomstig is. Ze won eerder dit jaar al de sprint-triathlon van Woerden en deed met het Hellas-team mee in Enschede in de Teamcompetities. Virtuele verschil tussen Myra en Lotte was na de 500 meter Arkervaart zo’n vier minuten, aan de finish waren er daar nog twee van over.

Achter het duo haalde Thirza Stiphout een derde plaats, was Carmen Visser vierde en voormalig Hawaii-deelneemster en Trikipedia-vriendin Annemieke Rademaker vijfde en snelste master. Sem de Jong en Djoke van Marum waren de deelnemende paratriatleten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.