Davide Rebellin: Een leven op de fiets, net met wielerpensioen en dan laat hij het leven….op de fiets; RIP André Poot – WTJ 2698

WOENSDAG – Letterlijk in het harnas gestorven. Zo kun je de tragische dood van de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin wel omschrijven. Hij werd vanochtend in het stadje Montebello Vicentino in de buurt van Vicenza van de weg gereden door een vrachtwagen, die daarna doorreed. Rebellin was op slag dood. 51 jaren jong.

Hij gold als de profwielrenner met het langste dienstverband. Al sinds de jaren negentig maakte hij deel uit van het profpeloton. In zijn topjaren was hij vooral in de klassiekers ijzerstek. Hij won drie keer de Waalse Pijl en ook de Clásica San Sebastián, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik schreef hij op zijn naam. Maar ook korte rittenkoersen zoals Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice sloot hij winnend af. Op de Spelen van Beijing greep hij zilver, maar hij moest zij plak inleveren vanwege dopinggebruik.

Paterke

Na zijn schorsing keerde het ‘Paterke van Bonifacio’ weer terug in het profpeloton om in totaal maar liefst 31 jaar zijn brood te verdienen met hardfietsen. Er kwamen geen grote successen meer bij, Davide reed grotendeels voor landelijke ploegen in Italiaanse koersen. Daarin haalde hij nog wel respectabele resultaten. Op 16 oktober reed Rebellin zijn laatste professionele wedstrijd in de Veneto Classic.

Afgelopen zondag was Rebellin nog in Monaco om deel te nemen aan het BEKING-criterium, waar diverse (oud-)wielrenners aan de start stonden. Vanwege zijn indrukwekkende loopbaan werd hij daar op het afsluitende gala gehuldigd. En nog had hij volop plannen om voortaan gravel-races te gaan rijden.

Het dodelijke ongeval gebeurde even voor het middaguur. Een vrachtwagen zou een kruising opgereden zijn en daarbij de renner aangereden. De chauffeur is na het ongeval doorgereden. De politie onderzoekt nog of de chauffeur doorhad dat er een aanrijding had plaatsgevonden, en is nog op zoek naar de bestuurder.

Op social media herdenken zijn laatste ploeggenoten hem als volgt: „Beste Davide, blijf trappen, met dezelfde glimlach, hetzelfde enthousiasme en dezelfde passie als altijd. Dit is niet hoe we ons de toekomst samen hadden voorgesteld. Op dit moment doet het veel pijn om afscheid te moeten nemen van een kampioen en een referentiepunt voor ons allemaal.”

En Leo van Vliet, race-directeur Amstel Gold Race, schrijft:

Wat een ongelofelijk bericht vandaag.
Zondagavond heb ik in Monaco Amstel Gold Race 2004 winnaar Davide Rebellin nog gespoken. Na wat nu de laatste race blijkt te zijn in zijn leven. Een criterium voor het goede doel in de straten van Monaco. Na 30 jaar professioneel wielrenner, vertelde Davide dat hij nog steeds alleen maar wilde fietsen en gravel races ging rijden. In 2004 was hij met zijn vrouw ook onze gast in de Amstel Curacao Race waar hij 2e werd. Een super rustige sportman met een machtige pedaaltred en geweldige erelijst. Deze morgen is hij op 51 jarige leeftijd overleden na een noodlotig ongeval op de…….racefiets.
Facebook Davide Rebellin

Triatleet van TV Rijnmond plots overleden

Minder bekend, maar niet in de triathlons van een aantal jaren terug in Zuid-West Nederland, regio Rijnmond. André Poot, sportman uit Vlaardingen en lid van TV Rijnmond, overleed dinsdagavond plotsklaps tijdens een fietstraining op de Tacx in zijn eigen woning. Andre was met name op de sprint-afstanden altijd als een van de snelsten klaar met zwemmen en fietsen. Het forse, maar oersterke postuur van Andre maakte dat het hardlopen minder snel ging, maar nog vaak genoeg stond hij in de top tien van een sprint-uitslag. Rust zacht, zeggen we tegen Davide en André. Families en nabestaanden: heel veel sterkte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.