Magnus Ditlev pakt na Roth tweede grote zege: Ironman Cozumel; 41-jarige Gurutze Frades snelste vrouw in Mexico – WTJ 2682

ZONDAG – Twee wedstrijden, die min of meer samenvallen. Ergens in de middag (Nederlandse tijd) begonnen, in de avonduren komen de toppers binnen. Ironman Cozumel voorop. De immer snelle race staat wereldwijd bekend sinds Kristian Blummenfelt er vorig jaar zo hard ging dat de wereldbesttijd verbeterd werd tot 7.21.12 uur.

Zo hard ging het dit jaar op het Mexicaanse eiland niet. Maar de winnaar kwam wel weer uit Scandinavië. Magnus Ditlev was op de marathon na het wegvallen van runner-up Pieter Heemeryck wel iets zekerder van een tweede grote zege op een hele (na Challenge Roth) en een eerste Ironman-overwinning met good-old Andy Potts op 4,5 minuut als tweede man. Na 21 km. was het al 5,5 minuut, maar daarna kwam de Braziliaan Fernando Toldi opzetten. En in zijn kielzog volgde de Zwitser Jan van Berkel (nog een tijdje voor Nederland uitgekomen overigens).

Aanvalslust beloond

Toch zag Magnus Ditlev dit keer zijn aanvalslust bij het fietsen dit keer beloond met de eindoverwinning. Van Berkel volgde op 2.39 minuut als tweede, de Helveet wist negen minuten goed te maken op de bloedhete marathon. Fernando Toldi eindigde als derde op 3.19 minuten. De Alpenlanden hadden een goede dag met Fabian Dutli verrassend op een vierde plaats en Michael Weiss op vijf.

Beste Belg na het uitvallen van Pieter Heemeryck was Pamphiel Pareyn, snelste zwemmer van de dag. Met de stroming mee kwam Pamphiel tot 41.28 minuten met Igor Amorelli als tweede en Pieter Heemeryck maakte het Belgisch zwemsucces compleet als derde. Na 40 km. reed de Braziliaan Felipe Santos op kop en Heemeryck en Andy Potts niet ver bij hem vandaan. Daarna begon de opmars van Magnus Ditlev, die na 95 km. fietsen de leiding overnam en snel een minuut voorsprong nam op Heemeryck en Potts. Bij aanvang marathon lag Ditlev als 2 minuten voor op Heemeryck en 4,5 op Rudy von Berg. Pieter viel snel weg uit de top van het klassement jammer genoeg. Inmiddels heeft de Deen al 4,5 minuut op Potts en 6.20 op Von Berg. En daarna kwamen weliswaar Van Berkel en Toldi nog terug, maar te laat om de dolblije Deen nog te bedreigen.

Veertigers rules!

De Duitser Dominik Sowieja finishte als zevende op 9 minuten, Rudy van Berg had een spectaculaire inzinking in de laatste kilometers van de marathon en eindigde als achtste. Andy Potts (45 lentes!) en de Japanner Kaito Tohara maakten het tiental vol, zij het dan al wel op 17 resp. 23 minuten achterstand op Ditlev. Dat de tijden minder snel waren kwam ongetwijfeld door de extreem hoge temperaturen, die gaandeweg de dag optraden. Jan van Berkel was met een marathontijd van 2.50 nog de snelste loper, terwijl het vorig jaar vele malen harder ging in het toen regenachtige Cozumel.

 

Magistrale inhaalrace van Gurutze Frades, Spaanse furie

Potts is met zijn 45 still going strong, maar wat te denken van de Spaanse Gurutze Frades Larralde. Op haar 41e won ze vol overtuiging de Ironman Cozumel, vooral dankzij een ijzersterke marathon van 2.54 uur. (5 minuten sneller dan Ditlev bijvoorbeeld!). De Zweedse Lisa Norden domineerde de wedstrijd van begin af aan, maar na 30 kilometer kreeg ook zij het bijzonder zwaar. De benen wilden niet meer wat het hoofd wilde en dus ging de Spaanse haar soepeltjes voorbij. Dan te bedenken dat haar achterstand na het fietsen nog 22,5 minuut was en ze als vierde de loopschoenen aantrok.

Na het zwemmen waren de Italiaanse Margie Santimaria en Lisa Norden er vandoor. Veertig kilometer verder had Norden – zilver op de Spelen van Londen 2012 – Santimaria al 4.15 minuut achter zich gelaten. Svenja Thoes was toen in haar gezelschap. Halfkoers groeide de voorsprong uit tot 13 minuten, maar dan op de Duitse Anne Reischmann. Bij aanvang lopen had Norden meer dan een kwartier op Reischmann en 21 minuten op Thoes.

Op de marathon leek er dus geen vuiltje aan de lucht voor de Zweedse, maar dat veranderde dus plotsklaps na 30 km. Gurutze Frades was hittebestendig en denderde door naar een fraaie zege. Cozumel ligt haar goed, want vorig jaar werd ze hier al tweede. Lisa Norden hield nog wel stand op een tweede plaats op 5.48 minuten en de Australische Kylie Simpson mocht na een prima marathon het brons in ontvangst nemen. Anne Reischmann was op 16 minuten achterstand de nummer vier.

Voor Michiel de Wilde verliep de race minder voorspoedig. Hij kwam na 48.06 minuten uit het water, deed 4.26.18 uur over de 180 km. fietsen, daarmee was Michiel geklommen naar een mooie positie (14e) maar hij begon vervolgens voor slechts een enkele kilometer aan de erg warme marathon. Het laatste stukje fietsen ging tegen een veel lagere snelheid. Achteraf speelden toen de rugklachten op. Hij probeerde het nog even op het loopparcours, maar moest toch snel de pijp aan Maarten geven. Tussen de pro’s was hij de 23e man na het zwemmen en dus 14e terug van de fiets.

Een tweede Nederlander die de finish niet haalde was Rob Boer uit Weesp. Drie landgenoten kwamen onder de bloedhete Mexicaanse zon wel tot de finishlijn. De beste van het trio was Bosschenaar Tim Soetens, die 15e M45 werd en net in de top 100 stond. De Mexicaanse race trok dit jaar vijf Nederlanders en 1175 deelnemers in totaal.

ZONDAG 20 NOVEMBER: IRONMAN COZUMEL (MEX)
M:
99.Tim Soetens 10.42.38 (15e M45)
243.Daniel Ebeling 11.45.53 (41e M30)
282.Joost Hoogenbosch 11.58.32 (61e M40)
Michiel de Wilde DNF
Rob Boer DNF

Het was de derde sub-8 race voor Magnus Ditlev op drie starts: eerder dook hij ook op Challenge Roth (1e) en IM Lake Woodlands (2) onder die barrière. Voor Gurutze Frades was het haar tweede IM-zege na Vichy, Frankrijk in 2015. Ze moest er dus wel zeven jaar op wachten….

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.