Vergeefs protest Hayden Wilde Commonwealth Games; Marathon Kasterlee; Franse Challenge-races; IM Cozumel/Arizona – WTJ 2678

VRIJDAG – Het protest wat Hayden Wilde aantekende tegen zijn 10 seconden straftijd op de Commonwealth Games in Birmingham is uiteindelijk afgewezen door World Triathlon. Wilde liep de straf op omdat hij in T2 zijn helm verkeerd weglegde. Tot op dat moment was de Nieuw-Zeelander in een nek-aan-nek race met de Brit Alex Yee verwikkeld. Yee won uiteindelijk, Wilde kreeg zilver.

Not amused

Hayden is not amused over de uitspraak, die zo’n vier maanden na de wedstrijden komt. Hij noemt het ‘bullshit’ dat World Triathlon uitgerekend zo kort voor de Finales van de World Triathlon Championship Series in Abu Dhabi tot de conclusie komt. Die race zal meer en meer een revanche-race worden, want voor de wereldtitel 2022 komen wederom Wilde en Yee het meest in aanmerking. Als Hayden Wilde wint is hij de eerste Kiwi als wereldkampioen sinds Bevan Docherty in 2005. Voor de winnaar ligt in de woestijn van de Verenigde Arabische Emirate 277.000 dollar te wachten.

Kasterlee

In Kasterlee wordt uitgekeken naar de jaarlijkse Hel van Kasterlee. Afgelopen zondag was de voorbode met de marathon in dezelfde Belgisch Limburgse plaats. De winnaar van deze 42 kilometer offroad was Bart Borghs, nota bene een week na zijn zege in de ook zware crossduathlon van Reusel. Bart won in 2.38.17, triatleet Gerrit de Pauw werd tweede in 2.46.35. Acht atleten bleven onder de drie uur.

Leonie Ton winnares

Snelste vrouw was de Nederlandse Leonie Ton in 3.22.41 uur. De Zeeuwse is vermaard ultraloopster. Vorig jaar legde ze de Spartathlon nog af in 30.49 uur en op het NK Trailrunning was ze de snelste vrouw. Nog ruim voor triatleet Rene Verheij, die brons haalde bij de mannen. Op de halve afstand veel du/triatleten aan de top: Vincent Bierinckx won, Rik Thijs werd tweede en Seppe Odeyn vierde. Zijn zus Joke mocht het zoet van de overwinning proeven. Tim van Hemel debuteerde met een zesde plaats.

Challenge naar de Azuurkust

Challenge Family nieuws. Na nieuwkomer Canberra in Australië komen er volgend jaar ook twee Franse Challenge-races bij. De eerste is in het weekend van 13/14 mei in Frèjus. Het evenement bestond al, maar krijgt er nu een internationale halve afstand bij. Ook aan de Côte d’Azur, maar dan in Cagnes-sur-Mer komt een tweede Franse Challenge-race. Die wedstrijd wordt gehouden op 11 juni. Het zijn mooie locaties met veelal goed weer, ook in het voorjaar. In Cagnes – niet ver van Nice vandaan – wordt gezwommen in de Middellandse Zee.

In het persbericht zijn de lokale organisatoren en burgemeesters van Frèjus apetrots op het verwelkomen van Challenge Family. Omgekeerd is CEO Jort Vlam dat ook. Hij bezocht beide plaatsen eerder al en was ook vandaag in Zuid-Frankrijk. ,,Het is een verbazingwekkende bestemming, bejubeld door triatleten vanwege het ideale klimaat en spectaculaire terrein. Samen met het TriGames team en met behoud van de Grand Prix-series belooft het een prachtige triathlonzomer in deze regio te worden. Ons ‘all about the athlete’-concept komt hier geheel tot zijn recht”, aldus de Almeerder, die de races ook voor supporters aanraadt, want geen mooiere vakantieplek dan de Côte d’Azur.

Challenge en Ironman Duitsland

Challenge Roth is en blijft het grootste evenement uit de Challenge Family. In het Beierse stad staat op 25 juni 2023 de volgende editie op de kalender met een week later het EK Ironman in Frankfurt, 200 kilometer westelijker. De datum een jaar later is ook al bekend voor Roth: 7 juli. Bedoeling is om in de toekomst meer afstemming op elkaars topevents te regelen. Of het voldoende is als er een week tussen zit om triatleten te verleiden beide wedstrijden te doen, is echter zeer de vraag. Het EK Ironman Frankfurt staat volgend jaar op 1 juli op het programma, een week na Roth. Een jaar later is de race voorzien op 29 juni, wederom met een week verschil.

Sebastian Kienle doet waarschijnlijk in 2023 beide races niet. Hij wil nog zo veel mogelijk ‘andere wedstrijden’ aan zijn laatste seizoen als pro toevoegen. Op het WK in Hawaii nam hij afscheid met een zesde plaats en een sub-8 uur tijd. Een van die wedstrijden komt er al snel aan: Ironman Israel op 25 november, waar hij de drie Nederlanders Milan Brons, Menno Koolhaas en Tristan Olij tegen komt.

Ironmans Cozumel en Arizona wemelen van de toppers

Eerst de Ironmans van dit weekend nog. In Tempe, Arizona mag Ben Kanute laten zien toe te zijn aan de dubbele afstand. De nummer twee van het WK IM 70.3 neemt het op tegen Sam Long, Joe Skipper, Matt Hanson, Cameron Wurf, Chris Leiferman, Kristian Hogenhaug, Trevor Foley, Justin Metzler, Ruben Zepuntke, Natt Russell en Bart Aernouts.

Het vrouwenveld mag er ook wezen met Skye Moench, Sarah True, Lauren Brandon, Lydia Dan, Jen Annett, Renee Kiley en Ai Ueda onder anderen.

Het Mexicaanse eiland Cozumel doet met het deelnemersveld niet onder voor Arizona. Ook hier kunnen de nummers 1 en 2 een slot voor Hawaii 2023 verdienen. De pro’s staan te dringen om die kwalificatie-eis hier al te halen. Voorop staat Magnus Ditlev, die te maken krijgt met Pieter Heemeryck, Rodolphe von Berg, Tyler Butterfield, Michael Weiss, Andy Potts, Pamphiel Pareyn en Igor Amorelli. Voor ons land doet Michiel de Wilde mee, Jan van Berkel kunnen we niet meer meetellen; hij is weer full-time Zwitser.

De Zweedse Sara Svensk verdedigt haar titel op het altijd razendsnelle parcours in Cozumel. Haar landgenote Lisa Norden is de voornaamste concurrente. Verder Gurutze Frades Llaraldes, Svenja Thoes, Joanna Ryter, Anne Reischmann en Kylie Simpson.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.