Lotte Wilms, serieus kanshebber voor de Trikipedia-titel ’triatlete van het jaar’ – WTJ 2677

DONDERDAG – We hebben nog niet zo nadrukkelijk gekeken wie het meest in aanmerking komt voor de nationale triathlontitels van het jaar. Zelf geven we Lotte Wilms een grote kans, al betekent dat wel dat we de Trikipedia-trofee wellicht naar Australië moeten brengen. Hebben we er wel voor over hoor.

Even afwachten nog hoe Lotte het gaat doen op haar eerste hele over 2,5 week in Busselton, maar het jaar is nu al meer dan geslaagd voor haar. We spraken ze opnieuw na haar derde plaats op de Ironman 70.3 in Melbourne.

Het is een seizoen vol hoogtepunten dus, wat springt er voor jou zelf het meeste uit?

,,De PTO-race in Dallas was speciaal. Ik had geen goede start: zwemmen en fietsen was matig. Het was veel te warm om te gaan hardlopen, maar daar presteerde ik het beste. Mentaal was deze wedstrijd een test. Ook voelde ik mij een echte pro atleet. Het was het sterkste veld ooit in de middle distance en ik was heel trots dat ik daar tussen hoorde. De race van PTO was bovendien goed georganiseerd en heel professioneel.”

Wat komt er nu op je pad qua wedstrijden 2022/2023?

,,De hele Ironman in Busselton is de laatste voor dit jaar. Erg benieuwd hoe zo’n dubbele afstand gaat verlopen. Daarna gaan we kijken naar t nieuwe seizoen. De PTO wedstrijden en het WK Ironman 70.3 in Finland zullen centraal staan.”

Na je geweldige twaalfde plaats op dat WK stond je er twee weken later alweer in Melbourne. Hoe verliep je race afgelopen zondag?

,,Het was goed te zien dat ik voldoende hersteld was van St George inclusief het reizen. Het kost veel concentratie en commitment om na een WK te herstellen, te blijven trainen en voorbereiden voor een nieuwe wedstrijd. Wel een leuke uitdaging. Er was in St. Kilda veel onzekerheid over het zwemonderdeel vanwege het slechte weer de afgelopen dagen, maar was blij dat het geen duathlon werd uiteindelijk. Het zwemmen ging weer lekker. Het plan bij het fietsen was kijken hoe lang ik voorop kond blijven in de eerste ronde, Dat werkte en ik had er veel vertrouwen in om mijn 1.5 minuut voorsprong te behouden. Helaas stroomde op dat moment het deelnemersveld vol met age groupers. Daarmee verandert de dynamiek van de race. Het duurde niet lang vooraleer Salthouse en Watkinson mij inhaalden. Vanaf dat punt werd het een harde race. Ik had zware benen van het fietsen (verkeerd cadence: leerpuntje) en heb hard gewerkt om die derde spot te behouden. De sfeer was goed, wel was het warm tijdens het lopen. Mijn familie en vrienden uit Nederland waren over gekomen, zij genoten er met volle teugen van!”

Over twee jaar zijn de Spelen in Parijs. Het Olympisch doel waar je voor Tokyo nog zo hard voor knokte. Hoe staat het daar nu mee?

,,De Spelen zijn niet langer het doel. Ik kan dat financieel niet opbrengen. Midden afstand en PTO zijn geweldige uitdagingen en op deze manier kan ik ook goed rondkomen van de sport. Wat natuurlijk heel mooi en wat ik heel erg waardeer van PTO is dat ze de sport hogerop willen brengen en dat wij als atleten de kans krijgen om ons volledig op de sport te focussen en dat is natuurlijk heel speciaal want lang niet elke sport krijgt deze kans.”

Dank je wel Lotte. We komen kort voor Busselton nog graag bij je terug met een voorbeschouwing op de Ironman Western Australia. Datzelfde geldt voor Els Visser, die trainend in de Zwitserse sneeuw afscheid nam van Europa en de winter weer gaat doorbrengen Down Under. Na Lanzarote deed Els geen heles meer. In Almere werd ze ziek, Hawaii liet ze schieten. Voor de nieuwe cyclus naar Hawaii is Busselton natuurlijk een mooie kans.

Zes pro’s gaan de komende weken op jacht naar Hawaii-slots: Michiel de Wilde in Arizona, Milan Brons, Menno Koolhaas en Tristan Olij in Tiberias en Lotte Wilms en Els Visser in Busselton. Het belooft nog een mooie laatste anderhalve sportmaand te worden!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.