Teamcompetitie-wedstrijden en NK’s zijn voor 2023 verdeeld; Welke teams zijn gepromoveerd of gedegradeerd; Triathlonklassieker Veenendaal trekt zich terug van de NTB – WTJ 2700

DONDERDAG – Door alle gedoe rondom Hawaii/Nice zou je bijna vergeten dat we volgend jaar ook nog een nationale kalender met wedstrijden hebben. Want laten we wel wezen: de Hawaii droom (of nu nachtmerrie) is slechts voor een heel klein percentage Nederlandse triatleten weggelegd.

Daarom nu iets meer over de Nederlandse kalender. Dat doen we aan de hand van het kaartje, waarop de wedstrijden uit de Teamcompetitie te zien zijn. Normaliter presenteren de organisatoren van de Teamcompetitie de nieuwe wedstrijdkalender altijd tijdens het najaarscongres van de NTB. Dat is nu naar het voorjaar verplaatst om de nieuwe algemeen directeur Thorwald Veneberg de kans te geven zich in te werken.

Het zal vast weer een hele puzzel geweest zijn om alle divisies een plekje te geven. Niet elke organisatie staat klaar om de teamcompetitie toe te laten of heeft er eenvoudigweg de capaciteit/ruimte niet voor, Maar de kalender is rond. De belangrijkste wedstrijden in de Eredivisie zijn volgend jaar op de UT Enschede, in Weert, Rotterdam, Klazienaveen en Roermond.

Weert toch terug

Weert keert, vier jaar na het EK, toch terug op de kalender. Dit jaar om allerlei redenen kort van tevoren afgeblazen, maar nu toch weer voor een hoogstaande wedstrijd. De Limburgers nemen de organisatie van het NK sprint op zich. Ook Holten en Stiens omarmen de Teamcompetitie weer voor respectievelijk 1e en 4e divisie. En er komen nieuwe organisaties bij: Hellevoetsluis, Waalwijk en Wijchen hebben nog niet veel wedstrijden kunnen organiseren (deels door Covid), maar sluiten hun evenementen nu wel aan bij de Teamcompetitie. De vertrouwde organisaties in Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Enschede UTT en Rutbeek, Groningen, Klazienaveen, Leiderdorp,  Oss, Roermond, Rotterdam, Stein, Utrecht en Zeewolde zijn opnieuw van de partij.

Vier wedstrijden die dit jaar nog op de TC-lijst stonden, zien we niet terug op de kalender: Alphen aan den Rijn, Arnhem, Eijsden en….Nijmegen. Die laatste wedstrijd moest de finale worden van het seizoen tevens NK sprint maar eindigde in een debacle. De wedstrijd zal in zijn geheel niet terugkeren in het rijtje van de Tri Hard Series.

Veenendaal wordt ‘vrije wedstrijd’

Verder keert een echte triathlonklassieker de NTB de rug toe: de organisatie in Veenendaal heeft besloten als vrije wedstrijd verder te gaan. Het rijtje niet-NTB wedstrijden wordt wel gestaag groter. Of dat een goede ontwikkeling is, laten we hier even in het midden. Eerder besloten al de evenementen in Brouwersdam, de DTC-series (Haarlemmermeer, Zandvoort, Amsterdam Bosbaan), Spijkenisse, Eibergen, Terheijden en alle Zuid-West Nederlandse zwemlopen los van de bond verder te gaan. Verder zijn veel Friese wedstrijden niet bij de bond aangesloten. Ook de drie heles Frysman, Gelreman en Holland Extreme Amersfoort staan op eigen benen. Vroeger noemden we dat wilde wedstrijden, tegenwoordig spreken ze van ‘vrije wedstrijden’.

Op het vertrek van de pure klassieker Veenendaal – toch een wedstrijd met jaarlijks zo’n 1500 deelnemers en in het verleden vaak NK/SPC/Eredivisie – komen we binnenkort terug. Het positieve nieuws in dit bericht zit hem dus in de samenstelling van de Teamcompetitie-kalender en het toekennen van het NK sprint aan Weert, het NK OD aan Rotterdam en ook het NK Lange afstand aan Almere. Dat laatste in combinatie met opnieuw het EK. Andere klassiekers als Ironman 70.3 Hoorn, Ironman 70.3 Maastricht, XTerra Ameland, Nieuwkoop (geen NK), Woerden, Weesp en Oud Gastel blijven wel op de internationale c.q. NTB-kalender staan.

De meeste internationale toppers zullen te zien zijn in Holten in het eerste juliweekend als de European Premium Cup er neerstrijkt. Verder natuurlijk op het EK lange afstand in Almere, vermits het evenement niet te veel concurrentie ondervindt van dat nieuwe WK Ironman in waarschijnlijk Nice waarvan als datum eveneens 10 september genoemd wordt. Flinke internationale bezetting is te verwachten bij de beide IM’s 70.3 al mogen we hopen dat ook daar in de toekomst ooit de pro’s welkom zijn. XTerra Ameland had dit jaar iets minder buitenlandse deelname, afwachten hoe dat volgend jaar uitpakt.

Degradatie/promotie uit alle divisies

Tot slot nog een overzichtje van promotie/degradatie uit de Divisies. Opmerkelijk: uit de Eredivisie degradeert niemand. Verklaarbaar door het vertrek van TriCan Visma, TC Twente en Oceanus. Vanuit de 1e Divisie komt het mannenteam van ASU’11 en het vrouwenteam van VZC naar de Eredivisie.

Uit de 1e Divisie degraderen De Boks en Triade bij de mannen en Aquapoldro en TTvW Hof van Twente bij de vrouwen. De 1e Divisie krijgt versterking van VZC 2, RZC, ZVL-1986 en TV Dordrecht 2 bij de mannen en AV Triathlon, Triade TC Maastricht 2 en ZVL-1886 bij de vrouwen.

Uit de 2e Divisie Noord degraderen AZVD bij de mannen en Triteam Holten bij de vrouwen. Uit de 2e Divisie Zuid gaat alleen Squadra Veloce een niveau lager sporten.

Veel promovendi uit de 3e Divisie Noord: AV Heerenveen, ASU’11 2, TC Twente 3 en VZC 3 gaan allen naar de 2e Divisie. Dat geldt bij de vrouwenteams voor AV Heerenveen, VZC 2, Team Oude Veer/DTC en AV Triathlon 2. Liefst zeven teams verlaten de 3e Divisie zuid om als 2e-divisonist te strijden voor de punten. Het gaat om Westland Triathlon Vereniging, RDG, ZVL-1886 2 en TC Alphen ad Rijn bij de mannen en TV Arnhem 2, ZVL-1886 2 en TC Alphen ad Rijn bij de vrouwen. Voor Trip Pijnacker was de 3e Divisie dit jaar net even te lastig, zij mogen het volgend jaar in de 4e Divisie gaan proberen.

Tenslotte de promovendi uit de onderste divisie. De 4e Divisie noord neemt afscheid van Argo 3, ASU’11 3, Hof van Twente 2 en AV Triathlon. Zij zetten de weg omhoog in naar de 3e Divisie Noord. In de zuidelijke vierde divisie is de opwaartse mars nog groter met vijf ploegen (4e divisie is enkel mannelijk): Team CycleTrend, TV Dordrecht 3, Ferro Mosae 2, TV Krimpenerwaard en ZVL-1886 3.

Tot zover de eerste bespiegelingen van de Nederlandse kalender, al dan niet NTB-gebonden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.