European Youth Festival in het Franse La Baule: competitie maar ook vriendschappen opbouwen – WTJ 2569

VRIJDAG – Het zijn geen Europese titels die vergeven worden op het jaarlijkse European Youth Festival. Wel binden de jongste talenten van Europa jaarlijks met elkaar de strijd aan, maar is het bovendien een week van vriendschap, samen trainen, ervaringen uitwisselen.

Het Franse La Baule is plaats van handeling. Vandaag waren de halve finales, die bepalen wie er morgen in de A- en wie in de B-finales mag uitkomen. De Fransman Nils Serre Gehri won de eerste voor de Portugees Manuel Bortolomeu en de Fransman Milan Lariviere. De rij werd gesloten door de als 26e gefinishte Julian Broodman. Het hoge tempo bij fietsen en lopen was voor de jonge Nederlander toch net even te machtig.

In de tweede heat nog meer Frans succes met Arthur Baise als snelste, gevolgd door de Est Gregor Rasva en de Hongaar Marton Kropko. In deze serie zaten geen Nederlandse triatleten.

In de derde reeks won de Zwitser Antoine L’Hote. Hij liet de Brit Brandon Pye en de Spanjaard Hector Tolsa Garcia achter zich. Joran Stobbe uit Almere kon aardig meekomen, fietste erg sterk en dat resulteerde in een elfde plaats.

Bij de meisjes was de eerste semi-final voor Lea Houart uit Frankrijk. Topfavoriete Tabea Huys uit Oostenrijk eindigde tweede en de Britse Millie Breese werd derde. Merel Veltman zwom goed, werd wat terug geworpen bij het fietsen, maar herstelde zich goed op het lopen. De Almeerse klasseerde zich als twaalfde.

Nog een favoriete Margarete Vrablova won de tweede reeks. De Slovaakse versloeg de Britse Lauren Mitchell en de Italianse Sara Crociani in die volgorde. Sonja de Koning werkte een stabiele race af, waarin ze voortdurend randje top tien fietste en uiteindelijk elfde eindigde.

De derde heat dan, wederom Frans succes met Manon Laporte. Sterker dan de Luxemburgse Linda Krombach, telg uit een echt Luxemburgs triathlongeslacht. Oma Rita was zeer succesvol in de beginjaren, haar zoon en Linda’s vader Christian in de jaren daarna. Derde werd de Spaanse Alejandra Martinez Gonzalez. Femke Scheepers sloot – net als bij de jongens Julian – het rijtje deelnemers af als 25e. Femke moest met name bij het zwemmen en fietsen terrein prijs geven en kreeg dat bij het lopen niet meer goed gemaakt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.