Wouter Roosjes en Manon de Boer winnen wintertriathlon Leeuwarden; Youri loopt hard; Evert gaat door – WTJ 3216

ZONDAG – Twee wedstrijden waren er op carnavalszaterdag. Natuurlijk niet in het zuiden, daar zijn ze met een heel andere tak van sport bezig. Wel in de Friese hoofdstad Leuwarden, waar de tweede wintertriathlon tevens open Fries kampioenschap was. Want NTB of niet, die Friezen koppelen er gewoon een titelstrijd aan.

De lange afstand werd gewonnen door de Amsterdammer Wouter Roosjen. De Groninger Jochum Smink werd tweede en Sybrand van der Wey uit Wommels was de nummer drie en daarmee tevens Fries wintertriathlonkampioen. Roosjen lag na het lopen nog op een vijfde plaats op 1.20 minuut van snelste loper Gerjob Aalbers. Op de fiets reed de Amsterdammer het sneller lopend kwartet voorbij.

Roosjen vooral sterk op de fiets

Bij de ijsbaan kwam Wouter Roosjen met een voorsprong van 1.20 min. op Stephan Gunnink als eerste aan. En ook op het ijs was de man niet bij te houden. Alleen Bart de Vries, die zeventien minuten verspeelde bij het lopen en fietsen, ging sneller op het ovaal van de Elfstedenhal.

Met 2,5 minuut voorsprong op Smink trok hoofdstedeling Roosjen de wedstrijd naar zich toe. Achter Smink en Van der Wey was Drachtenaar Stephan Gunnink de nummer vier. Daarna volgden Anne-Floris Bottema, routinier Martin Veenhuizen, snelste loper Gerjob Aalbers en Gerard Ypma. De laatste is net als Martin een ervaren wintertriatleet, maar verheugend is ook dat er veel nieuwe namen bij komen. Eddy Lamers kwam nog wel als vijfde van de fiets, maar had toch net even iets meer moeite met het schaatsen. De man uit Groenlo finishte als 13e.

Manon de Boer houdt winst in eigen huis

De winst bij de vrouwen ging naar Manon de Boer. De plaatselijk favoriet was negen minuten sneller klaar dan Groningse Carin Ceelaert en snelste schaatster Josine Kroon uit Heemstede. Manon dankte haar zege vooral aan sterk fietsen. Ze was naar Carin en Josine bij haar fiets, maar daarop bouwde ze enorme voorsprong op. Op het ijs reed Josine wel haar rondjes sneller maar aan het eind van de rit was Manon toch stukken sterker dan de rest.

Overigens waren vijf tri0-teams sneller dan de eerste individuele triatleet Wouter Roosjen. De winst in de estafette ging naar Een Team Zonder Naam in 2.12.13 uur, zo’n vier minuten voor Goldpack.frl

De Beutes aan de macht op de halve afstand

De halve triathlon was een familie-aangelegenheid. Zoon Maarten Beute was  vader Robert de baas. Het Assens duo was een paar maten te groot voor de rest. De derde plaats ging naar Rudmer van der Veen. Snelste vrouw was Anja van Zutphen (Jorts vrouw), zilver en brons waren voor Maartje Speksnijder en Elsa Lenstra. Picobello BV won de estafette.

Zeger Berends en Lana Schiphof wonnen de jeugdserie. In de categorie starters waren Thomas Veltman en Inez Terpstra de snelsten. De achtste afstand was voor Jesper ten Bloemendaal en Noor Westra.

Youri Keulen loopt razendsnel door Barcelona

Op de halve marathon van Barcelona noteerde Youri Keulen 1.06.21 uur, daarmee in een topveld 53e in totaal. Een bekend parcours voor in Girona woonachtige Limburger, want de 21 kilometer liepen grotendeels over hetzelfde traject als de Challenge Barcelona. Zes minuten eerder was de Keniaan Kibiwott Kandie klaar. In een onwaarschijnlijk snelle 59.22 minuten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.