Joe Skipper pakt nog mooi een Ironmanzege mee: Tempe, Arizona in 7.46 uur sneller dan Cozumel – WTJ 2683

ZONDAG – We rekenden weer op supersnelle tijden in Cozumel, Mexico maar het ging harder in Tempe, Arizona vandaag. Verantwoordelijk voor een toptijd van 7.46.00 was de Brit Joe Skipper. Cozumel had wel zeven sub 8-uur tijden tegen Arizona vier.

Hanson loopt marathon in 2.35!

Op 3.48 minuten was het de Amerikaan Matt Hanson, die tweede werd. Hanson maakte diepe indruk met een marathon van 2.35.30 uur. Debutant Ben Kanute scoorde met 7.51 uur meteen een fraaie derde plaats. Voormalig wereldkampioen Kristian Hogenhaug eindigde vierde in 7.56 uur en Bart Aernouts mocht zich eindelijk weer eens in de top 5 mengen: op 17 minuten van de ijzersterke Brit Joe Skipper.

Na het zwemmen was Andrew Horsfall-Turner de eerste man op het droge, op driekwart minuut volgde Ben Kanute. Hogenhaug lag toen vierde en Skipper negende op ruim 3 minuten. Tijdens het fietsen vonden Joe Skipper en Kristian Hogenhaug elkaar. De wereldkampioen van Almere 2021 stalde als eerste zijn fiets met 17 seconden later Joe Skipper. Ben Kanute had er zijn eerste 180 wedstrijdkilometers fietsen als derde opzitten. Dat was op dik 5 minuten van de Brit en de Deen. Sam Long volgde als vierde op 8.37 en Matt Hanson had daar nog bijna 14 minuten achterstand.

Hogenhaug begon voortvarend aan de 42 kilometer, maar hij kreeg na 6 km. toch Skipper weer in zijn schaduw. De mannen trokken 7 kilometer met elkaar op, toen plaatste Joe Skipper zijn beslissende aanval. Na 16 km. was het al een minuut verschil en nog steeds liep Kanute derde op 5.12. Hanson was de moeizaam lopende Sam Long daar ook voorbij en had nog 9,5 minuut goed te maken op de leider.

Op het halve marathonpunt voelde Skipper zich al een stuk veiliger: 2,5 minuut op Hogenhaug, 6 op Kanute en dik 9 op Hanson. Bart Aernouts was inmiddels van een negende naar een vijfde plaats opgeschoven. In de tweede helft kreeg Hogenhaug het steeds zwaarder, wist Kanute zijn achterstand constant te houden, maar was Matt Hanson niet meer te houden. Aan de finish hield Joe Skipper 3.48 minuten over op de Amerikaan. Na Hanson, Kanute, Hogenhaug en Aernouts volgde de eerste Duitser Ruben Zepuntke, de oud-profrenner. Adam Feigh, Kristian Hindkjaer, Matt McWilliams en een moegestreden Sam Long completeerden de top tien.

Sarah True wint in 8.42.38 uur

Het spannend duel bij de vrouwen tussen Skye Moench en Sarah True werd gewonnen door de tweede. Voor Sarah True stond de klok stil op 8.42.38 uur. Landgenote Skye Moench volgde op 4.50 minuten als tweede en de sterk lopende Danielle Lewis haalde brons in Arizona. Daarmee een clean sweep voor USA. Lauren Brandon was als vanouds de snelste zwemster, True lag toen tweede op 2.40 en Moench derde op dik 5 minuten. Na 85 kilometer fietsen werd Brandon bijgehaald door Moench en True, waarmee drie Amerikaanse vrouwen het kopgroepje vormden. Lang bleven ze niet samen, want Brandon moest er af.

Bij de tweede wissel kwam Skye Moench als eerste binnen met Sarah True in haar kielzog. Renee Kiley nam de derde plaats over van Lauren Brandon, maar wel al op 7.40 minuten. Brandon volgde op 8.38 en de Canadese Melanie McQuaid lag er vijfde op 11.27 met landgenote Jen Annett wisselde ze samen. Danielle Lewis lag er achtste op bijna 23 minuten.

Even lag Moench voorop, maar langzaam maar zeker nam True afstand van haar kompaan. McQuaid nam de derde plaats in op 15,5 minuut, Annett volgde en Brandon zakte enigszins weg. Het duo True en Moench was niet meer te achterhalen en liep op zeker voor goud en zilver. Interessant was nog de strijd om brons. Na 20 km. was dat Annett (op 17 minuten), na 34 km. plots Danielle Lewis (op 21 minuten) en dat bleef ze tot aan de finish. Ze was de eerste vrouw boven de negen uur: 9.03.18.

Voor Sarah True was het de tweede Ironman-zege na eerder in 2020 al de snelste op IM Lake Placid. Voor Joe Skipper was het zelfs al zijn zevende IM-winst plus nog twee Challenges. In chronologische volgorde: 2014 Weymouth Challenge; 2017 Almere Challenge EK; 2018 IM Bolton; 2019 IM Florida; 2020 IM Nieuw Zeeland; 2021 IM Chattanooga; 2021 IM Bolton; 2022 IM Wales; 2022 IM Arizona. En dit jaar natuurlijk ook die Sub 7 uur-race in Dresden: 2e in 6.47.36 uur.

Er was nog 1 Nederlander, die de Atlantische Oceaan overstak voor deze wedstrijd. Tilburger Wesley Boer was de zestiende master M40 in 10.39 uur. In totaal mocht Mike Reilly 1994 keer de magische woorden YOU ARE AN IRONMAN uitspreken. Het was een emotionele race voor The Voice of Ironman: zijn laatste race op het Amerikaanse vasteland als speaker.

ZONDAG 20 NOVEMBER: IRONMAN TEMPE, ARIZONA (USA)
M:
134.Wesley Boer 10.39.25 (16e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.