Geert Schipper dendert in 1 uur naar dik 47 kilometer; Trainingskamp Mallorca met Milan, Menno, Tristan, Jorik en Mitch – WTJ 2668

WOENSDAG – Terug naar de sport, want daar draait het uiteindelijk toch allemaal om. We zagen woensdagmiddag een weergaloos sterke Geert Schipper een geslaagde greep doen naar het werelduurrecord. Tussen 15.00 en 16.00 uur wist de krachtmens uit Spanbroek maar liefst 190 rondes af te leggen op het 250 meter lange ovaal van Alkmaar.

Snelle rekenaars weten dan al dat hij tot een afstand van ruim 47 kilometer kwam. Coach Bas de Bruin moest die laatste ronde nog even afronden naar Geerts gemiddelde snelheid en zo rolde er een nieuw werelduurrecord van 47.289 kilometer/uur uit. Ruim 2,5 kilometer sneller dan Jetze Plat in 2019 aflegde. De Olympisch kampioen kwam destijds tot 44,749 kilometer. Met eerst rondjes 18,5 en pas ver in het tweede half uur 19.5 kon het haast niet meer mis gaan voor Geert Schipper.

Baanwielrennen: Geert Schipper, handbike, Alkmaar 3-11-2022/11:54.
Training werelduurrecord poging. Met uiterste inspanning hoog in de baan langs de hoofdsponsor.

 

Met Jetze als aandachtig volger/supporter op de tribune rouleerde Geert als een trein. Alsof zijn handbike zweefde over het houten asfalt met dat bekende zoevende geluid. Kort voor het einde was het record gebroken, maar Geert denderde onversaagd hard door, teneinde het record zo scherp mogelijk te zetten. Het is ooit weer aan Jetze wellicht om het te verbeteren, al is de Amsterdammer juist nu meer met wheelen bezig (3e in New York zondag). En die afstand, tja dat boezemt hem toch wel een beetje angst in: 47.289 kilometer. Dat is van Alkmaar tot ver voorbij Amsterdam als je zuidwaarts trekt. En dat in 1 uur!

Geert zit met deze afstand tegen het werelduurrecord op de fiets van Roger Riviere aan. De Fransman reed eind jaren vijftig 47,346 km/uur. Inmiddels is het uurrecord (dat stond op naam van de Belg Victor Campenaerts) dit jaar weer twee keer gebroken. De Italiaan Filippo Ganna heeft het nu met 56,792/uur in handen. Bij de vrouwen hebben we gezien dat Ellen van Dijk het op die snelle Zwitserse baan in Grenchen veroverde. Dat record staat nu op 49,254 uur, dus twee kilometer meer dan Geert woensdag. Frans Slaats, Keetie van Oosten-Hage en Leontien van Moorsel waren de andere Nederlandse werelduurrecordhouders.

De recordpoging was live te volgen met interessant commentaar van Daaf Plomp. Complimenten. Na afloop gaf Geert op zijn bekende wijze commentaar: helemaal naar de klote, nooit zo diep gegaan, maar ook: dit zag ik niet aankomen. Het stokje gaat weer over naar Jetze.

We blijven in mooie sport, want we zagen ook een prachtig filmpje van Milan Brons van het professionele trainingskamp op Mallorca. Milan, Menno Koolhaas en Tristan Olij bereiden zich daar voor op hun Ironman Tiberias, Israel op 25 november. Jorik van Egdom en Mitch Kolkman trainen mee, maar dan in de aanloop voor de World Triathlon Championships Final in Abu Dhabi van 24 tot en met 26 november. Mooi beelden, mooie op en top gemotiveerde mannen voor het laatste kunstje van 2022.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.