Sarah Crowley en Max Neuman winnen Ironman Australia; pure Hollandse strijd om zilver tussen Els Visser en Lotte Wilms – WTJ 2706

ZONDAG – Vorige week het zeldzame feit van drie Nederlandse mannen in de top tien van een Ironman, vannacht al even bijzonder: twee Nederlandse vrouwen op het podium van de volgende Ironman. In Busselton leverden Els Visser en Lotte Wilms een prachtige titanenstrijd om het zilver. De race werd gewonnen door Sarah Crowley, tweevoudig nummer drie van Hawaii. Els Visser wist uiteindelijk op de marathon net even harder dan Lotte Wilms, die echter wel een droomdebuut maakte op de Ironman. Bij de mannen won Max Neumann de race. Hij bleef exact 1 seconde boven het parcoursrecord van Alistair Brownlee uit 2019.

Voor Els Visser was het ook een ‘eind goed-al goed’, want nadat ze het EK in Almere moest laten schieten omdat ze ziek was, liet ze ook Hawaii nog even voor wat het was. Met haar tweede plaats op deze Ironman Western Australia is de Nederlandse nu al verzekerd van een slot voor Hawaii. Dat is dan mogelijk nog niet het geval voor Lotte Wilms, maar een volgende kans zal vast niet lang op zich laten wachten.

Lotte schakelt snel van kort naar lang

Het is frappant hoe gemakkelijk Lotte is overgestapt van het korte werk, waar ze ‘Tokyo-waardig’ werd bevonden in 2021 nu op de halves en hele uitblinkt. Dat bleek uiteraard al bij het zwemmen, waarop zij vooraan uit het water kwam. De 3,8 km. gingen in 51.48 minuten. Daar had de concurrentie niet van terug uiteraard. Radka Kahlefeldt-Vodickova en Sarah Crowley leverden 3 minuten in en Els Visser zwom heus niet slecht, maar moest ergens in het verdere verloop van de race toch 7,5 minuut goedmaken.

Voor Lotte begon een lange solo op de 180 km. fietsen. Maar ze was sterk, sterker misschien wel dan in de halves die ze deed. Crowley had halverwege nog maar 2 minuutjes goed gemaakt en Els Visser verloor alleen maar tijd. Net als Radka, de vrouw van Brad Kahlefeldt. Zij kwam daar op zeven minuten door. Els kreeg gezelschap van Penny Slater en had ze daar zelfs elf minuten aan de koersbroek.

Els in tweede helft in haar ritme

Met haar eerste marathon in het achterhoofd, schakelde Lotte toch een tandje terug zodat Sarah Crowley dichterbij kon komen. Met een karrevracht aan ervaring op deze afstanden trok de Australische snel door en had ze in de tweede wissel 3,5 minuut voorsprong op Lotte Wilms, sinds jaar en dag Down Under wonend. Els Visser had haar ritme in de tweede fietshelft weer iets meer gevonden, ze reed weg bij Slater, haalde Kahlefeldt bij en mocht als derde aan de marathon beginnen. Haar achterstand op Crowley: ruim 9 minuten, haar achterstand op Wilms 5,5 minuut.

Podiumplaatsen

Het drietal zou gaan strijden om de podiumplaatsen. De rest was gezien. Crowley hield er meteen een straf tempo op na en verzwakte geen moment meer. Een zege volgde in een wederom snelle tijd: 8.46.10 uur. De spanning zat hem in het Hollands duel. Lotte liet zich echter niet zo maar vangen door Els, die er overigens ook geen kat-en-muisspel van maakte. Een pure strijd om het zilver, dat lieten de twee Nederlandse toppers op de lange afstand zien. Op het 20 kilometer punt kwam het duo samen. Ook toen was het niet ‘erop-en-erover’ voor Els. Ze liepen een kilometer of vijf samen en toen ging zelfs Lotte er weer vandoor.

Groter dan 20 seconden werd haar voorsprong niet. Langzaam sloop Els dus weer dichterbij en met nog amper vier kilometer te gaan waren de twee Nederlandse deelneemsters weer verenigd. Dat moment was er te veel aan voor Lotte, die nog een paar zware laatste kilometers aflegde. Voor Els kwam het zilver steeds meer in zicht, uiteindelijk zou ze aan de finish nog twee minuten uitlopen op Lotte. Maar ook voor de twee Nederlandse vrouwen rolden er schitterende eindtijden uit: 8.50.48 uur en 8.52.52 uur. Voor Els een sensationeel persoonlijk record, liefst 17 minuten sneller dan in Roth 2019 en dus voor het eerst onder de negen uur. Lotte slaagt daar bij haar eerste poging meteen al in. Samen met Sarissa de Vries vormt dit trio de huidige top op de lange afstand.

Els deed over het zwemmen 59.16, het fietsen ging in 4.44.46 en de marathon in 3.01.49 uur. Lotte was met zwemmen klaar na 51.47, fietsen ging in 4.45.55 en het lopen in 3.08.30 uur. Achter deze vrouwen kwam Kylie Simpson toch nog sterk opzetten naar een vierde plaats in 8.56.28. Radka Kahlefeldt was als vijfde de eerste boven de negen uur.

De eerste drie mannen gingen onder de acht uur. Met Max Neumann als sterk winnaar in 7.45.21 uur, Steven McKenna op een tweede plaats in 7.50.48 en Matt Burton op drie in 7.56.08 uur. Was het bij de vrouwen nog enigszins internationaal, de mannen top tien bestond uit louter Australiërs. Mitch Kibby was in 8.01 de verrassende nummer vier, daarna volgden Fraser Walsh en Jack Sosinski.

Al na het zwemmen op het meest fameuze zwemparcours ter wereld met de beroemde pier en de huisjes waren Neumann en McKenna duidelijk afgescheiden van de rest: 48.12 en 48.14 minuten. Kibby volgde als derde maar wel al op 2.43 minuten. Snelste fietser was Matt Burton (4.05.43), die zich daarmee tussen Neumann en McKenna nestelde bij aanvang van de marathon. Op die marathon ging Neumann razendsnel: 2.41.53 uur. McKenna ging met 2.43 ook Burton (2.51) weer voorbij. De top vijf had allen sub-3 uur tijden op de marathon.

Er deden geen Nederlandse mannen mee. Wel vier vrouwen, waarvan twee dus een hele prominente rol vervulden.

ZONDAG 4 DECEMBER: IRONMAN BUSSELTON (AUS)
V:
2.Els Visser 8.50.48
3.Lotte Wilms 8.52.52
92.Mirjam Westerveld 12.06.10 (13e F40)
Helena Fooij DNF

Hieronder de glorieuze finish van Els en Lotte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.