Russen winnen IM 70.3 Egypte; Ruben van Zeijl achtste en snelste M40; Britse Natalie Lawrence wint opnieuw – WTJ 2679

VRIJDAG – Zijn we toe aan de ‘Arabische wedstrijden’ of de ‘races in het Midden-Oosten’, dan weet je: die zijn ook vaak op vrijdag. Het WK Abu Dhabi heeft volgende week vrijdag op het programma staan het WK Grand Final voor vrouwen en U23. Diezelfde vrijdag is ook de Ironman Israel en de Ironman 70.3 Tiberias (eveneens Israel). En zo is het ook met de Ironman 70.3-races in Bahrain, Dubai etc.

Deze vrijdag, de 18e was het ook al zover. In Sahl Hasheesh een populaire badplaats aan de westkant van de Golf van Suez stond de tweede editie van de Ironman 70.3 Egypt op het programma. Aan de oostkant van dezelfde Golf van Suez waren in Sharm-El-Sheikh (waar trouwens ook jaarlijks een internationale triathlon wordt gehouden) wereldleiders bijeen voor de Klimaattop. Die is trouwens nog niet afgerond, eerst moet er nog een akkoord uitrollen. 130 kilometer westelijk haalden 254 triatleten de finishlijn van deze Ironman 70.3. Beduidend minder dan vorig jaar toen er nog 826 mee deden en Ricardo Scholten op een tweede plaats eindigde.

Ruben sterk masterwinnaar

Ook nu slaagde een Nederlander erin de top tien te bereiken. Ruben van Zeijl was goed voor een achtste plaats. In zijn leeftijdsgroep M40 trof de Nootdorper zelfs geen enkele tegenstander voor zich, integendeel: de Duitser Marco Grebe volgde pas op 20 minuten. De triatleet van RTC Den Haag lag al na het zwemmen aan de leiding met 1,5 minuut voorsprong op de Maltees Neil Falzon. Dat werd almaar meer op de andere onderdelen.

Russen scoren goud en zilver

Overall waren het twee Russische deelnemers, die het snelst terugkeerden op de Magic Carpet, waar speaker Paul Kaye de atleten verwelkomde. Ivan Andreev was na 4.15.48 uur de snelste, zijn landgenoot Pavel Gorik (die ook geen vlaggetje achter zijn naam zag) werd twee minuten later tweede. Gorik scoorde in 2019 al eens zilver op de IM 70.3 van Oman. Tja, hoe je ook over de deelname van Russische sporters moge denken, het ligt niet aan hen dat het sujet Putin zo tekeer gaat…. Brons ging naar de Duitser Max Knier, die vier minuten achterstand moest toestaan. Tobias Haase was op de vierde plaats de tweede Duitser, waarna opnieuw een Rus volgde. Beste Egyptenaar was Mahmoud Osama op een zesde plaats op bijna 12 minuten van Andreev. Ruben van Zeijl – ook nog een tijdje organisator van Nederlandse triathlons – was op 11.59 minuten de nummer acht.

De Zwitser Florin Parfus kwam als eerste uit de Golf van Suez/Rode Zee. Samen met de latere winnaar Andreev kwam Ruben als 18e op het droge, toch al op 8.10 minuten. Na 48 km. fietsen lag de Nootdorper tiende op dik 9 minuten. Op de halve marathon begon hij langzaam wat goed te maken op zijn tegenstanders. Andreev begon als vierde aan het lopen op 3.20 min. Ruben als elfde op 9.21 minuten. Hij verloor nog wel 2 minuten tijdens de halve marathon, maar schoof wel drie plaatsen op. Andreev nam na 14 km. lopen de leiding over van landgenoot Pavel Gorik.

Natalie Lawrence op herhaling 

Bij de vrouwen verdedigde de Britse Natalie Lawrence met succes haar titel. Bovendien ging ze aanmerkelijk sneller dan bij de primeur vorig jaar. Toen 4.54.06 tegen nu 4.37.53 uur. Daar was geen kruit tegen gewassen. Na 33 minuten volgde een dolgelukkige Yasmin Halawa op een tweede plaats. De Egyptische liep een van de beste halve marathons. Lawrence had na het zwemmen nog enigszins haar landgenote Annabelle Davis in de buurt, maar ook die verloor in de verdere wedstrijd vele minunten. Ze werd nog wel derde in 5.15.17 uur. In totaal stonden twee Nederlanders aan de start/finish allebei M40.

18 NOVEMBER: IRONMAN 70.3 SAHL HASHEESH (EGY)
M:
8.Ruben van Zeijl 4.30.07 (1e M40)
122.William van der Velden 6.29.35 (21e M40)

De komende twee dagen ook wedstrijden vanuit Australie, Zuid-Afrika, USA, Mexico, Vietnam en…..Pijnacker.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.