Tri-tv avond: Avondetappe met Tom en Nienke; Andere Tijden Sport: Gregor Stam – WTJ 2982

ZONDAG – Aan het einde van een enerverend triathlonweekend zoekt de liefhebber vergeefs op bij Studio Sport naar beelden van het WK sprint of de Ironman Vitoria-Gasteiz. En toch wacht ons nog een bijzonder avondje triathlon op de nationale televisie.

Eerst is er om 21.20 uur de Avondetappe met Dionne de Graaf. Uiteraard wordt terug geblikt op die prachtzege van Wout Poels vandaag in de zware Alpenrit. Dat gebeurt met Tom Dumoulin, die ter plaatse bij de Mont Blanc nog is gaan hardlopen en ook met marathonloopster Nienke Brinkman. Het zou ons niet verbazen als dan het woord ’triathlon’ valt.

Direct erna wederom Dionne de Graaf, maar dan als aankondiging van Andere Tijden Sport. Een speciale, want zoals we in juni (WTJ 2889) al aankondigden is deze aflevering gewijd aan Gregor Stam, ‘Godfather van de vaderlandse triathlon’.

Hieronder de synopsis van deze aflevering Andere Tijden Sport:

Het hartverscheurende levensverhaal van Gregor Stam in Andere Tijden Sport

NPO 1 ·STRAKS ·22:10 – 22:50

Gregor Stam won in 1981 als eerste Nederlander een triatlon. Daarna pakte hij in 1985 de Europese titel. Stam was een trainingsbeest en pas in 2009 vertelde hij hoe dat kwam: zijn jeugdjaren waren een hel. In Andere Tijden Sport hoor je het complete verhaal. 

Deze vijfde aflevering uit de zomerreeks van Andere Tijden Sport verhaalt over een triatlonheld.

Gregor Stam

Gregor Stam, die in 1981 als eerste Nederlander een triatlon won en in 1985 Europees kampioen werd, was een echt trainingsbeest. In 2009 onthulde hij een geheim waar hij al heel lang mee rondliep. Als kind woonde hij bij zijn moeder, die hem regelmatig mishandelde. Om die reden ging hij op zijn zestiende bij zijn vader en diens vriend wonen, maar ook daar belandde hij in een onveilige omgeving.

Traumatische gebeurtenissen

Jarenlang werd hij seksueel misbruikt door de vriend van zijn vader. Al deze dramatische gebeurtenissen zorgden ervoor dat Stam als een bezetene trainde en daardoor enorm goed werd in zijn sport. Weinig mensen wisten indertijd waar die gedrevenheid vandaan kwam.

 

Kijken dus!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.