Rijke geschiedenis run-bike-run Pijnacker aangevuld met zeges Wouter Dijkshoorn/Diede Diederiks; Updates Arizona/Cozumel – WTJ 2681

ZONDAG – Na drie jaar zonder was het vandaag de beurt aan de oudste run-bike-run van Nederland, die van Pijnacker. De 31e uitgave werd gewonnen door twee pure toppers: Wouter Dijkshoorn, die zich steeds meer is gaan toeleggen op offroad-races en Diede Diederiks, die alle vormen van combisport leuk blijft vinden.

Het blijft een bijzondere wedstrijd, de Viergang Duathlon al jaren in handen van de Ijsvereniging Pijnacker en Triathlon Vereniging Pijnacker (kortweg Trip). De eerste editie in 1990 werd gewonnen door Mik Borsten (dit jaar nog in de Holtense reünie-race actief) met Pim van den Bos (ook Holten reunited) en thuisfavoriet John Engele naast hem op het podium. Mooi hoe 32 jaar na dato zoon Rienk Engele eveneens derde wordt.

Enige race waar Lance ooit in NL aan mee deed

Het is ook de enige Nederlandse combiwedstrijd waar Lance Armstrong ooit aan mee deed. Dat gebeurde in de winter van 1992. Hij werd zevende, terwijl zijn toenmalige vriendinnetje Danielle Overgaag (thans echtgenote van Reinout Oerlemans) de duathlon won. John Engele zou zijn thuiswedstrijd, die hij nu mede organiseert, vijf keer winnen. Rob Barel vier keer. Maar zij kunnen niet in de schaduw staan van Riikka Vreeswijk-Kelja, die maar liefst 11 keer de snelste in het vrouwenveld was. Alieke Hoogenboom-Griffioen overigens ook zes keer. Zij was – samen met Rody Kroon – de laatste winnaar in 2019. Beiden ontbraken vandaag op dit eerste echt koude weekend op het appel. Voor de ijsclub waren de weersomstandigheden wel ideaal uiteraard, zij kijken al jaren uit naar een echte winter.

Groot startveld als vanouds in Pijnacker

De organisatie was er als vanouds vanochtend helemaal klaar voor om de 185 duatleten en 52 duo’s te ontvangen. Bij het 25-jarig jubileum hadden ze het NK nog in huis, daarna is een vernieuwde organisatie vrolijk verder gegaan.

Wouter Dijkshoorn deed voor het eerst in vijf jaar weer mee in Pijnacker. De Amsterdammer maakte zijn favorietenrol waar. Waar in de combisport van de mountainbike gebruik gemaakt wordt, is Wouter in Nederland haast niet te kloppen. Vorige week in Almere, nu in de klassieker van Pijnacker. De eerste 5 km. legde hij samen met Jisk Hoogervorst af, 15 seconden later waren ook Ferdinand Oldeman en Rienk Engele bij de fiets.

Hoogervorst viel bij het fietsen terug, vooraan kwam het trio Dijkshoorn-Oldeman-Engele bij elkaar. Waar normaal de verschillen tijdens het fietsen al flink oplopen, lag het drietal niet ver uit elkaar alvorens de 2,5 km. begon. Daarin was Wouter dus de betere van het drietal. 25 seconden later pakte Ferdinand zijn beste klassering ooit in Pijnacker (min of meer thuiswedstrijd), bovendien snelste master, en Rienk Engele was dus de toch wel verrassende nummer drie.

Daarachter kwam Joost Christiaans en Jiks Hoogervorst herstelde zich goed en finishte als vijfde. ‘Wintertriatleet’ Fokke Stoel eindigde als zesde, waarna Diede Diederiks al als zevende totaal en uiteraard winnares bij de vrouwen binnen liep op het terrein bij de Tinteltent van de ijsclub.

Diede superieur

Dat Diede in dit startveld ver zou komen tussen de mannen was geen verrassing. Zij heeft dit seizoen vaak genoeg bewezen hoe snel ze is op zowel de weg als in het veld. Wouter Been (snelste recreant), Michel van Schie, Thomas Bisschop en Diede Wit maakten de mannen top tien compleet. Michael Krijnen was snelste M50 op een 17e plaats, zoals echtgenote Dagmar even later snelste F40 ging worden.

Laura Gorter is gelukkig ook weer regelmatig van de partij. Ze moest wel acht minuten toestaan op Diede, maar haar 1.31 was nog altijd goed voor zilver. De Leersumse bleef Inez van Hulsen uit Leidschendam een minuutje de baas. Vierde was Nancy Been-van der Burg uit Gouda en Amsterdamse Sterre Witteveen maakte de top vijf vol.

Bij de duo’s won het Team Jacobse bestaande uit Lucas Bisschop en Thijs Jacobs. John Spruit en Krista Bruns werden tweede, tevens eerste mix-team. Beste vrouwenduo Alessia Braams en Celine Hoogendijk.

Ironmans Arizona en Cozumel in volle gang

Intussen zijn de twee Ironmans in Noord- en Midden Amerika in volle gang. In de IM Tempe, Arizona gaan Joe Skipper en Kristian Hogenhaug aan de leiding met Ben Kanute op 4,5 minuut en Sam Long op 7,5 minuut. Na het zwemmen was Andrew Horsfall-Turner op driekwart minuut volgde Ben Kanute. Hogenhaug lag toen vierde en Skipper negende op ruim 3 minuten. Bij de vrouwen ook een spannend duel tussen Skye Moench en Sarah True. met Lauren Brandon op 2.45 minuut. Brandon was als vanouds de snelste zwemster, True lag toen tweede op 2.40 en Moench derde op dik 5 minuten. Dat alles is in inmiddels dus rechtgetrokken door Skye en Sarah. Wel is het nog altijd 1-2-3 USA bij de vrouwen.

Cozumel gaat ook lekker. Met de stroming mee kwamen de triatleten vlot uit het water, zoals altijd daar. Het was Pamphiel Pareyn, de Belg die in 41.28 minuten klaar was met Igor Amorelli als tweede en Pieter Heemeryck maakte het Belgisch zwemsucces compleet als derde. Na 40 km. reed de Braziliaan Felipe Santos op kop en Heemeryck en Andy Potts niet ver bij hem vandaan. Daarna begon de opmars van Magnus Ditlev, die na 95 km. fietsen de leiding overnam en snel een minuut voorsprong nam op Heemeryck en Potts. Bij aanvang marathon lag Ditlev als 2 minuten voor op Heemeryck en 4,5 op Rudy von Berg. Pieter viel snel weg uit de top van het klassement jammer genoeg. Inmiddels heeft de Deen al 4,5 minuut op Potts en 6.20 op Von Berg. Het ziet er dus goed uit voor Magnus.

Een dubbele Scandinavische victorie ligt in het verschiet, want de voorsprong van Lisa Norden op de concurrentie is gigantisch. Na 14 km. is het al 14.25 minuten op Anne Reischmann. en nog meer op Gurutze Frades.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.