Weer veel triatleten bij NK langlaufen ein Ramsau: zilver voor Ian Pennekamp, brons voor Niek Heldoorn – WTJ 2732

WOENSDAG – Wintersporters mopperen over te weinig sneeuw. Of beter gezegd: de ski-oorden mopperen erover. De Alpenlanden moeten het immers van deze drie maanden hebben. De sneeuwval is op sommige plaatsen echter matig tot slecht. Natuurlijk is dat koren op de molen van de klimaatactivisten. Maar je kunt het ook best treffen hoor, heus niet elke piste ligt er groen bij. De afgelopen dagen is er gelukkig weer verse sneeuw gevallen.

Vandaag is in het Oostenrijkse Ramsau am Dachtstein ook het Nederlands kampioenschap langlaufen weer begonnen. Het eerste onderdeel was de 7,5 kilometer vrije stijl. Zoals de laatste jaren vaker zijn ook nu weer een aantal triatleten van de partij. Net als in de rest van de Alpen hebben ze ook in Ramsau te maken met moeilijke omstandigheden. Ook hier is het warm geweest en is er de afgelopen weken geen sneeuw bij gevallen. Het was dan ook een flinke uitdaging om een aantal loipes neer te leggen, maar het is gelukt. Vanuit het langlaufstadion in Ramsau valt een mooie ronde te maken. De eerste dag was het nog prachtig weer, inmiddels is het begonnen met sneeuwen en staat er ook voor de komende dagen sneeuwval in de voorspellingen. De langlaufers wacht een uitdagende week.

De nationale titels kwamen terecht bij twee specialisten Rick Hoenderop in 18.16 minuten en Anna van der Rhee in 22.29 minuten. Maar direct na Rick kwamen de eerste triatleten al over de finish geschoven. Ian Pennekamp werd tweede in 19.24, Niek Heldoorn derde in 19.53 minuten. Machiel Ittmann was de nummer vijf, maar wel winnaar M50. Robert Beute zevende totaal en snelste M40. Direct achter Robert volgde zoon Niek Beute, snelste junior van dit NK en wel in 23.05. Daarna volgde langlauf-pionier Sydney Teeling, kampioen M60, die in het verre verleden ook altijd mee deed aan de wintertriathlons in Inzell en Weissensee. Frans van Heteren kwam als elfde binnen, tweede M50. Stephan van Eijk twaalfde en tweede M40. Ook Frank Heldoorn stond weer op de lange latten. Frank was jaren terug al overtuigd van deze goede manier van ‘overwinteren’, die hij elke triatleet aanbeveelt. Inmiddels werpt dat zijn vruchten af, want Ian en zoon Niek hebben de techniek onder de knie. Ian was vorig jaar al op het WK wintertriathlon actief. En Machiel Ittmann is er eigenlijk al jaren mee vergroeid. Frank was trouwens 16e.

Sterk debuut Marleen van Roessel

Op een 18e plaats zagen we nog een triatleet Henk van Laar. Daar had ook M70-er Aart van de Breevaart Bravenboer nog bij moeten staan, maar Aart vergiste zich jammerlijk in het aanvangstijdstip. Afijn er komen nog twee kansen. Bij de vrouwen dit jaar minder triatletes. Marleen van Roessel debuteerde sterk met een zesde plaats in 27.05 (tevens derde senior) en Bernadette Lohmann was de nummer elf en daarmee vijfde F40.

Donderdag staat de NK 10 km. klassiek op het programma, zaterdag wordt de door VASA Sport georganiseerde week afgesloten met het NK marathon.

Hardlopen

Nog wat loopwedstrijden van de voorbije dagen. Deborah Wissink eindigde derde in de Brink tot Brinkloop tussen Deventer en Bathmen in 39.18. Saskia Bekhuis en Marcel Klamer winnen de Nieuwjaarscross te Almelo. Remko Siers en Mark Saathof de Woolderesloop te Hengelo, Dorothe Vrieze de Kroese Weeverscross te Winterswijk, Nicole Loeve de Jaspercross te Asten, Bjorn Engel de Wintercup Lelystad, Annemarie Rustenburg de Flevo Fun Run Zeewolde, Koos Zut de Nieuwjaarsloop Wieringermeer en Thomas Sijtsma de crossloop van Anjum. Van de halve marathon Egmond noemden we al heel wat namen uit het combiklassement, maar ook individueel. We nemen hier nog even de snelle tijden van Izak Hanse (1.15.23), Niels Grote Beverborg (1.15.58) en Dennis de Knijff (1.15.59) mee. Zij bleven net Wouter Dijkshoorn en Yennick Wolthuizen voor.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.