Italiaanse dubbelslag op Europese kampioenschappen wintertriathlon; geen Nederlandse deelname – WTJ 2746

ZONDAG – Wintertriathlons zijn er maar weinig meer. Zo weinig dat de twee wedstrijden, die nog op de World Triathlon kalender staan, meteen maar zijn bedoeld als Europese en wereldtitelstrijd. Het EK was dit weekend in Sant Julia de Loria, Andorra. Het WK is op 23 en 24 maart in Skeikampen, Noorwegen.

De afstanden in het dwergstaatje tussen Frankrijk en Spanje waren 5,6 km. lopen, 12,8 km. mountainbiken en 9,3 kilometer langlaufen. De buitentemperatuur in de Pyreneeen van Andorra bedroeg tijdens de wedstrijd 7 graden onder nul. Aan de grond was het 12 graden onder nul. Voldoende sneeuw, kortom alle ingredienten aanwezig voor een mooi EK met 15 landen, waaronder helaas geen Nederlanders.

Leeuwendeel

Begrijpelijkerwijs ook geen Russen trouwens en dat levert totaal andere uitslagen op dan de voorgaande EK’s, want zij waren altijd goed voor het leeuwendeel van de medailles. Andere landen hadden veelal het nakijken. Vorig jaar in Asiago bestond het mannen- en vrouwenpodium zelfs geheel uit Russische wintertriatleten met uiteraard de grote man Pavel Andreev voorop.

Anderzijds was de Italiaan Franco Pesavento op hetzelfde parcours in de bergen van Andorra vorig jaar al wereldkampioen toen Andreev werd gediskwalificeerd. Nu ontstond een boeiend duel tussen Pesavento en de Tsjech Marek Rauchfuss ook op dat WK al zijn rivaal. Het verschil aan de finish was maar 14 seconden. Brons ging naar de tweede Italiaan, Alessandro Savalle.

Sandra Mairhofer overtuigend naar titel

Het vrouwenveld is de laatste jaren ingevuld met twee sterke crosstriatletes. Zij trokken aan het langste eind en waren ook op het langlaufonderdeel de sterksten. Sandra Mairhofer was zelfs op alle drie de onderdelen de baas en veroverde overtuigend de Europese titel met bijna zeven minuten voorsprong op de inmiddels 38-jarige routinier Carina Wasle. De Oostenrijkse (vroeger broodmager nu gelukkig iets meer vlees aan de botten) scoorde zilver en het brons ging naar de Slovaakse Zuzana Michalickova. Die was meteen goed voor de Europese titel bij de beloftes. Zij gingen gelijktijdig met de elite van start. Bij de beloftes mannen ruilde de Italiaan Mattia Tanara het brons van vorig jaar in voor goud.

Voor Mairhofer was het de derde Europese titel in twee jaar. Eerder veroverde ze de titels XTerra en crosstriathlon van World Triathlon. Ze is ook regerend wereldkampioene crosstriathlon.

Bij de junioren gingen de titels naar de Italiaan Riccardo Giuliano als enige niet-Spanjaard op de U23-podium – en de Spaanse Sofia Lozano Barroso. Haar zus Sara scoorde trouwens brons.

Op zondag was het vrij snel duidelijk dat het Italiaanse kampioenenduo Pesavento en Mairhofer ook de Europese titel op de Mixed Relay zou bemachtigen. Zilver was voor de Slovaken en brons ging naar de Roemenen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.