Jetze Plat en Margret IJdema winnen World Cup Besancon; Victor Goené 13e in Kitzbuhel, zege Alex Yee

ZATERDAG – Twee dagen Europe Triathlon Cup Kitzbuhel leverde Victor Goené een dertiende plaats op. Hij haalde de finale en met een 13e plaats op 35 seconden van winnaar Alex Yee bewees de Veenendaler zijn waarde in een internationaal topveld. Andere Nederlanders drongen niet door tot de finales.

Alex Yee ’traint’ zich in een aantal wedstrijden naar de Olympische Spelen toe. De Brit – in Tokyo nog tweede – is topfavoriet voor het goud in Parijs. Dat bewees hij vandaag opnieuw in Oostenrijk. Op de ultrakorte race (500 zwemmen/11 fietsen en 3 lopen) was hij klaar in 31.55 uur. Daarmee was hij de Italiaan Euan de Nigro elf seconden te vlug af. Brayden Mercer, de Australier, verraste met een derde plaats op 20 seconden van Alex Yee.

In Besancon testte Jetze Plat zijn vorm richting Paralympics. Veel triathlon staan er niet op zijn programma, maar als de topatleet uit Vrouwenakker er eentje doet, dan is de concurrentie vaak gezien. Nu ontbrak ook zijn trainingsmaat en rivaal Geert Schipper. Jetze was klaar in 58.54 minuten en daarmee 3.14 minuten sneller dan de Oostenrijker Florian Brungraber.

Een mooie opsteker voor Margret Ijdema, die net als Jetze de PTWC-klasse op haar naam schreef in de Franse paratriathlon-klassieker. De Spelen zitten er wellicht niet in voor Marget dit jaar, maar wie weet: met deze winst kan het tij keren. Sanne Koopman haalde in de PTS3-klasse een fraaie zilveren plak. Het veld bij Sanne was groter dan in voorgaande races: vijf atletes. Brons was er dan voor Ingrid de Oude in de PTS4-klasse, waarmee dus alle Nederlanders in de prijzen vielen: 2 x goud, 1 x zilver en 1 x brons.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.