GOUD VOOR JETZE PLAT OP PARALYMPICS TOKYO; TITELPROLONGATIE VOOR NEDERLANDSE TOPATLEET! Geert vierde, Margret zevende – WTJ 1986

ZONDAG – Hij kwam als vijfde uit het water in Tokyo, Jetze Plat. Zijn achterstand was 57 seconden op de Australische topzwemmer Nic Beveridge. Koud was Jetze via zijn rolstoel naar zijn supersonische handbike gestuurd of hij had de eerste tegenstanders al te pakken. De Japanner Jumpei Kumara stond als het ware stil toen Jetze hem voorbij zoefde. De volgende man die er aan ging was Beveridgde zelf. En toen was alleen de Italiaan Giovanni Achenza nog over.

Maar niet voor lang. Weergaloos sterk denderde de Nederlandse titelverdediger ook richting de Italiaan en al ver voor halfkoers was Achenza eraan voor de moeite. Jetze aarzelde niet, nam meteen afstand en zijn voorsprong zou uitgroeien tot 2.07 op Achenza. Die gaf hij uiteraard niet meer uit handen in zijn wheelchair. In een schitterende stijl nam hij de klimmetjes en soleerde zo naar zijn tweede Olympische titel. Rio en Tokyo, ze zijn beiden veroverd door de geweldenaar die Jetze Plat heet.

Helaas geen dubbel Oranje-succes zoals in Rio, want Geert Schipper viel dit keer net buiten de prijzen als vierde. Het zilver ging naar de Oostenrijker Florian Brungraber, het brons naar de Italiaan Giovanni Achenza. Geert kwam op 5 minuten en 10 seconden als vierde binnen.

 

Spanning tot op het laatst bij de vrouwen PTWC want daar kwam het op een eindsprint aan. Kendall Gretsch, de Amerikaanse was een fractie eerder door het finishlint dan de Australische Lauren Parker. Brons ging naar Eva Maria Moral Pedrero. Op een zevende plaats op iets meer dan 10 minuten van de winnares kwam Margret IJdema binnen. Margret kampte dit voorjaar nog met corona, maar dat wilde ze beslist niet als excuus opvoeren. Zij debuteerde op de Spelen.

 

In de PTS4 werd de nieuwe Olympisch kampioen de Fransman Alexis Hanquinquant. Zilver ging naar de Japanner Hideki Uda, brons naar Alejandro Sanchez Palomero uit Spanje. In de PTVI (visuele beperking) ging het goud naar de Amerikaan Brad Snyder, het zilver naar de Spanjaard Hector Catala Laparra en het brons naar Satoru Yoneoka uit Japan.

De PTS2 voor vrouwen was een dubbel Amerikaans succes: goud voor Allysa Seely en zilver voor Hailey Danz. Italiaans brons was er voor Veronika Yoko Plebani. Spanje veroverde goud bij de PTVI voor vrouwen middels Suanna Rodriguez. Zilver ging naar Anna Barbaro uit Italie en brons naar Anuock Curziliat.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.