WK Ironman naar Nice? Dat is alsof je de Tour de France in zijn geheel in Australië laat verrijden!

WOENSDAG – Terwijl Ironman zelf zwijgt in alle talen is het ‘Challenge-kamp’ al op de hoogte: het WK Ironman voor mannen (pro’s en agegroupers) verlaat volgend jaar al Kona, Hawaii. Zij mogen hun wereldtitelstrijd op 10 september in Nice uitvechten. Dat is de Europese klassieker, echter nooit het Europees kampioenschap want dat is sinds jaar en dag in Frankfurt. Al wordt ook daar tegenwoordig een splitsing tussen EK mannen en EK vrouwen gemaakt.

Het tweede weekend van september wordt dus een interessante. Eentje waarin Ironman en Challenge opnieuw lijnrecht tegenover elkaar staan, alle goede bedoelingen in Duitsland (Roth/Frankfurt) ten spijt. Want 10 september is ook het weekend van het EK Challenge in Almere. Zo wordt het natuurlijk nooit wat om Europa’s beste triatleten te laten strijden om de Europese titel. Er zijn er altijd, die de kwalificatie Hawaii niet halen, maar voor de uitstraling van de sport is het natuurlijk waardeloos. En dat beetje publiciteit wat de mainstream media er nog aan geeft, raakt door al dat geschuif met data en evenementen ook verloren.

Tour

Als Ironman daadwerkelijk voor deze nieuwe formule kiest, dan is elke traditie in de 45 jaar bestaan van de sport verloren. Dan is het alsof je de Tour de France in zijn geheel in Australie laat verrijden, dat je Wimbledon in Zuid-Afrika uitspeelt of de Super Bowl in de Haarlemse honkbalweek gaat houden. Overigens wijkt ook de Tour eenmalig uit naar finishplaats Nice. In 2024 om precies te zijn. Maar dat heeft een duidelijke reden: de Olympische Spelen zijn 100 jaar na dato terug in de Franse hoofdstad.

We kennen de problematiek. Steeds meer triatleten willen en kunnen naar Hawaii. Jaarlijks proberen 38.000 triatleten over de hele wereld zich te plaatsen voor – dit jaar althans – zo’n 5000 startbewijzen. Dat moest al over twee dagen uitgesmeerd worden, want anders was het ‘stapelen’ van atleten geworden. Die vaste zaterdag pruimen de inwoners van Big Island nog wel, de doordeweekse donderdag moet er vooral gewerkt worden en dan moet het in het verkeer niet al te veel tegenzitten. Burgemeester Mitch Roth (prachtige naam trouwens) van Kona was er zelf ook niet van gecharmeerd, stond ook te toeteren op donderdag tot hij er door mocht. Maar goed, Ironman CEO Andrew Messick zei dat het allemaal wel goed zou komen. Hij stopte nog wat extra dollars in de gemeentekas in de verwachting dat zijn evenement in 2023 wederom twee dagen het parcours mocht gebruiken.

Shock

Als dat niet het geval is, als daar de gemeenteraad voor is gaan liggen bijvoorbeeld. Tja, waar moet Messick dan met zijn duizenden triatleten heen? St. George was al uitgeprobeerd dit jaar, dus de shock van een WK niet op Hawaii-grond had menigeen al ervaren. Maar een definitieve format met het ene jaar de mannen, het andere jaar de vrouwen naar Kona? Die hadden we nog niet vernomen.

Op de eerste berichten, die gisteren verschenen wordt gevloekt en getierd. Het is stijlloos dat Ironman deze ‘move’ maakt en dat is dan nog de mildste reactie. Maar we weten dat ze bij het ‘bedrijf Ironman’ een dikke huid hebben. Uiteindelijk zijn die letters IM toch zo magisch dat elke atleet gedwee doet, wat de firma uitschrijft. De ultieme ervaring van het meedoen aan het World Championship Ironman weegt niet op tegen alle grillen van deze organisatie, die – net als elk ander bedrijf – aan het eind van het jaar vooral naar de omzetcijfers kijkt en niet het aantal complimentjes telt op Facebook.

Dus beste atleet: volg je hart, niet je portemonnee. De inschrijving voor Oud Gastel (6 tientjes max.) gaat op 1 januari open. 😉

Wim

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.