DONDERDAG – Tot een triathlon op Terschelling is het tot op heden nooit gekomen. De Wadden-triathlons waren tot dusverre op Texel, Vlieland en Ameland. Op de Duitse Waddeneilanden is ooit zelfs een van-eiland-naar-eiland triathlon gehouden met Red Bull als grote initiator. Het evenement bestaat niet meer. Terug naar Terschelling, het eiland was de laatste weken in diepe rouw vanwege het tragische ongeval op de Waddenzee met de watertaxi. En het houdt de eilanders nog in hun greep, omdat afgelopen weekend het lichaam aanspoelde van een 49-jarige drenkeling, maar de 12-jarige jongen nog steeds wordt vermist.
Tjsomme Ozinga wint Berenloop
Precies op de dag dat het lichaam op het Groene Strand werd gevonden was op Terschelling ook de Berenloop. Een razend populaire loop met 5000 deelnemers uit het hele land. Aan de marathon deden 750 atleten mee, op de halve 4250. De vlaggen hingen halfstok en voor aanvang van elke loop was een indrukwekkende stilte. Voorzitter Willen Gerrits: ,,We leven allemaal intens mee met de gebeurtenissen.”
De Berenloop trok ook veel triatleten. Op de marathon was Fries Tsjomme Ozinga (featurefoto is Tsjommes finish op de Frysman) de snelste M40 in 2.48.28, Jochem Slijkhuis werd derde M40 in 3.02.20. Gerard van Lent finishte als vierde M60 in 3.39.19 uur. Bij de vrouwen was Jacolien Ruizendaal tweede in 3.10.59 uur en Krista van Soldt vijfde in 3.40.43 uur.
Van Berenloop naar Bear Trail lijkt maar een kleine stap, toch ligt het geografisch wel een eindje uit elkaar. Eind oktober was het al dat in het Belgische ’s Gravenvoeren de Grizzly 100 werd gehouden, waaraan tevens het Nederlands kampioenschap Trail was verbonden. De Belgische duatleet Kristof Declerck won de wedstrijd in een formidabele tijd van 8.56.29 uur. Daan Nieuwenhuis kwam als derde aan. De Rotterdammer werd daarmee Nederlands kampioen in 9.58.51 uur.
Vervolgens was het tijd voor een drietal hele snelle Nederlandse vrouwen: de Zeeuwse Leonie Ton won/NK in 10.15.32, Friezin Hinke Schokker tweede in 10.35.01 en Mascha Rondhuis derde in 11.06.55 uur. Imponerend want alle drie stonden ze overall in de top tien. Zij zijn overigens geen triatleten. Dat was ooit wel Irene Kinnegim, ook favoriet op deze ultratrail, maar Irene stapte uit.
Wel over de finish op een 11e plaats (achtste man) was Rene Verheij. De Dordtenaar legde de volle 100 km. af in 11.20.48, ongeveer 2.25 uur langzamer dan Declerck. Hij was er achter Daan Nieuwenhuis bovendien tweede mee op het NK bij de mannen.
Knap als je bedenkt dat Rene ruim een maand eerder nog de Britse Double Brutal voltooide, een dubbele hele triathlon in Llanberis waar hij 27.49 uur over deed. Toen 84 kilometer lopen, nu tikte hij voor het eerst de honderd aan. Grappig trouwens dat een uren durende wedstrijd voor Rene Verheij eindigde in een eindsprintje in de strijd om de elfde plaats met een Hongaar. De man van TV Dordrecht won de spurt. Op een voor hem onbekende discipline werd hij dus pardoes tweede van Nederland. Zijn specialiteit is een blijft de XTreme Triathlons. Twee keer deed ie de Ironman Maastricht, twee keer de Frysman en ook de Franse Bearman XTreme, de Celtman en de Slovak Extreme en de Double Brutal staan op zijn palmares. Ooit komt daar de Norseman bij, maar voor volgend jaar is hij helaas niet ingeloot.
Challenge terug in Australië
De Challenge Family keert terug in Australië. Er komt een nieuwe race bij in Canberra. Een halve afstand – zoals vrijwel alle Challenge races- maar ook kortere afstanden komen aan bod. De Australische hoofdstad krijgt de rood-witte kleuren op 26 november 2023 op het parcours waarbij gezwommen wordt in Lake Burley Griffin en fietsen en lopen door Commonwealth Park en de vermaarde brug. Tot dusverre was het Canberra Triathlon Festival niet aan een commercieel label gebonden. Het evenement bestaat al dertig jaar. Het was weer even geleden dat Challenge Down Under buiten Wanaka een wedstrijd had.
Eerdere Challenges in Bateman’s Bay, Forster, Gold Coast en Melbourne waren of van kortstondige duur of stapten over naar Ironman. Hopelijk is Challenge Canberra een mooie, lange traditie beschoren.
Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.